Strona główna ZdrowieZdrowe odżywianie Co to jest bryndza? Jak zrobić bryndzę w domu? Przepis

Co to jest bryndza? Jak zrobić bryndzę w domu? Przepis

autor: Portal NoZ Data publikacji: Data aktualizacji:
Data publikacji: Data aktualizacji:

Ser bryndza cieszy się sporą popularnością wśród Polaków. Co ciekawe, wytwarza się go nie tylko u nas na Podhalu, ale też w Czechach, Rumunii, Austrii i Ukrainie. Bryndzę można przygotować samodzielnie w domu. Nie jest to trudne, trzeba tylko zaopatrzyć się w odpowiednie składniki. Skorzystaj z naszych wskazówek, jak zrobić bryndzę.

Strona główna ZdrowieZdrowe odżywianie Co to jest bryndza? Jak zrobić bryndzę w domu? Przepis

Co to jest bryndza?

Bryndza to ser podpuszczkowy, do którego produkcji wykorzystuje się mleko owcze. Charakteryzuje się wyrazistym, kwaśno-słonym smakiem. Bryndzę można wykorzystać jako dodatek do kanapek albo do przygotowania pierogów lub klusek.

Co łączy bryndzę z bundzem?

Pod tą tajemniczo brzmiącą nazwą, zaczerpniętą ze słownictwa regionalnego, kryje się ser podpuszczkowy. To właśnie z niego powstaje bryndza. Bundz uzyskuje się, dodając podpuszczkę do świeżego mleka owczego. Zachodzi wówczas proces denaturacji, czyli ścinania białka – i powstaje skrzep serowy.

Bundz wyróżnia się słodkim i łagodnym smakiem, jednak dość szybko – po kilku, kilkunastu dniach – staje się kwaśny. Bryndzę uzyskuje się z bundzu po rozdrobnieniu, zmieleniu i dodaniu soli. Bryndza jest od niego bardziej wyrazista w smaku.

Rodzaje bryndzy

Na rynku produktów regionalnych można spotkać 2 rodzaje bryndzy. Bryndza majowa jest produkowana późną wiosną z mleka pochodzącego z udoju owiec. Ma łagodny posmak i charakterystyczną dla produktów owczych woń. Natomiast bryndza jesienno-zimowa powstaje z mieszanki mleka owczego i krowiego, przy czym to drugie jest wykorzystywane w mniejszej ilości.

Z czym jeść bryndzę?

Bryndzę wykorzystuje się do przygotowywania dań słodkich i wytrawnych. Najczęściej bywa składnikiem pierogów, knedli, pyz itp., ale może być też ciekawym dodatkiem do mięs i sałatek. Niektórzy lubią połączenie bryndzy z owocami.

Bryndza domowa – przepis

Jak zrobić bryndzę? Nie jest to trudne zadanie. Wystarczy zaopatrzyć się w wysokiej jakości składniki. Potrzebne są:

  • świeże mleko owcze
  • podpuszczka
  • bakterie starterowe mezofilne

Bryndza – przygotowanie sera

  • Świeże mleko owcze podgrzać na kuchence gazowej lub płycie indukcyjnej do temperatury 32–34 st. C. Następnie dodać do niego bakterie mezofilne, starannie wymieszać i przez godzinę utrzymywać tę samą temperaturę mleka ( 32–34 st. C).
  • Dodać podpuszczkę rozpuszczoną w wodzie. Całość mieszać przez minutę, po czym przykryć i odstawić na godzinę.
  • Powstały skrzep pociąć na kostkę.
  • Pokrojony skrzep przenieść na durszlak wyłożony gazą, aby oddzielić ser od serwatki. Zostawić na ok. 12 godzin.
  • Gotowy ser powinien stać w temperaturze pokojowej przez 3 dni. Należy pamiętać o regularnym wylewaniu serwatki, która się z niego oddziela.
  • Po 3 dniach do masy serowej dodać sól, po czym całość zmielić przy użyciu blendera lub miksera.
Czy ten artykuł był pomocny?
TakNie

Podobne artykuły