Strona główna ZdrowieZdrowe odżywianie Jak zrobić rozgrzewającą owsiankę?

Jak zrobić rozgrzewającą owsiankę?

autor: Magdalena Wojciechowska-Budzisz Data publikacji: Data aktualizacji:
Data publikacji: Data aktualizacji:

W okresie nasilonej zachorowalności na różnego rodzaju infekcje, dobrze jest wzmocnić organizm, zanim choroba nas dopadnie. Aby poprawić swoją odporność i rozgrzać organizm od środka, dobrze jest spożywać ciepłe i ogrzewające potrawy, poczynając od śniadania, które jest najważniejszym posiłkiem w ciągu całego dnia! Co będzie najlepsze? Rozgrzewająca owsianka! Sprawdź, jak ją zrobić.

Strona główna ZdrowieZdrowe odżywianie Jak zrobić rozgrzewającą owsiankę?

Bardzo prostym, smacznym i odżywczym daniem jest rozgrzewająca owsianka, wzbogacona różnymi dodatkami.

Jak zrobić owsiankę?

Składniki:

Przepis na rozgrzewającą owsiankę

Płatki owsiane należy ugotować na wodzie (nie na mleku). W czasie gotowania dodać imbir (suszony, ale jeśli nie mamy, może być kilka plasterków świeżego), dwie łyżki jagód goji (ugotowane stają się miękkie i słodkawe, na sucho trudno je nawet pogryźć…), opcjonalnie rodzynki (a jeśli ktoś nie lubi lub są dla niego zbyt słodkie, można je zastąpić owocami suszonej żurawiny), cynamon i kardamon do smaku, nieco kurkumy.

Te wszystkie składniki sprawią, że przygotowana owsianka będzie istną bombą przeciwbakteryjną, przeciwzapalną i podnoszącą odporność. Ponadto sprawi, że nasz układ pokarmowy będzie funkcjonował sprawniej, a wiadomo, że klucz do prawidłowej odporności tkwi w jelitach.

Owsianka z cynamonem – czy jest wskazana na odchudzanie?

Czy ten artykuł był pomocny?
TakNie

Podobne artykuły