Strona główna ZdrowieZdrowe odżywianieZdrowa dieta Pasta z bryndzy – dobra na śniadanie i na zdrową przekąskę

Pasta z bryndzy – dobra na śniadanie i na zdrową przekąskę

autor: Agnieszka Leciejewska Data publikacji: Data aktualizacji:
Data publikacji: Data aktualizacji:

Chcesz urozmaicić swoją codzienną dietę? Sięgnij po pastę z bryndzy. Klasyczna, a także ta z suszonymi pomidorami, sardynkami lub kaparami urozmaici każde tradycyjne menu, wzbogacając je w białko, wapń, witaminy i dobre bakterie.

Strona główna ZdrowieZdrowe odżywianieZdrowa dieta Pasta z bryndzy – dobra na śniadanie i na zdrową przekąskę

Bryndza, czyli podhalański ser podpuszczkowy, jest wytwarzana z owczego mleka. Ma kolor biały lub białokremowy. W smaku serek owczy jest pikantny, słony, czasem lekko ostry, kwaśny. Klasyczna bryndza zawiera sporo tłuszczu, ok. 45 proc. Dzięki temu ma konsystencję pasty, choć można spotkać także bryndzę delikatnie ziarnistą, grudkowatą. Ze względu na taką strukturę owczy serek ma szerokie zastosowanie w kuchni. Może być podstawą do przyrządzenia knedli i klusek, farszu do naleśników, dodatkiem do sałatek, a także bazą do przygotowania pasty.

Co to jest pasta z bryndzy?

Pasta z bryndzy jest przygotowana z sera owczego z dodatkami. Można ją podawać np. z pieczywem. Świetnie sprawdza się jako przekąska z sucharkami, krakersami, meksykańskimi nachosami, chlebem pita lub paluchami grissini. Pastę z bryndzy stosuje się także jako przyprawę do dań mięsnych oraz do zabielania zup i sosów.

Zalety pasty z bryndzy

Pasta z bryndzy ma sporo zalet, dlatego warto ją włączyć do codziennego jadłospisu.

  • Urozmaica posiłki, wzbogacając je w białko, co jest ważne dla osób aktywnych, chcących budować masę mięśniową.
  • Jest dobrą alternatywą dla niezdrowych wędlin i kiełbas.
  • Dostarcza witamin z grupy B oraz składników mineralnych, głównie wapnia.
  • Dodatek ryb morskich do pasty z bryndzy pozwala zwiększyć ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wspomagają pracę serca i odporność.
  • Wzbogaca menu w dobre bakterie wspomagające florę bakteryjną jelit.
  • Pozwala wyeliminować z diety sporo niezdrowych składników, np. nadmiar soli, cukru, konserwanty czy barwniki.
  • Łatwo i szybko można ją przygotować – wystarczy dokładnie wymieszać składniki.
  • Rodzaj dodatków użytych do jej przygotowania jest w zasadzie dowolny, zależny od indywidualnych gustów, przyzwyczajeń i ograniczeń dietetycznych.

Z czym jeść pastę z bryndzy?

Specyficzny smak bryndzy nie wszystkim odpowiada. Zbyt intensywny smak można nieco osłabić, dodając do niej jogurt naturalny lub delikatny twaróg. Biorąc pod uwagę fakt, że należy ograniczać ilość soli w diecie, pasty z owczego serka nie trzeba dosalać, wystarczy dodać świeże zioła (szczypiorek, koperek, natkę lub bazylię) i warzywa. Wzbogacają one smak produktu. Zawierają też sporo potasu, który jest antagonistą sodu i pomaga kontrolować ciśnienie tętnicze krwi oraz ilość wody w organizmie.

Pasta z bryndzy – przepisy

Pasta ze szczypiorkiem i bazylią

  • bryndza – 50 g
  • półtłusty twaróg – plaster
  • gęsty jogurt naturalny – łyżka, 25 g
  • szczypiorek – pół pęczka
  • świeża bazylia – kilka listków
  • mielony pieprz do smaku

Bryndzę utrzeć z miękkim twarogiem i jogurtem. Dodać posiekany szczypiorek i porwane na kawałeczki listki bazylii. Doprawić do smaku świeżo mielonym pieprzem. Schłodzić.

Pasta z sardynkami

  • bryndza – 25 g
  • półtłusty twaróg – 25 g
  • sardynki z puszki – 75 g
  • szczypiorek – łyżka
  • posiekana natka – łyżka
  • pieprz do smaku

Sardynki rozdrobnić widelcem, połączyć z twarogiem i bryndzą. Całość rozetrzeć na jednolitą masę. Można dodać odrobinę oleju z sardynek. Do smaku dodać szczypiorek i natkę. Na koniec oprószyć mielonym pieprzem.

Pasta z suszonymi pomidorami

  • bryndza – 50 g
  • suszone pomidory w oleju – 3–4 sztuki
  • gęsty jogurt naturalny – łyżka, 25 g
  • świeża bazylia
  • szczypiorek
  • pieprz do smaku

Pomidory drobno pokroić, szczypiorek i bazylię posiekać. Pomidory i bazylię wrzucić do bryndzy. Dodać jogurt, wymieszać ponownie, by uzyskać konsystencję pasty. Na koniec dodać posiekany szczypiorek, doprawić świeżo zmielonym pieprzem.

Pasta z kaparami

  • bryndza – 50 g
  • masło – 50 g
  • szalotka – 1 sztuka
  • kapary – 10–12 sztuk
  • gęsty jogurt naturalny – łyżka, 25 g
  • czerwona papryka w proszku – ½ łyżeczki
  • szczypiorek – 1 łyżka
  • kminek – szczypta
  • pieprz do smaku

Masło i bryndzę utrzeć na jednolitą masę. Cebulę obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Kapary drobno posiekać. Cebulę i kapary dodać do wcześniej przygotowanej masy. Dodać czerwoną paprykę, kminek i pieprz. Ponownie wymieszać masę, posypać posiekanym szczypiorkiem. Schłodzić w lodówce.

Czy ten artykuł był pomocny?
TakNie

Podobne artykuły