Miód akacjowy pochodzi z nektaru kwiatów robinii akacjowej. Drzewo to nazywane jest powszechnie akacją – stąd nazwa miodu. Robinia akacjowa (lub inaczej: fałszywa akacja) jest odpornym na warunki zewnętrzne, pięknie kwitnącym drzewem, które dla pszczelarzy jest prawdziwym skarbem. Stanowi doskonały materiał miododajny, a białe, intensywnie pachnące kwiaty akacji kuszą pszczoły swoim zapachem. Z jednego drzewa robinii – z nektaru kwitnących akacji – udaje się pozyskać nawet pół kilograma miodu akacjowego!
Spis treści
Jaki jest smak miodu akacjowego?
Miody akacjowe odznaczają się bardzo słodkim smakiem. Zawierają dużą ilość szybko przyswajalnych węglowodanów, zwłaszcza fruktozy, która jest znacznie słodsza od glukozy. Miód akacjowy zawdzięcza fruktozie nie tylko swój słodki smak, ale również stosunkowo niski indeks glikemiczny, wynoszący od 32 do 42.
Pomimo więc, że miód akacjowy jest jednym z najsłodszych pszczelich przysmaków, jest jednocześnie jednym z nielicznych rodzajów miodu, które mogą być spożywane przez osoby chorujące na cukrzycę czy insulinooporność bądź zmagające się z nadwagą lub otyłością.
Miód akacjowy ma bardzo jasny kolor. W postaci płynnej bywa wręcz przezroczysty – lekko słomkowy, delikatnie żółtawy. Ponieważ bardzo wolno się krystalizuje, długo zachowuje formę płynną. Również za tę właściwość odpowiedzialna jest duża zawartość fruktozy.
Jak rozpoznać prawdziwy miód akacjowy?
Miód akacjowy pozostaje płynny przez wiele miesięcy – bardziej przypomina wtedy gęsty syrop o lejącej konsystencji. Jednak nie świadczy to w żaden sposób o jego gorszej jakości czy złym pochodzeniu. Jest to po prostu cecha typowa dla tego miodu i po tym można go rozpoznać. Po krystalizacji miód akacjowy nadal ma bardzo jasną barwę – białożółtą lub jasnokremową. Natomiast o jego aromacie decydują olejki eteryczne pochodzące z nektaru kwiatów robinii akacjowej. Miód akacjowy pachnie delikatnie i lekko kwiatowo.
Co zawiera miód akacjowy?
Składniki miodu akacjowego odpowiadają za jego właściwości korzystne dla zdrowia. Warto je poznać!
Wartości odżywcze miodu akacjowego
Miód akacjowy zawiera cenne witaminy, enzymy, białka i węglowodany (glukoza, fruktoza i sacharoza), a swoje wartości odżywcze zawdzięcza obecności takich składników odżywczych, jak między innymi:
- flawonoidy – związki polifenolowe, o silnym działaniu antyoksydacyjnym
- kwasy organiczne – glukonowy, jabłkowy, cytrynowy
- minerały – m.in. fosfor, potas, wapń, magnez, żelazo, mangan
- witaminy – głównie witaminy z grupy B oraz witamina C i niewielkie ilości kwasu foliowego, pantotenowego (wit. B5) i biotyny
- nadtlenek wodoru – związek o właściwościach odkażających, odpowiedzialny za niszczenie drobnoustrojów chorobotwórczych
- związki śluzowe
- olejki eteryczne
Miód akacjowy – właściwości zdrowotne
Dzięki zawartości cennych składników odżywczych miód akacjowy posiada liczne korzystne dla człowieka właściwości zdrowotne. Na uwagę zasługują między innymi:
- działanie silnie wzmacniające organizm – ze względu na dużą zawartość cukrów prostych miód akacjowy dobrze odżywia mózg i układ nerwowy, poprawia nastrój, dodaje energii oraz ogólnie wzmacnia wyczerpany i zmęczony organizm
- działanie ochronne na przewód pokarmowy – miód akacjowy zbawiennie wpływa na funkcje przewodu pokarmowego i wspiera pracę narządów trawiennych. Działa osłonowo na żołądek, chroniąc go przed nadmierną ilością kwasów trawiennych. Ponadto wspiera wątrobę i ułatwia jej detoksykację. Obecność składników o działaniu przeciwutleniającym warunkuje jego działanie przeciwzapalne
- właściwości antybiotyczne – miód nazywany jest wręcz naturalnym antybiotykiem
- właściwości antyseptyczne – miód akacjowy dobrze wpływa na gojenie się zakażeń
- działanie uspokajające – miód akacjowy wycisza i pomaga zwalczyć bezsenność; zażyty przed snem ułatwia zaśnięcie i lepszą regenerację organizmu
- korzystny wpływ na układ odpornościowy – spożywany regularnie miód akacjowy poprawia odporność organizmu i pomaga szybciej radzić sobie z infekcjami
- działanie moczopędne – a także wspierające funkcje nerek i oczyszczające układ moczowy
Zastosowanie miodu akacjowego – na co pomaga słodki przysmak?
Miód akacjowy jest cennym źródłem korzystnych dla ludzkiego organizmu substancji, znalazł więc szerokie zastosowanie w wielu dolegliwościach. Kiedy możemy sięgnąć po miód akacjowy i dlaczego warto zawsze mieć go pod ręką?
- Miód akacjowy na odporność i przeziębienie
Wszystkie miody ogólnie, jako produkty pochodzenia pszczelego, ze względu na swoje wartości odżywcze mają korzystny wpływ na poprawę funkcjonowania układu odpornościowego. Miód akacjowy nie jest tu wyjątkiem. On również istotnie poprawia odporność organizmu, a co za tym idzie – pomaga lepiej radzić sobie z różnymi infekcjami, przeziębieniem, grypą i innymi zakażeniami pochodzenia bakteryjnego i wirusowego. Sprzyja temu również jego działanie antybiotyczne, antyseptyczne oraz przeciwzapalne.
Można go stosować pomocniczo w leczeniu schorzeń górnych dróg oddechowych, przebiegających z suchym kaszlem, bólem gardła, chrypką. Słodki smak miodu akacjowego wspomoże nas w przypadku dolegliwości gardła – złagodzi suchy kaszel, nawilży wysuszone i podrażnione śluzówki.
Ciekawostka! Według tradycyjnej medycyny chińskiej smak słodki ma działanie wzmacniające, nawilżające i łagodzące. Tak też działa miód. Przy suchym kaszlu i bolącym gardle doskonale sprawdza się ciepły kompot ugotowany z gruszek, z dodatkiem migdałów, posłodzony łyżeczką miodu.
W celu wzmocnienia odporności warto spożywać miód akacjowy regularnie, aczkolwiek w niewielkich ilościach. Wystarczy codziennie rano wypijać szklankę ciepłej wody z cytryną i łyżeczką miodu akacjowego.
- Miód akacjowy na dolegliwości przewodu pokarmowego
Miód akacjowy wyróżnia się dobroczynnym wpływem na układ pokarmowy. Można po niego sięgać w różnych dolegliwościach narządów trawiennych, zaburzeniach trawienia, stanach zapalnych przewodu pokarmowego oraz bólach skurczowych jelit.Pomoże w przypadku zapalenia żołądka oraz w leczeniu chorób zapalnych jelita cienkiego i grubego.
Miód akacjowy jest przydatny również u osób cierpiących na wrzody żołądka i/lub dwunastnicy. W chorobie wrzodowej działa osłonowo, przyspiesza regenerację i odbudowę błony śluzowej, ułatwia gojenie się nadżerek i owrzodzeń śluzówki. Zalecany jest także w przypadku nadkwaśności żołądka, gdy dokucza nam zgaga, refluks oraz bóle żołądkowe.
- Miód akacjowy na zmęczenie i osłabienie organizmu
Cukry proste obecne w miodzie akacjowym szybko wchłaniają się do krwiobiegu i dzięki temu mogą w krótkim czasie skutecznie odżywić mięśnie i pozostałe komórki ciała. Przez to dodają energii i podwyższają wydolność organizmu. Dlatego miód akacjowy zalecany jest w stanach nadmiernego zmęczenia, wyczerpania i osłabienia organizmu. Przyda się zawsze wtedy, gdy więcej pracujemy, zarówno fizycznie, jak i umysłowo. Poprawia wydolność intelektualną, poprawia samopoczucie oraz podwyższa ogólny poziom energii.
Ponadto miód akacjowy cechuje się działaniem wyciszającym i uspokajającym. Dobrze sprawdza się w przypadku bezsenności. Wypicie wieczorem ciepłego naparu z melisy lub lawendy posłodzonego łyżeczką miodu akacjowego ułatwi zaśnięcie i zapewni spokojny sen.
- Miód akacjowy na układ krążenia
Nie tylko poprawia krążenie krwi w organizmie, lecz również podwyższa poziom niektórych elementów morfotycznych krwi, w szczególności krwinek czerwonych oraz płytek krwi. Zalecany jest przede wszystkim kobietom, u których dochodzi do spadku poziomu hemoglobiny w wyniku obfitych miesiączek.
- Miód akacjowy na choroby skóry
Miód akacjowy może być również pomocny w przypadku problemów i chorób skórnych. Już od starożytnych czasów wykorzystywano go do leczenia ran. Ze względu na swoją aktywność antybiotyczną i przeciwzapalną najbardziej przydaje się w przypadku zranień i w zakażeniach ropnych. Przyspiesza gojenie się ran, zapobiega nadkażeniom bakteryjnym i ułatwia leczenie infekcji.
Dzieje się tak dlatego, że miód akacjowy pomaga utrzymać wilgotne środowisko, zapewniając jednocześnie barierę ochronną przed zakażeniami. Oba te czynniki pomagają w szybszym zagojeniu się rany.
- Miód akacjowy w chorobach układu moczowego
Miód ten ma działanie moczopędne i oczyszczające układ moczowy. Dlatego można sięgać po niego w przebiegu stanów zapalnych i infekcji bakteryjnych układu moczowego oraz nerek.
Jak spożywać miód akacjowy?
Ze względu na swój smak, aromat i płynną konsystencję miód akacjowy może być stosowany jako cenny dodatek do wielu potraw. Uwielbiają go zwłaszcza dzieci, dla których jest słodkim przysmakiem.
Można go dodawać do porannej owsianki lub jaglanki, do jogurtu naturalnego, do koktajli owocowych i smoothie, do deserów, ciast, placków czy naleśników. Nadaje się oczywiście również do kanapek.
Stanowi znakomitą substancję słodzącą do herbat i naparów ziołowych. Pełnię smaku miodu akacjowego docenić można wtedy, gdy spożywamy go bezpośrednio, na surowo, lub rozpuszczamy w czystej wodzie.
Poranna dawka zdrowia
Najbardziej przysłuży się naszemu zdrowiu, jeśli codziennie rano, na czczo, wypijemy napój miodowo-cytrynowy, przygotowany poprzedniego dnia wieczorem:
- łyżeczkę miodu rozpuszczamy w połowie szklanki wody i pozostawiamy na noc
- rano wyciskamy do niej sok z połowy cytryny
- pijemy na czczo, po 30 minutach jemy śniadanie
Miód, który odstoi w wodzie przez kilka godzin (najlepiej około 10 h), zyskuje kilkukrotnie silniejsze działanie antybiotyczne niż taki zjedzony od razu. Zadaniem cytryny natomiast jest tu oczyszczenie wątroby i poprawa perystaltyki jelit. Taki słodko-kwaśny napój jest wręcz nieoceniony dla naszej odporności i dobrej pracy przewodu pokarmowego.
Miód akacjowy – przeciwwskazania
Dla zdecydowanej większości osób miód akacjowy jest zdrowy i bezpieczny. Spożywania nadmiaru miodu akacjowego powinny unikać osoby chorujące na cukrzycę czy insulinooporność oraz cierpiące na nadwagę lub otyłość. Nie oznacza to, że w ogóle nie mogą po niego sięgać, ale wskazana jest tu duża doza zdrowego rozsądku, jak w przypadku wszystkich produktów o dużej zawartości cukrów prostych.
Ostrożność muszą zachować również osoby uczulone na miód, u których może pojawić się reakcja alergiczna, zarówno po zjedzeniu miodu, jak i po zastosowaniu go na skórę. Bezwzględnie nie można podawać miodu akacjowego niemowlętom i dzieciom poniżej 1 roku życia, z powodu ryzyka zatrucia toksyną botulinową.
Jak przechowywać miód akacjowy?
Optymalna temperatura przechowywania miodu akacjowego to około 8–10 stopni Celsjusza. Powinien być przechowywany w szczelnie zamkniętych słoikach, najlepiej w suchym ciemnym miejscu. Zbyt wysoka temperatura i działanie promieni słonecznych prowadzi do osłabienia aktywności lub utraty zawartych w miodzie akacjowym cennych składników odżywczych – enzymów i witamin.
Źródła:
- Dołęgowski, P. (2021). Właściwości prozdrowotne miodu akacjowego! Pobrane z https://www.swiatmiodow.pl/Najnowsze/23/wlasciwosci-prozdrowotne-miodu-akacjowego#
- Świat Miodów. (b.d.). Miód akacjowy. Pobrane 24 maja 2023 z https://www.swiatmiodow.pl/1170-mi%C3%B3d-akacjowy
- Dołęgowski, P. (2021). Miód akacjowy – cechy i charakterystyka! Pobrane z https://www.swiatmiodow.pl/Najnowsze/24/miod-akacjowy-cechy-i-charakterystyka
- Pasieka Pastucha. (b.d.). Miód akacjowy. Pobrane 24 maja 2023 z https://pasiekapastucha.pl/sklep/miod-akacjowy/
- Abd Ghafar, N., Ker-Woon, C., Hui, C. K., Mohd Yusof, Y. A., Wan Ngah, W. Z. (2016). Acacia honey accelerates in vitro corneal ulcer wound healing model. BMC Complementary and Alternative Mmedicine, 16, 259. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4966736/
- Berkheiser, K. (2019). Acacia Honey: Nutrition, Benefits, and Downsides. Pobrane z https://www.healthline.com/nutrition/acacia-honey
- Grant, K. A., McLauchlin, J., Amar, C. (2013). Infant botulism: advice on avoiding feeding honey to babies and other possible risk factors. Community Practitioner, 86(7), 44–46. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23914481/
- Lobato, E. (2022). Discover all the benefits of acacia honey. Pobrane z https://www.maeshoney.com/en/acacia-honey-benefits/
- Sweet Honey Co. (2020). Why Acacia Honey is One of The Best Honey? Pobrane z https://www.sweethoneyco.co.uk/why-acacia-honey-is-one-of-the-best-honey/