Strona główna ZdrowieZdrowe odżywianiePrzyprawyCynamon – właściwości lecznicze i zastosowanie Owsianka z cynamonem – czy jest wskazana na odchudzanie?

Owsianka z cynamonem – czy jest wskazana na odchudzanie?

autor: Magdalena Wojciechowska-Budzisz Data publikacji: Data aktualizacji:
Data publikacji: Data aktualizacji:

Owsianka to łatwe, zdrowe i smaczne danie. Płatki owsiane są pożywne i sycące. Przeczytaj, co warto dodawać do owsianki, aby była jeszcze zdrowsza i do tego… ułatwiała odchudzanie!

Owsianka z cynamonem sama w sobie stanowi gotowe pyszne śniadanie. Przygotowuje się ją szybko i łatwo, jest smaczna i pożywna. Czy jednak płatki owsiane to na pewno najlepszy produkt przy odchudzaniu?

Wartości odżywcze owsianki

Płatki owsiane to produkt bogaty w składniki odżywcze. Przede wszystkim zawierają sporo błonnika, który poprawia funkcje układu trawiennego, przyspiesza przemianę materii i wspiera prawidłową florę bakteryjną jelit. Ważnym składnikiem błonnika w płatkach owsianych są beta-glukany. Pomagają obniżyć poziom cholesterolu i uregulować poziom cukru we krwi, wpływają również korzystnie na odporność organizmu.

Płatki owsiane są ponadto źródłem witamin, takich jak witaminy z grupy B, witamina K, E i kwas foliowy, a także soli mineralnych. Zawierają głównie potas, magnez, cynk, żelazo, cholinę, dostarczają również sporo manganu i miedzi.

Płatki owsiane cechują się też zawartością specyficznych kwasów tłuszczowych, które powodują, że podnosi się stężenie hormonów sytości. Dzięki temu nie tylko możemy szybciej zaspokoić głód, lecz również łatwiej nam powstrzymać nadmierny apetyt.

Czy owsianka jest wskazana na odchudzanie?

Wydaje się, że owsianka stanowi znakomity posiłek dla osób chcących zrzucić nadmierne kilogramy. Jednak niektóre osoby po zjedzeniu jej na śniadanie bardzo szybko ponownie odczuwają głód i sięgają po coś do jedzenia. Wyjaśnieniem tego może być fakt, że płatki owsiane są produktem o dość wysokim indeksie glikemicznym, ponieważ to produkt bogaty w węglowodany i zawiera pewną ilość cukrów prostych.

Po ugotowaniu IG owsianki wynosi około 50–60. Jest to wartość uznawana za średnią, co nie zmienia faktu, że płatki owsiane podnoszą dość szybko poziom cukru we krwi. Za tym idzie wzrost poziomu insuliny, która równie szybko obniża glikemię, a to z kolei skutkuje szybszym odczuwaniem głodu.

Pomimo więc, że płatki owsiane – ze względu na swój unikatowy skład – sprzyjają odchudzaniu, warto wzbogacić owsiankę o produkty, które obniżą jej indeks glikemiczny. Do takich produktów należy między innymi cynamon.

Cynamon na odchudzanie

Cynamon jest przyprawą, której przypisuje się właściwości odchudzające. Tego typu działanie nie zostało potwierdzone naukowo, natomiast liczne badania wykazały bardzo korzystny wpływ cynamonu na obniżenie poziomu cukru we krwi. Ponadto cynamon przyspiesza przemianę materii, zwiększa wrażliwość komórek na insulinę, poprawia trawienie i wchłanianie składników odżywczych, a także nasila wydzielanie soków trawiennych.

To wszystko niewątpliwie sprzyja utracie zbędnych kilogramów, chociaż wiadomo, że do skutecznego spadku masy ciała potrzebne są jeszcze inne czynniki, w tym zmiana sposobu odżywiania się i stylu życia.

Wartości odżywcze owsianki z cynamonem

Oprócz wartości odżywczych, które owsianka zawdzięcza samym płatkom owsianym, cynamon dodatkowo wzbogaca potrawę o cenne składniki. Stanowi on dobre źródło żelaza, wapnia, manganu, fosforu i potasu.

Czy owsianka z cynamonem jest kaloryczna?

Płatki owsiane są produktem węglowodanowym, który dostarcza nam dużo energii. Dlatego ich kaloryczność jest dość wysoka. 4 łyżki płatków owsianych zawierają ok. 100 kcal. Porcja (300 g) owsianki gotowanej na mleku to już ponad 300 kcal.

Aby obniżyć wartość kaloryczną owsianki, można mleko zastąpić wodą lub napojem roślinnym. Owsianka z cynamonem ugotowana na wodzie jest najmniej kaloryczna.

Czasami jednak warto pominąć liczenie kalorii i skupić się raczej na wartości odżywczej produktu i jego działaniu na organizm. Płatki owsiane są bardzo sycące, zapewniają sporą ilość energii na sam początek dnia, a składniki w nich obecne sprzyjają odchudzaniu. Owsianka z cynamonem z pewnością stanowi pyszne i zdrowe śniadanie.

Co obniża indeks glikemiczny owsianki?

Dobrze jest wzbogacić owsiankę nie tylko o cynamon, ale także o inne składniki, które obniżą całościowy indeks glikemiczny potrawy. Należą do nich produkty o większej zawartości tłuszczu i białka niż węglowodanów, na przykład:

  • masło orzechowe, które może być doskonale zastąpione orzechami – do owsianki nadają się orzechy włoskie, laskowe, migdały
  • pestki słonecznika lub dyni wzbogacą owsiankę o cenne składniki odżywcze i błonnik
  • nasiona chia – lub inne, np. siemię lniane
  • owoce – jeśli lubimy owsiankę z owocami, to wybierzmy te, które mają niski indeks glikemiczny. Owsianka zyska na smaku, jeśli dodamy do niej maliny, jabłka czy borówki. Unikajmy raczej owoców o wysokim IG, takich jak np. dojrzałe banany. Owsianka z bananem nie tylko szybciej podwyższy glikemię, lecz będzie też bardziej kaloryczna

Warto unikać także dodatkowych substancji słodzących, jak np. syrop klonowy lub miód, szczególnie wtedy, gdy jesteśmy na diecie, cierpimy na cukrzycę lub insulinooporność. Dodatek owoców i orzechów zazwyczaj wystarczy, aby owsianka była nie tylko zdrowa, lecz również smaczna.

Owsianka z cynamonem – przepis

Do przygotowania owsianki nie potrzeba wielu składników. Wystarczy, jeśli mamy pod ręką:

  • płatki owsiane (najlepiej użyć płatków górskich) – na jedną porcję potrzeba około 4 łyżek płatków owsianych
  • mleko lub napój roślinny – doskonale sprawdza się tu „mleko” migdałowe lub, w zależności od preferencji, sojowe lub kokosowe. Owsiankę można również ugotować po prostu na wodzie
  • sól
  • cynamon
  • wybrane owoce, orzechy, nasiona

Jak przygotować owsiankę z cynamonem?

Płatki owsiane należy zalać mlekiem lub wodą w proporcji 1:3 (można użyć mieszaniny wody z wybranym mlekiem). Płatki najlepiej zalać dzień wcześniej, wieczorem lub przynajmniej pół godziny przed ich gotowaniem. Będą wtedy łatwiejsze do strawienia, a cenne sole mineralne lepiej się wchłoną w przewodzie pokarmowym.

Do garnka z płatkami dodajemy szczyptę soli i doprowadzamy płyn do wrzenia. Następnie wsypujemy cynamon (około pół łyżeczki sproszkowanej przyprawy), po czym gotujemy na małym ogniu przez około 10–15 minut. Zdejmujemy garnek z ognia i uzupełniamy owsiankę ulubionymi dodatkami – owocami, orzechami. Jeśli przygotowujemy owsiankę z jabłkiem, wówczas obrane i pokrojone jabłko można dodać w trakcie gotowania – będzie bardziej miękkie i doda owsiance więcej słodyczy.

Jeśli nie jesteśmy na diecie i nie musimy liczyć kalorii, wówczas owsianka może być bardziej słodka. Można ją dosłodzić dowolnym miodem (dodanym już po przestudzeniu, aby nie stracił swoich właściwości), syropem klonowym, syropem z agawy, dżemem, bananem lub innym dodatkiem słodzącym. Oprócz cynamonu do owsianki możemy dodać też inne wartościowe przyprawy, jak np. kurkuma, kardamon, odrobina sproszkowanego imbiru lub anyżu gwiaździstego.

Owsianka to bardzo zdrowa i pożywna potrawa, którą możemy przygotowywać na różne sposoby i z różnymi dodatkami. Dlatego trudno się nią znudzić. Warto, by takie śniadanie często gościło na naszym stole.

Źródła:

  1. Laguipo, A.B.B. (2019). Does Cinnamon Help with Weight Loss? Pobrane z https://www.news-medical.net/health/Does-Cinnamon-Help-with-Weight-Loss.aspx#:~:text=Aside%20from%20diabetes%2C%20cinnamon%20has,it%20does%20for%20other%20foods.
  2. Łukasiewicz, K. (2018). Jak skomponować idealną owsiankę dla insulinoopornych? Pobrane z https://hiperinsulinka.pl/index.php/jak-skomponowac-idealna-owsianke-dla-insulinoopornych/
  3. Wegecentrum. (2020). Owsianka a insulinooporność. Pobrane z https://wegecentrum.pl/2020/01/30/owsianka-a-insulinoopornosc/#:~:text=Najlepsze%20b%C4%99d%C4%85%20oczywi%C5%9Bcie%20standardowe%20(g%C3%B3rskie,w%C5%82a%C5%9Bciwo%C5%9Bci%20dodatkowo%20obni%C5%BCaj%C4%85ce%20poziom%20cholesterolu.
Czy ten artykuł był pomocny?
TakNie

Podobne artykuły