Strona główna Na talerzu 3 przepisy na zupy rozgrzewające
Strona główna Na talerzu 3 przepisy na zupy rozgrzewające

3 przepisy na zupy rozgrzewające

autor: Katarzyna Gwiazda-Iwańska Data publikacji: Data aktualizacji:
Data publikacji: Data aktualizacji:

Gdy na dworze ziąb i słota, najlepiej jest rozgrzać się miską pysznej zupy. Przedstawiamy 3 pyszne, niskokaloryczne, lecz sycące zupy, które wzmocnią odporność i poprawią ci humor.

1. Czerwona zupa z curry

Składniki na 4 porcje:

  • 5 średnich marchewek
  • 230 g czerwonej soczewicy
  • średnia cebula
  • 2 łyżeczki sproszkowanego curry
  • pół łyżeczki kurkumy
  • szczypta pieprzu cayenne
  • łyżeczka oleju rzepakowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki posiekanej kolendry lub natki pietruszki
  • szczypta soli

Jak to zrobić?

Marchew umyj, obierz, pokrój w talarki. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Soczewicę opłucz i osącz.

Olej rozgrzej w dużym garnku, wsyp cebulę i podsmażaj na małym, ogniu, ciągle mieszając, aż zmięknie. Dodaj curry, kurkumę i pieprz i smaż jeszcze chwilę. Wsyp soczewicę, wymieszaj i zalej sześcioma szklankami wody. Doprowadź do wrzenia, zbierz pianę, posól i gotuj pod przykryciem, na małym ogniu 20 minut. Dodaj marchewkę i gotuj kolejne 15 minut.

Zmiksuj zupę na gładką masę, wymieszaj z sokiem z cytryny. Rozlej na talerze i posyp posiekaną natką lub kolendrą.

2. Zupa kalafiorowo-brokułowa

Składniki na 4 porcje:

  • 3 szklanki różyczek brokuła i kalafiora
  • 3 duże ziemniaki
  • cebula
  • duża łodyga selera naciowego
  • 3 szklanki rosołu
  • szklanka mleka
  • łyżka musztardy dijon
  • po łyżeczce łyżeczka estragonu i majeranku
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1 i 1/2 łyżki klarowanego masła
  • sól i pieprz
  • 4 kromki czerstwej bułki
  • łyżka masła

Jak to zrobić?

W dużym garnku rozpuść masło, wsyp pokrojone w kostkę cebulę i seler. Podsmażaj 5 minut, aż warzywa zmiękną. Dodaj przyprawy i musztardę, zamieszaj, wlej rosół i wrzuć ziemniaki. Gotuj pod przykryciem, aż ziemniaki będą miękkie.

Odlej 2 szklanki zupy i zmiksuj. Wlej z powrotem do garnka. Dodaj kalafior i brokuł, dolej mleko. Gotuj na średnim ogniu, często mieszając ok. 8 minut.

W tym czasie posmaruj kromki masłem i opiecz w tosterze lub piekarniku. Rozlej zupę na talerze i podawaj z grzankami.

3. Zupa fasolowo-bazyliowa

Składniki na 4 porcje:

  • szklanka drobnej białej fasoli
  • 6 szklanek rosołu
  • duża marchewka
  • szklanka makaronu muszelki
  • łyżka suszonej bazylii
  • ząbek czosnku
  • łyżka oliwy
  • szczypta soli
  • 4 łyżki startego żółtego sera

Jak to zrobić?

Fasolę namocz na noc, odlej wodę i wypłucz jeszcze raz. Osącz. Umyj, obierz i pokrój w talarki marchewkę.

Olej rozgrzej w garnku, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i podsmażaj chwilę. Dodaj marchewkę, podsmażaj chwilę i zalej rosołem. Wsyp fasolę, i gotuj 30 minut.

Dodaj bazylię i sól oraz surowy makaron. Zamieszaj, przykryj i gotuj jeszcze 10 minut.

Sprawdź przepisy na inne rozgrzewające zupy na zimę.

Najnowsze artykuły