Strona główna ZdrowieZdrowe odżywianie Jak zrobić sorbet? Przepisy na lody owocowe

Jak zrobić sorbet? Przepisy na lody owocowe

autor: Agnieszka Żelazko Data publikacji: Data aktualizacji:
Data publikacji: Data aktualizacji:

Latem, gdy temperatura i wilgotność powietrza rosną, każdy z nas marzy o czymś orzeźwiającym. W upały zazwyczaj „ratują” nas dobrze schłodzone lemoniady, koktajle, chłodniki owocowo warzywne i sorbety, czyli lekkie lody na bazie wody, soku, rozgniecionych owoców doprawione likierem, miodem, cynamonem i innymi składnikami. Niektóre powstają z puree owocowego, inne mają większe kawałki owoców, a jeszcze inne można połączyć z płatkami jadalnych kwiatów i zamrozić w pojemnikach na kostki lodu. Oto kilka przepisów na letnie, proste i szybkie sorbety oraz lody owocowe.

Strona główna ZdrowieZdrowe odżywianie Jak zrobić sorbet? Przepisy na lody owocowe

Jak zrobić sorbet?

Sorbety robi się zazwyczaj na dwa sposoby. Można najpierw zamrozić owoce (np. truskawki lub wiśnie), zmiksować je łącząc z innymi składnikami i serwować od razu po zmiksowaniu. Jak zrobić sorbet drugim sposobem? Można rozdrobnić świeże owoce, wymieszać z dodatkami i dopiero wtedy włożyć do zamrażalnika. W tym wypadku trzeba pamiętać, by sorbet przemieszać co pół godziny. Dzięki temu lody będą miały idealną konsystencję, bez kryształków.

Najlepsze sorbety robi się z owoców, które są popularne latem:

  • truskawek
  • malin
  • czereśni
  • wiśni
  • jagód
  • arbuzów

Dobrze smakują wersje z dodatkiem alkoholu np. prosecco lub różowego wina. Zamiast cukru warto słodzić lody miodem lub syropem klonowym.

6 przepisów na domowe lody naturalne

Sorbety – przepisy na lody domowe

1. Sorbet truskawkowo-czereśniowy z prosecco

Czy jest lepsze letnie połączenie niż odświeżające prosecco i ulubione owoce, czyli truskawki i czereśnie? Nie ma! Taki sorbet robi się szybko, a smakuje wyśmienicie. Jak zrobić sorbet truskawkowy z czereśniami i prosecco?

Składniki:

  • 50 dag zamrożonych truskawek
  • 25 dag wydrylowanych i zamrożonych czereśni
  • 120 ml prosecco
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
Sorbet truskawkowo-czereśniowy z prosecco - przepisy na sorbety Agnieszki Żelazko.

Fot. Agnieszka Żelazko

Przygotowanie:

Zamrożone truskawki i czereśnie przełóż do blendera. Dodaj mocno schłodzone prosecco, miód i sok z cytryny. Miksuj na wysokich obrotach ok. 30-40 sekund. Sorbet podawaj od razu.

2. Sorbet pomarańczowo-morelowy z limonką i miętą

Składniki:

  • 2 szklanki soku ze świeżo wyciśniętych pomarańczy
  • 2 morele
  • 1 limonka
  • 1 łyżka miodu
  • Kilka listków świeżej mięty
  • ¼ szklanki wody
Sorbet pomarańczowo-morelowy z limonką i miętą - przepis.

Fot. Agnieszka Żelazko

Przygotowanie:

Sok z pomarańczy zmiksuj z morelami, świeżą miętą i miodem. Dodaj sok wyciśnięty z limonki oraz wodę. Przelej do pojemnika i włóż do zamrażalnika. Staraj się przemieszać co 30-40 minut by nie powstały kryształki. Sorbet owocowy gotowy!

3. Sorbet z żółtych malin z syropem klonowym i cynamonem

Składniki:

  • 25 dag żółtych malin
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • Szczypta cynamonu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ½ szklanki wody
Sorbet z żółtych malin z syropem klonowym i cynamonem - przepisy na sorbety.

Fot. Agnieszka Żelazko

Przygotowanie:

Maliny rozgnieć widelcem, dodaj syrop klonowy, cytrynę, cynamon i wodę. Dokładnie wymieszaj. Przełóż do foremek na lody (ja używam takich w kształcie kuli, ale mogą być podłużne). Włóż do zamrażalnika. Sorbet serwuj ze świeżymi owocami.

4. Lody arbuzowe z mascarpone

Składniki:

  • Plaster arbuza ze skórką
  • 3 łyżki serka mascarpone
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka wiórków kokosowych
  • Świeże owoce (np. jeżyny, maliny)
Lody arbuzowe z mascarpone - przepis Agnieszki Żelazko.

Fot. Agnieszka Żelazko

Przygotowanie:

Arbuza pokrój w trójkąty jak na zdjęciu. W miejscu gdzie jest skórka zrób małą dziurkę (najlepiej końcówką noża), a następnie wbij patyk po lodach. Serek mascarpone wymieszaj z wiórkami kokosowymi i miodem, a następnie połóż na kawałkach arbuza. Całość udekoruj świeżymi owocami.

Czy ten artykuł był pomocny?
TakNie

Podobne artykuły