Spis treści
1. Czerwona zupa z curry
Składniki na 4 porcje:
- 5 średnich marchewek
- 230 g czerwonej soczewicy
- średnia cebula
- 2 łyżeczki sproszkowanego curry
- pół łyżeczki kurkumy
- szczypta pieprzu cayenne
- łyżeczka oleju rzepakowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżki posiekanej kolendry lub natki pietruszki
- szczypta soli
Jak to zrobić?
Marchew umyj, obierz, pokrój w talarki. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Soczewicę opłucz i osącz.
Olej rozgrzej w dużym garnku, wsyp cebulę i podsmażaj na małym, ogniu, ciągle mieszając, aż zmięknie. Dodaj curry, kurkumę i pieprz i smaż jeszcze chwilę. Wsyp soczewicę, wymieszaj i zalej sześcioma szklankami wody. Doprowadź do wrzenia, zbierz pianę, posól i gotuj pod przykryciem, na małym ogniu 20 minut. Dodaj marchewkę i gotuj kolejne 15 minut.
Zmiksuj zupę na gładką masę, wymieszaj z sokiem z cytryny. Rozlej na talerze i posyp posiekaną natką lub kolendrą.
2. Zupa kalafiorowo-brokułowa
Składniki na 4 porcje:
- 3 szklanki różyczek brokuła i kalafiora
- 3 duże ziemniaki
- cebula
- duża łodyga selera naciowego
- 3 szklanki rosołu
- szklanka mleka
- łyżka musztardy dijon
- po łyżeczce łyżeczka estragonu i majeranku
- 1/2 łyżeczki curry
- 1 i 1/2 łyżki klarowanego masła
- sól i pieprz
- 4 kromki czerstwej bułki
- łyżka masła
Jak to zrobić?
W dużym garnku rozpuść masło, wsyp pokrojone w kostkę cebulę i seler. Podsmażaj 5 minut, aż warzywa zmiękną. Dodaj przyprawy i musztardę, zamieszaj, wlej rosół i wrzuć ziemniaki. Gotuj pod przykryciem, aż ziemniaki będą miękkie.
Odlej 2 szklanki zupy i zmiksuj. Wlej z powrotem do garnka. Dodaj kalafior i brokuł, dolej mleko. Gotuj na średnim ogniu, często mieszając ok. 8 minut.
W tym czasie posmaruj kromki masłem i opiecz w tosterze lub piekarniku. Rozlej zupę na talerze i podawaj z grzankami.
3. Zupa fasolowo-bazyliowa
Składniki na 4 porcje:
- szklanka drobnej białej fasoli
- 6 szklanek rosołu
- duża marchewka
- szklanka makaronu muszelki
- łyżka suszonej bazylii
- ząbek czosnku
- łyżka oliwy
- szczypta soli
- 4 łyżki startego żółtego sera
Jak to zrobić?
Fasolę namocz na noc, odlej wodę i wypłucz jeszcze raz. Osącz. Umyj, obierz i pokrój w talarki marchewkę.
Olej rozgrzej w garnku, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i podsmażaj chwilę. Dodaj marchewkę, podsmażaj chwilę i zalej rosołem. Wsyp fasolę, i gotuj 30 minut.
Dodaj bazylię i sól oraz surowy makaron. Zamieszaj, przykryj i gotuj jeszcze 10 minut.