Strona główna Najnowsze artykuły Jak zrobić sorbet? Przepisy na lody owocowe
Jak zrobić sorbet? Przepisy na domowe lody owocowe Agnieszki Żelazko. Sorbet mango w białych miseczkach.
Strona główna Najnowsze artykuły Jak zrobić sorbet? Przepisy na lody owocowe

Jak zrobić sorbet? Przepisy na lody owocowe

autor: Agnieszka Żelazko

Latem, gdy temperatura i wilgotność powietrza rosną, każdy z nas marzy o czymś orzeźwiającym. W upały zazwyczaj „ratują” nas dobrze schłodzone lemoniady, koktajle, chłodniki owocowo warzywne i sorbety, czyli lekkie lody na bazie wody, soku, rozgniecionych owoców doprawione likierem, miodem, cynamonem i innymi składnikami. Niektóre powstają z puree owocowego, inne mają większe kawałki owoców, a jeszcze inne można połączyć z płatkami jadalnych kwiatów i zamrozić w pojemnikach na kostki lodu. Oto kilka przepisów na letnie, proste i szybkie sorbety oraz lody owocowe.

Jak zrobić sorbet?

Sorbety robi się zazwyczaj na dwa sposoby. Można najpierw zamrozić owoce (np. truskawki lub wiśnie), zmiksować je łącząc z innymi składnikami i serwować od razu po zmiksowaniu. Jak zrobić sorbet drugim sposobem? Można rozdrobnić świeże owoce, wymieszać z dodatkami i dopiero wtedy włożyć do zamrażalnika. W tym wypadku trzeba pamiętać, by sorbet przemieszać co pół godziny. Dzięki temu lody będą miały idealną konsystencję, bez kryształków.

Najlepsze sorbety robi się z owoców, które są popularne latem:

  • truskawek
  • malin
  • czereśni
  • wiśni
  • jagód
  • arbuzów

Dobrze smakują wersje z dodatkiem alkoholu np. prosecco lub różowego wina. Zamiast cukru warto słodzić lody miodem lub syropem klonowym.

6 przepisów na domowe lody naturalne

Sorbety – przepisy na lody domowe

1. Sorbet truskawkowo-czereśniowy z prosecco

Czy jest lepsze letnie połączenie niż odświeżające prosecco i ulubione owoce, czyli truskawki i czereśnie? Nie ma! Taki sorbet robi się szybko, a smakuje wyśmienicie. Jak zrobić sorbet truskawkowy z czereśniami i prosecco?

Składniki:

  • 50 dag zamrożonych truskawek
  • 25 dag wydrylowanych i zamrożonych czereśni
  • 120 ml prosecco
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
Sorbet truskawkowo-czereśniowy z prosecco - przepisy na sorbety Agnieszki Żelazko.

Fot. Agnieszka Żelazko

Przygotowanie:

Zamrożone truskawki i czereśnie przełóż do blendera. Dodaj mocno schłodzone prosecco, miód i sok z cytryny. Miksuj na wysokich obrotach ok. 30-40 sekund. Sorbet podawaj od razu.

2. Sorbet pomarańczowo-morelowy z limonką i miętą

Składniki:

  • 2 szklanki soku ze świeżo wyciśniętych pomarańczy
  • 2 morele
  • 1 limonka
  • 1 łyżka miodu
  • Kilka listków świeżej mięty
  • ¼ szklanki wody
Sorbet pomarańczowo-morelowy z limonką i miętą - przepis.

Fot. Agnieszka Żelazko

Przygotowanie:

Sok z pomarańczy zmiksuj z morelami, świeżą miętą i miodem. Dodaj sok wyciśnięty z limonki oraz wodę. Przelej do pojemnika i włóż do zamrażalnika. Staraj się przemieszać co 30-40 minut by nie powstały kryształki. Sorbet owocowy gotowy!

3. Sorbet z żółtych malin z syropem klonowym i cynamonem

Składniki:

  • 25 dag żółtych malin
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • Szczypta cynamonu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ½ szklanki wody
Sorbet z żółtych malin z syropem klonowym i cynamonem - przepisy na sorbety.

Fot. Agnieszka Żelazko

Przygotowanie:

Maliny rozgnieć widelcem, dodaj syrop klonowy, cytrynę, cynamon i wodę. Dokładnie wymieszaj. Przełóż do foremek na lody (ja używam takich w kształcie kuli, ale mogą być podłużne). Włóż do zamrażalnika. Sorbet serwuj ze świeżymi owocami.

4. Lody arbuzowe z mascarpone

Składniki:

  • Plaster arbuza ze skórką
  • 3 łyżki serka mascarpone
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka wiórków kokosowych
  • Świeże owoce (np. jeżyny, maliny)
Lody arbuzowe z mascarpone - przepis Agnieszki Żelazko.

Fot. Agnieszka Żelazko

Przygotowanie:

Arbuza pokrój w trójkąty jak na zdjęciu. W miejscu gdzie jest skórka zrób małą dziurkę (najlepiej końcówką noża), a następnie wbij patyk po lodach. Serek mascarpone wymieszaj z wiórkami kokosowymi i miodem, a następnie połóż na kawałkach arbuza. Całość udekoruj świeżymi owocami.

Najnowsze artykuły