Kulinarnym hitem ostatnich czasów jest kurkuma. Nie tylko ze względu na niezwykły, intensywnie żółty kolor, jakim barwi potrawy oraz oryginalność smaku, ale przede wszystkim z powodu swoich zdrowotnych właściwości. Chcemy jej jak najwięcej w naszej kuchni. Dlatego ogórki z kurkumą na zimę w plastrach – to must have każdego smakosza dbającego o zdrowie. Oto jak je zrobić.
kurkuma Zawiera cenny odżywczo barwnik – kurkuminę. KURKUMINA JEST odpowiedzialna za kolor i smak przyprawy. ma silne działanie przeciwzapalne, a przy tym wspiera pracę mózgu.
Spis treści
Przepisy na ogórki kanapkowe z kurkumą – wskazówki
Gwarancją tego, że ogórki z kurkumą się nam udadzą, jest dbałość o jakość półproduktów oraz staranne wykonanie. Oto kilka najważniejszych wskazówek:
- wybierz małe lub średnie ogórki, unikaj przerośniętych ogórków – zwykle po pewnym czasie miękną i tracą chrupkość
- pamiętaj, by zadbać o odpowiednio przygotowane słoiki – wyparz je gorącą wodą, co zapewni sterylność
- zalewa do ogórków (zwłaszcza kiszonych) musi być odpowiednio skomponowana – składniki dobieraj właściwie, np. sól powinna być niejodowana (to sprawi, że ogórki z kurkumą będą chrupiące)
Ogórki z kurkumą na zimę: przepis – dodatki
Jest wiele wariantów przepisów na przetwory z ogórków kanapkowych. Na pewno warto zwrócić uwagę na te, które zawierają wyraziste smakowo i aromatyczne dodatki. Mogą to być: przede wszystkim kurkuma, ale też – curry, liście laurowe, gorczyca, musztarda, papryka, miód, cebula.
Przepisy na ogórki kanapkowe z kurkumą
Kochasz smaczne kanapki, uwielbiasz ogórki z kurkumą, chcesz spróbować swoich sił w kuchni? Do dzieła!
Przepis na ogórki z kurkumą na zimę – ćwiartki w zalewie z koprem
Składniki:
- 2 kg ogórków
- 1 szklanka octu
- 1,5 szklanki cukru
- 4 szklanki wody
- 2 łyżki gorczycy
- 2 łyżki soli
- 1 łyżeczka kurkumy
- przyprawy: kwiaty kopru, ziele angielskie, liście laurowe
Wykonanie:
- Kup ogórki małe lub średniej wielkości. Namocz je w wodzie – na około 1–2 godziny, by stały się jędrne. Następnie umyj ogórki i poprzekrawaj na ćwiartki. Uwaga! Nie obieraj ogórków ze skórki.
- Pokrojone ćwiartki ogórków poukładaj ściśle w słoikach. Poprzekładaj kwiatami kopru, dodaj po kilka liści laurowych i ziele angielskie – po 2 ziarenka.
- Zajmij się gorącą zalewą – przygotuj 4 szklanki wody, dodaj ocet, cukier, sól, kurkumę i gorczycę. Zagotuj na kuchence (maksymalna moc palnika).
- Wystudź lekko zalewę, zalej nią ogórki w słoikach. Następnie zadbaj, by słoiki zostały szczelnie zakręcone. Przystąp do pasteryzacji. Czas pasteryzacji – nie dłużej niż 10 minut. To zapobiega rozgotowaniu ogórków.
Pasteryzacja polega na gotowaniu przetworów zamkniętych szczelnie w słoiki – w gorącej wodzie (mała moc palnika). SŁOIKI STAWIAMY do góry dnem. można też pasteryzować słoiki w piekarniku, A NAWET W ZMYWARCE!
Przepis na ogórki z kurkumą na zimę w plastrach
Składniki:
zalewa:
- 1,5 szklanki wody
- 3/4 szklanki octu
- 1,5 szklanki cukru
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki kurkumy
Wykonanie:
- Ogórki namocz i umyj, następnie pokrój je ostrym nożem lub z użyciem mandoliny wzdłuż na plasterki (nie obieraj ze skórki). Ogórki kanapkowe układaj ciasno w słoikach.
- Zagotuj składniki zalewy i wlej ją do słoików. Uwaga – warto użyć starego garnka, bo składniki na zalewę mogą trwale zabarwić powierzchnię naczynia.
- Ogórki kanapkowe pasteryzuj około 5–10 minut. Wyjmij je z garnka i odstaw do wystygnięcia.
Przepis na ogórki z kurkumą i musztardą
składniki:
- 3 kg ogórków gruntowych
- 5 szklanek wody
- 1 i 1/3 szklanki octu
- 1,5 szklanki cukru
- 6 łyżek musztardy
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka gorczycy
- 2 łyżeczki kurkumy
- koper
- pieprz
Wykonanie :
- Ogórki umyj, pokrój w podłużne plastry i ułóż razem z koprem w wyparzonych wcześniej słoikach.
- W garnku wymieszaj i zagotuj wodę, ocet, musztardę, cukier, sól, gorczycę i kurkumę.
- Lekko ostudzoną zalewę wlej do słoików z ogórkami. Zamknij słoiki i pasteryzuj około 10 minut.
Do podstawowego przepisu na ogórki kanapkowe z kurkumą warto spróbować dodać wariantowe składniki – np. curry czy miód. Otrzymamy podobne przepisy z małymi dodatkami, niewymagającymi szczegółowych opisów. Można się tu swobodnie wykazać kulinarną fantazją!
Przepis na ogórki kiszone z kurkumą
składniki:
- 2 kg ogórków
- 4 szklanki wody
- 2 łyżki soli
- 1 łyżeczka kurkumy
- kwiaty kopru
- 5 cebul
- 8 ząbków czosnku
- liście laurowe
Wykonanie:
- Ogórki namocz i umyj.
- Powkładaj je do wyparzonych słoików.
- Pomiędzy ogórkami ułóż koper, cząstki cebuli i ząbki czosnku oraz liście laurowe.
- Zagotuj wodę z solą. Do ostudzonej zalewy dodaj kurkumę.
- Zalej ogórki.
Ogórki kanapkowe – dla zdrowia, bo kiszone
Ogórki kiszone to polskie super food, czyli bardzo zdrowe jedzenie. A przy tym tanie i łatwo dostępne. Fenomen zdrowotności kiszonek polega na tym, że zawierają bakterie probiotyczne, które wspierają naszą ochronną florę jelitową – bastion odporności. Kiedy dodamy do kiszonek kurkumę, zyskają jeszcze większą moc leczniczą. Na zdrowie!