Spis treści
Właściwości kaszy jaglanej:
- wspiera układ kostny i stawowy dzięki zawartości krzemu, który zapobiega odwapnianiu kości oraz wpływa na ich mineralizację; krzem wpływa korzystnie także na wygląd włosów, skóry i paznokci
- ogrzewa wychłodzony organizm, wspomaga go w walce z przeziębieniem, zwłaszcza z katarem, gdyż pomaga osuszać drogi oddechowe oraz zalegającą w nosie wydzielinę
- dzięki lecytynie korzystnie wpływa na pamięć i koncentrację
- neutralizuje wolne rodniki za sprawą dużej zawartości antyoksydantów
- wspiera układ odpornościowy m.in. dzięki zawartości minerałów, takich jak: magnez, potas, cynk, wapń, żelazo, miedź, fosfor
- zawiera witaminy z grupy B: B1, B2, B3, B6, kwas foliowy (witamina B9)
- jest źródłem wartościowego białka
- jest lekkostrawna
- nie zawiera glutenu
Jakie warzywa dobrze komponują się z kaszą jaglaną?
Kasza jaglana ma delikatny, lekko orzechowy smak. Pasują do niej różne warzywa, zioła, grzyby. W okresie jesienno-zimowym polecamy szczególnie pieczone warzywa sezonowe, takie jak dynia (jest bogata w potas, witaminę E, beta-karoten), marchew (źródło beta-karotenu oraz witamin A i K), czerwone buraki (dobre źródło błonnika, kwasu foliowego, magnezu), bataty (zawierają beta-karoten, witaminę A i witaminy z grupy B), czerwona papryka (bogactwo witamin: C, E, prowitamina A, witaminy z grupy B).
Kasza jaglana wytrawna z warzywami – przepis
Składniki:
- ½ szklanki kaszy jaglanej
- szklanka wody
- około 4 łyżek oliwy z oliwek
- ćwiartka dyni (właściwie każda odmiana jest dobra, choć najbardziej zwarte po upieczeniu będą mączyste odmiany dyni, np. piżmowa)
- marchew
- batat, czyli słodki ziemniak
- czerwona papryka
- 2 średnie czerwone buraki (dobrze zapiekają się te podłużne)
- cebula i czosnek
- przyprawy: mielona kurkuma, papryka słodka, pieprz cayenne, sól morska, pieprz czarny
- świeża natka pietruszki
Proporcje są orientacyjne – zależy, jak dużą porcję kaszy jaglanej z warzywami chcemy zrobić.
Zacznijmy od warzyw. Piekarnik nastawiamy na 190 stopni. Warzywa obieramy ze skórek (jeśli mamy warzywa ekologiczne i nie przeszkadzają nam skórki, możemy pominąć obieranie). Dynię i bataty kroimy w grubszą kostkę lub półksiężyce, marchew i buraka w talarki. Czerwoną paprykę kroimy na większe kawałki, gdyż jest dość cienka i szybko się upiecze. Cebulę obieramy i kroimy na ćwiartki. Czosnek można upiec bez obierania – posłuży potem do przyrządzenia aromatycznego dipu.
Warzywa układamy na dużej blaszce i dość obficie skrapiamy oliwą z oliwek i doprawiamy kurkumą, pieprzem cayenne, słodką papryką, solą morską i szczyptą grubo mielonego pieprzu. Pieczemy do miękkości i lekkiego zarumienienia (mniej więcej przez 25 minut).
W międzyczasie, gdy warzywa się pieką, gotujemy kaszę tak, aby była miękka i sypka. Do pieczonych warzyw najlepiej ugotować kaszę w lekko osolonej wodzie. Są dwa sposoby na jej wstępne przygotowanie. Ziarna można sparzyć wrzątkiem i przepłukać je pod bieżącą wodą albo podprażyć przed gotowaniem na suchej patelni. Potem postępujemy według zaleceń producenta umieszczonych na opakowaniu. Zazwyczaj gotujemy kaszę w wodzie w proporcji 1 : 2 przez około 15 minut na bardzo małym ogniu do czasu wchłonięcia wody. Po tym czasie kaszę należy zdjąć z ognia i chwilę odczekać.
Ugotowaną kaszę przekładamy na talerz i dodajemy do niej upieczone warzywa. Smacznym dodatkiem będzie czosnkowy dip: upieczony wcześniej czosnek wyciskamy z łupinek, dodajemy dwie łyżki gęstego jogurtu, np. greckiego, szczyptę pieprzu i kilka kropel oliwy. Całość posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki.
Źródła:
- Cegielska, A. (2017). Kasza jaglana [plik video]. Pobrane z: LINK
- Bylinowska, J. (2020). Warzywa korzeniowe – zdrowie prosto z ziemi. Pobrane z: LINK
- Stanclik, S. (2014). Papryka czerwona – właściwości. Pobrane z: LINK
- Pietrzak, A. (2017). Dynia – właściwości. Pobrane z: LINK