Spis treści
Jak zrobić sorbet?
Sorbety robi się zazwyczaj na dwa sposoby. Można najpierw zamrozić owoce (np. truskawki lub wiśnie), zmiksować je łącząc z innymi składnikami i serwować od razu po zmiksowaniu. Jak zrobić sorbet drugim sposobem? Można rozdrobnić świeże owoce, wymieszać z dodatkami i dopiero wtedy włożyć do zamrażalnika. W tym wypadku trzeba pamiętać, by sorbet przemieszać co pół godziny. Dzięki temu lody będą miały idealną konsystencję, bez kryształków.
Najlepsze sorbety robi się z owoców, które są popularne latem:
- truskawek
- malin
- czereśni
- wiśni
- jagód
- arbuzów
Dobrze smakują wersje z dodatkiem alkoholu np. prosecco lub różowego wina. Zamiast cukru warto słodzić lody miodem lub syropem klonowym.
6 przepisów na domowe lody naturalne
Sorbety – przepisy na lody domowe
1. Sorbet truskawkowo-czereśniowy z prosecco
Czy jest lepsze letnie połączenie niż odświeżające prosecco i ulubione owoce, czyli truskawki i czereśnie? Nie ma! Taki sorbet robi się szybko, a smakuje wyśmienicie. Jak zrobić sorbet truskawkowy z czereśniami i prosecco?
Składniki:
- 50 dag zamrożonych truskawek
- 25 dag wydrylowanych i zamrożonych czereśni
- 120 ml prosecco
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
Zamrożone truskawki i czereśnie przełóż do blendera. Dodaj mocno schłodzone prosecco, miód i sok z cytryny. Miksuj na wysokich obrotach ok. 30-40 sekund. Sorbet podawaj od razu.
2. Sorbet pomarańczowo-morelowy z limonką i miętą
Składniki:
- 2 szklanki soku ze świeżo wyciśniętych pomarańczy
- 2 morele
- 1 limonka
- 1 łyżka miodu
- Kilka listków świeżej mięty
- ¼ szklanki wody
Przygotowanie:
Sok z pomarańczy zmiksuj z morelami, świeżą miętą i miodem. Dodaj sok wyciśnięty z limonki oraz wodę. Przelej do pojemnika i włóż do zamrażalnika. Staraj się przemieszać co 30-40 minut by nie powstały kryształki. Sorbet owocowy gotowy!
3. Sorbet z żółtych malin z syropem klonowym i cynamonem
Składniki:
- 25 dag żółtych malin
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- Szczypta cynamonu
- 1 łyżka soku z cytryny
- ½ szklanki wody
Przygotowanie:
Maliny rozgnieć widelcem, dodaj syrop klonowy, cytrynę, cynamon i wodę. Dokładnie wymieszaj. Przełóż do foremek na lody (ja używam takich w kształcie kuli, ale mogą być podłużne). Włóż do zamrażalnika. Sorbet serwuj ze świeżymi owocami.
4. Lody arbuzowe z mascarpone
Składniki:
- Plaster arbuza ze skórką
- 3 łyżki serka mascarpone
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka wiórków kokosowych
- Świeże owoce (np. jeżyny, maliny)
Przygotowanie:
Arbuza pokrój w trójkąty jak na zdjęciu. W miejscu gdzie jest skórka zrób małą dziurkę (najlepiej końcówką noża), a następnie wbij patyk po lodach. Serek mascarpone wymieszaj z wiórkami kokosowymi i miodem, a następnie połóż na kawałkach arbuza. Całość udekoruj świeżymi owocami.