Strona główna ZdrowieZdrowe odżywianieMiód Mleko z miodem i czosnkiem – właściwości, przepis, na co pomaga?

Mleko z miodem i czosnkiem – właściwości, przepis, na co pomaga?

autor: Dominika Bagińska Data publikacji: Data aktualizacji:
Data publikacji: Data aktualizacji:

Napój na przeziębienie stary jak świat. Każdy z jego składników ma właściwości prozdrowotne i pozytywnie wpływa na organizm, przyspieszając powrót do zdrowia, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Oto banalnie prosty i sprawdzony przepis.

Strona główna ZdrowieZdrowe odżywianieMiód Mleko z miodem i czosnkiem – właściwości, przepis, na co pomaga?

Na czym polega fenomen tego napoju? Mleko z miodem to tradycyjny domowy środek na infekcje dróg oddechowych – pije się je niemal na całym globie od stuleci (z drobnymi regionalnymi modyfikacjami). Hiszpanie na przykład do mleka dolewają jeszcze koniak, Hindusi stawiają na kurkumę, a Argentyńczycy dosypują chilli. Naszym polskim babciom najsensowniejszy wydał się czosnek, łatwo dostępny w naszej szerokości geograficznej.

Cóż, może koniak nie jest antyoksydantem, ale już pozostałe dodatki – tak. Dlatego te przepisy na ciepłe mleko się sprawdzają! Połączenie kojącego i odżywczego mleka z silnymi czynnymi substancjami pobudzającymi układ odpornościowy tworzy naturalny antybiotyk.

Na jakie dolegliwości pomaga mleko z miodem i czosnkiem?

Warto je popijać, gdy doskwiera nam m.in.:

  • przeziębienie
  • suchy kaszel
  • uczucie zimna
  • rozwój infekcji
  • uczucie rozbicia
  • ból gardła

Mleko, miód i czosnek – właściwości prozdrowotne

Każdy ze składników tego leczniczego napoju sprzyja zdrowiu, dlatego warto go sobie przyrządzać w czasie przeziębienia. Oto lista najważniejszych korzyści:

  • Mleko – zawiera witaminy oraz minerały, które wspierają układ odpornościowy

Jest to przede wszystkim witamina A, odpowiedzialna za dobrą kondycję błon śluzowych układu oddechowego – a to pierwszy bastion odporności. Działanie ochronne błon śluzowych polega na tym, że atakujące nas chorobotwórcze mikroorganizmy (wirusy i bakterie) są wyłapywane zaraz po wtargnięciu do nosa lub ust i tam neutralizowane przez komórki odpornościowe. Mleko zawiera też cynk najważniejszy pierwiastek dla prawidłowego działania układu odpornościowego. I jeszcze jedna ważna zaleta mleka – łagodzi ostry smak i drażniący zapach czosnku.

  • Miód działa bakteriobójczo

Zawiera białka, m.in. oksydazę i katalazę – enzymy, które przyczyniają się do powstawania nadtlenku wodoru odpowiadającego za właściwości przeciwbakteryjne, antywirusowe i grzybobójcze miodu. Miód ma też działanie rozgrzewające i kojące. Stosuje się go jako lek na kaszel, ból gardła, zapalenie zatok, ale też na dolegliwości trawienne (np. biegunki, zaparcia). Jest też pomocny w leczeniu chorób układu krążenia (np. nadciśnienia, choroby wieńcowej), stanów zapalnych dróg moczowych.

  • Czosnek zawiera allicynę, substancję o intensywnym zapachu i silnych właściwościach leczniczych

Czosnek działa antybakteryjnie, ma też właściwości rozgrzewające i wzmacniające. Podczas produkcji preparatów z czosnku jego korzystne dla zdrowia składniki czynne tracą jednak dużo na wartości. Dlatego najlepiej jest stosować czosnek na surowo, świeży. I to w niewielkiej ilości – jedynie 4 g na dobę (cała główka waży około 45 g).

Mleko z miodem i czosnkiem – jaki rodzaj miodu jest najlepszy?

Podczas przyrządzania mleka z dodatkiem miodu warto wybrać miód o konkretnym działaniu. Jest ono zależne od tego, z jakich kwiatów, ziół czy roślin powstał.

  • miód spadziowywzmacnia odporność, działa wykrztuśnie, przeciwzapalnie i antyseptycznie
  • miód akacjowy – wspiera układ oddechowy
  • miód gryczany – wzmacnia ściany naczyń krwionośnych
  • miód lipowy – uspokaja, rozgrzewa, działa napotnie
  • miód wielokwiatowy – dodaje energii, przyspiesza leczenie kataru

Mleko z miodem i czosnkiem – wpływ na układ nerwowy

Jakie jeszcze właściwości prozdrowotne ma mikstura z mleka i miodu? Już samo napicie się gorącego mleka ma pozytywny, rozluźniający wpływ na nasze samopoczucie. Wielu osobom kojarzy się ono z dzieciństwem i ciepłem rodzinnego domu. Działa kojąco i ułatwia zasypianie, a sen – jak wiemy – jest najlepszym naturalnym lekarstwem. Przede wszystkim jednak mleko jest bogate w tryptofan, aminokwas odpowiedzialny za uczucie szczęścia i błogości.

Dodatek miodu podnosi smak napoju, co też sprzyja lepszemu samopoczuciu. Poza tym cukier zawarty w miodzie daje nam zastrzyk energii, tak potrzebnej podczas infekcji.

Co zamiast mleka? Lecznicza mikstura dla wegan

Dla osób, które nie piją mleka krowiego, dobrą alternatywą może być tzw. złote mleko w wersji wegańskiej, czyli połączenie napoju roślinnego z miodem, kurkumą, pieprzem, imbirem, cynamonem i goździkami.Przyprawy najlepiej zemleć na proszek (można też kupić gotową mieszankę) i połączyć z podgrzanym napojem roślinnym. Wystarczy dodać łyżeczkę mieszanki na szklankę napoju (owsianego, orzechowego czy sojowego), posłodzić łyżeczką miodu, starannie wymieszać – i gotowe!

Jak zrobić mleko z miodem i czosnkiem – przepis

przeziębienie mleko

Kiedy dopadło nas przeziębienie, mamy uczucie zimna, senności i osłabienia, zadbajmy o siebie. Im wcześniej sięgniemy po naturalne środki wspierające układ odpornościowy, tym szybciej wrócimy do zdrowia. Przyrządzenie kojącej domowej mikstury jest niezwykle proste. Oto przepis:

Składniki:

  • 1 szklanka mleka (250 ml)
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 płaska łyżeczka masła (opcjonalnie) – tłuszcz mleczny podnosi wchłanianie leczniczych mikroskładników, m.in. niektórych witamin

Przygotowanie napoju: obierz ząbek czosnku i posiekaj drobno lub przeciśnij przez praskę. W rondelku na małym ogniu zagrzej mleko, ale nie gotuj powinno mieć niezbyt wysoką temperaturę (poczekaj, aż zacznie się lekko pienić). Optymalnie powinno to być około 60 stopni Celsjusza. W wyższej temperaturze cenne właściwości lecznicze czosnku giną. (Jeszcze inaczej rzecz ma się z miodem – zdrowotne białka w nim zawarte ulegają denaturacji już w temperaturze powyżej 45 stopni Celsjusza. Cóż – mamy wybór – czy pić cieplejszy napój z miodem, zapewniającym tylko dawkę energii, czy postawić na miksturę nieco chłodniejszą, ale o szerszym zakresie działania. Obie wersje napoju mają jednak wiele cennych właściwości). Następnie dodaj do mleka miód, posiekany czosnek i masło (opcjonalnie), wymieszaj. Poczekaj chwilę, by zaktywizowało się działanie składników. Przelej do kubka i pij. Jeśli wolisz napój o gładkiej konsystencji, możesz przecedzić mieszankę przez sitko.

Uwaga dietetyczna: 100 ml napoju to 55 kcal.

Rada: Jeśli to możliwe, napój należy pić wieczorem, tuż przed położeniem się do łóżka, aby przedłużyć efekt rozgrzewający oraz skorzystać z działania nasennego.

Kto nie powinien pić mleka z miodem i czosnkiem?

Lecznicze mikstury bazujące na mleku, miodzie i czosnku nie są jednak dla wszystkich. Na pewno nie nadają się dla osób cierpiących na nietolerancję laktozy lub alergię na białka mleka,a także uczulonych na miód oraz produkty pszczele. Mieszanka niewskazana jest także dla osób wrażliwych na czosnek. Może on podrażniać układ pokarmowy, szczególnie wątrobę, wywołując uczucie bólu, wzdęcia i gazy.

Ważne! Jeśli podczas infekcji gorączka rośnie, a objawy choroby wyraźnie i szybko się nasilają lub gdy po kilku dniach następuje pogorszenie samopoczucia, domowa kuracja może nie wystarczyć. Konieczna jest konsultacja z lekarzem.

Źródła:

  1. Bayan, L., Koulivand, P. H., Gorji, A. (2014). Garlic: a review of potential therapeutic effects. Avicenna Journal of Phytomedicine, 4(1), 1–14. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4103721/
  2. Thorning, T. K., Raben, A., Tholstrup, T., Soedamah-Muthu, S. S., Givens, I., Astrup, A. (2016). Milk and dairy products: good or bad for human health? An assessment of the totality of scientific evidence. Food & Nutrition Research, 60, 32527. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27882862/
  3. Samarghandian, S., Farkhondeh, T., Samini, F. (2017). Honey and Health: A Review of Recent Clinical Research. Pharmacognosy Research, 9(2), 121–127. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28539734/
  4. Ahmed, S., Sulaiman, S. A., Baig, A. A., Ibrahim, M., Liaqat, S., Fatima, S., i in. (2018). Honey as a Potential Natural Antioxidant Medicine: An Insight into Its Molecular Mechanisms of Action. Oxidative Medicine and Cellular Longevity, 2018, 8367846. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5822819/
  5. Godlewska, M., Świsłocka, M. (2015). Fizykochemiczne i przeciwdrobnoustrojowe właściwości miodów z rejonu Podlasia. Kosmos. Problemy Nauk Biologicznych, 64(2), 347–352. http://kosmos.icm.edu.pl/PDF/2015/347.pdf
Czy ten artykuł był pomocny?
TakNie

Podobne artykuły