Strona główna ZdrowieZdrowe odżywianiePrzyprawyKurkuma – właściwości, działanie i zastosowanie Ogórki z kurkumą – przepisy

Ogórki z kurkumą – przepisy

autor: Dominika Bagińska Data publikacji: Data aktualizacji:
Data publikacji: Data aktualizacji:

Polacy słyną z miłości do kanapek. Kochamy pieczywo i… smak ogórków. Tak, prawdziwa kanapka musi zawierać aromatyczne składniki – czyli ogórki kanapkowe. Najlepsze są te zrobione w domu. Oto kilka prostych przepisów.

Kulinarnym hitem ostatnich czasów jest kurkuma. Nie tylko ze względu na niezwykły, intensywnie żółty kolor, jakim barwi potrawy oraz oryginalność smaku, ale przede wszystkim z powodu swoich zdrowotnych właściwości. Chcemy jej jak najwięcej w naszej kuchni. Dlatego ogórki z kurkumą na zimę w plastrach to must have każdego smakosza dbającego o zdrowie. Oto jak je zrobić.

kurkuma Zawiera cenny odżywczo barwnik – kurkuminę. KURKUMINA JEST odpowiedzialna za kolor i smak przyprawy. ma silne działanie przeciwzapalne, a przy tym wspiera pracę mózgu.

Przepisy na ogórki kanapkowe z kurkumą – wskazówki

Gwarancją tego, że ogórki z kurkumą się nam udadzą, jest dbałość o jakość półproduktów oraz staranne wykonanie. Oto kilka najważniejszych wskazówek:

  • wybierz małe lub średnie ogórki, unikaj przerośniętych ogórków – zwykle po pewnym czasie miękną i tracą chrupkość
  • pamiętaj, by zadbać o odpowiednio przygotowane słoiki – wyparz je gorącą wodą, co zapewni sterylność
  • zalewa do ogórków (zwłaszcza kiszonych) musi być odpowiednio skomponowana – składniki dobieraj właściwie, np. sól powinna być niejodowana (to sprawi, że ogórki z kurkumą będą chrupiące)

Ogórki z kurkumą na zimę: przepis – dodatki

Jest wiele wariantów przepisów na przetwory z ogórków kanapkowych. Na pewno warto zwrócić uwagę na te, które zawierają wyraziste smakowo i aromatyczne dodatki. Mogą to być: przede wszystkim kurkuma, ale też – curry, liście laurowe, gorczyca, musztarda, papryka, miód, cebula.

Przepisy na ogórki kanapkowe z kurkumą

Kochasz smaczne kanapki, uwielbiasz ogórki z kurkumą, chcesz spróbować swoich sił w kuchni? Do dzieła!

Przepis na ogórki z kurkumą na zimę – ćwiartki w zalewie z koprem

Składniki:

  • 2 kg ogórków
  • 1 szklanka octu
  • 1,5 szklanki cukru
  • 4 szklanki wody
  • 2 łyżki gorczycy
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • przyprawy: kwiaty kopru, ziele angielskie, liście laurowe

Wykonanie:

  • Kup ogórki małe lub średniej wielkości. Namocz je w wodzie na około 12 godziny, by stały się jędrne. Następnie umyj ogórki i poprzekrawaj na ćwiartki. Uwaga! Nie obieraj ogórków ze skórki.
  • Pokrojone ćwiartki ogórków poukładaj ściśle w słoikach. Poprzekładaj kwiatami kopru, dodaj po kilka liści laurowych i ziele angielskie – po 2 ziarenka.
  • Zajmij się gorącą zalewą – przygotuj 4 szklanki wody, dodaj ocet, cukier, sól, kurkumę i gorczycę. Zagotuj na kuchence (maksymalna moc palnika).
  • Wystudź lekko zalewę, zalej nią ogórki w słoikach. Następnie zadbaj, by słoiki zostały szczelnie zakręcone. Przystąp do pasteryzacji. Czas pasteryzacji – nie dłużej niż 10 minut. To zapobiega rozgotowaniu ogórków.

Pasteryzacja polega na gotowaniu przetworów zamkniętych szczelnie w słoiki – w gorącej wodzie (mała moc palnika). SŁOIKI STAWIAMY do góry dnem. można też pasteryzować słoiki w piekarniku, A NAWET W ZMYWARCE!

Przepis na ogórki z kurkumą na zimę w plastrach

Składniki:

zalewa:

  • 1,5 szklanki wody
  • 3/4 szklanki octu
  • 1,5 szklanki cukru
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki kurkumy

Wykonanie:

  • Ogórki namocz i umyj, następnie pokrój je ostrym nożem lub z użyciem mandoliny wzdłuż na plasterki (nie obieraj ze skórki). Ogórki kanapkowe układaj ciasno w słoikach.
  • Zagotuj składniki zalewy i wlej ją do słoików. Uwaga warto użyć starego garnka, bo składniki na zalewę mogą trwale zabarwić powierzchnię naczynia.
  • Ogórki kanapkowe pasteryzuj około 510 minut. Wyjmij je z garnka i odstaw do wystygnięcia.

Przepis na ogórki z kurkumą i musztardą

składniki:

  • 3 kg ogórków gruntowych
  • 5 szklanek wody
  • 1 i 1/3 szklanki octu
  • 1,5 szklanki cukru
  • 6 łyżek musztardy
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • koper
  • pieprz

Wykonanie :

  • Ogórki umyj, pokrój w podłużne plastry i ułóż razem z koprem w wyparzonych wcześniej słoikach.
  • W garnku wymieszaj i zagotuj wodę, ocet, musztardę, cukier, sól, gorczycę i kurkumę.
  • Lekko ostudzoną zalewę wlej do słoików z ogórkami. Zamknij słoiki i pasteryzuj około 10 minut.

Do podstawowego przepisu na ogórki kanapkowe z kurkumą warto spróbować dodać wariantowe składniki – np. curry czy miód. Otrzymamy podobne przepisy z małymi dodatkami, niewymagającymi szczegółowych opisów. Można się tu swobodnie wykazać kulinarną fantazją!

ogórki kanapkowe

Przepis na ogórki kiszone z kurkumą

składniki:

  • 2 kg ogórków
  • 4 szklanki wody
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • kwiaty kopru
  • 5 cebul
  • 8 ząbków czosnku
  • liście laurowe

Wykonanie:

  • Ogórki namocz i umyj.
  • Powkładaj je do wyparzonych słoików.
  • Pomiędzy ogórkami ułóż koper, cząstki cebuli i ząbki czosnku oraz liście laurowe.
  • Zagotuj wodę z solą. Do ostudzonej zalewy dodaj kurkumę.
  • Zalej ogórki.

Ogórki kanapkowe – dla zdrowia, bo kiszone

Ogórki kiszone to polskie super food, czyli bardzo zdrowe jedzenie. A przy tym tanie i łatwo dostępne. Fenomen zdrowotności kiszonek polega na tym, że zawierają bakterie probiotyczne, które wspierają naszą ochronną florę jelitową – bastion odporności. Kiedy dodamy do kiszonek kurkumę, zyskają jeszcze większą moc leczniczą. Na zdrowie!

Czy ten artykuł był pomocny?
TakNie

Podobne artykuły