To jedne z niewielu warzyw, które warto jeść zarówno na surowo jak i przetworzone, ponieważ w tych dwóch postaciach zawierają zupełnie inne super zdrowe składniki. Oto co znajdziesz w pomidorach:
- likopen – najwięcej jest go w ugotowanych pomidorach. Jeden z silniejszych przeciwutleniaczy, które wymiatają z organizmu szkodliwe wolne rodniki, Wzmacnia wzrok, układ krążenia, chroni przed chorobami zapalnymi stawów. Wykazano, że u osób z wysokim stężeniem likopenu w organizmie ryzyko zawału serca jest mniejsze nawet o 60 proc., a u mężczyzn ryzyko zachorowania na raka prostaty zmniejsza się o ok. 50 proc.
- potas, który obniża ciśnienie tętnicze krwi, zapobiega obrzękom i wspomaga pracę serca.
- witaminy z grupy B i brom – chronią układ nerwowy. Dania z pomidorów działają uspokajająco i warto je jeść przy stresowych sytuacjach.
- pektyny pomagają obniżyć poziom cholesterolu, co zapobiega chorobom serca i układu krążenia, usprawniają też pracę jelit i pomagają schudnąć.
Czy ten artykuł był pomocny?
TakNie