Znamiona kukurydzy – poznaj ich lecznicze właściwości

Niewiele osób wie, że najcenniejszą częścią kukurydzy są jej… wąsy. Tak, kukurydza ma wąsy! I to one właśnie kryją się pod nieco tajemniczą nazwą „znamiona kukurydzy” (łac. Stigma maydis). Są znakomitym źródłem cennych składników wzmacniających i leczniczych. Dowiedz się, jak z nich skorzystać.
Kukurydza - właściwości i zastosowanie znamion kukurydzy.

Czym są znamiona kukurydzy?

Kukurydza kojarzy nam się zazwyczaj z grubymi kolbami apetycznych, złocistożółtych, kanciastych ziarenek o słodkim smaku i lekko mączystej konsystencji. Chętnie sięgamy po nią w kuchni, służy jako podstawa wielu dań, jest znana i stosowana na całym świecie. Ale jej najcenniejszą – pod względem leczniczym – częścią są jej znamiona czyli długie, cienkie „wąsy”. W miesiącach letnich, czyli w okresie kwitnienia kukurydzy, w żeńskich kwiatostanach spomiędzy liści zwisają nitkowate szyjki słupka, zwieńczone owymi znamionami. Do złudzenia przypominają wąsy lub nawet włosy. Zazwyczaj dokładnie je usuwamy  i wyrzucamy, czyszcząc kolbę z liści i resztek wąsów. Tymczasem stanowią one ważny surowiec zielarski, stosowany w tradycyjnym ziołolecznictwie.Tymczasem zawierają one dużą ilość wartościowych flawonoidów, a oprócz tego są źródłem fitosteroli, alkaloidów, saponin, olejków eterycznych, białek, witamin i składników mineralnych.  Nie warto zatem lekceważyć i wyrzucać cennych „wąsów”, ponieważ mogą nam się przydać jako skuteczne remedium na wiele dolegliwości.

Wysuszone znamiona kukurydzy można kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub latem, podczas kwitnienia przygotować sobie ich zapas. W tym celu należy odciąć je od szyjki słupka kukurydzy jeszcze przed zapyleniem i wysuszyć je w zacienionym miejscu. Po wysuszeniu stają się kruche i mają słodki, kukurydziany smak i aromat.

Znamiona kukurydzy w medycynie chińskiej

Według medycyny Dalekiego Wschodu kukurydza należy do przemiany ziemi. Charakteryzuje się zatem smakiem słodkim, który ma za zadanie wspomagać śledzionę, żołądek i, ogólnie, narządy przewodu pokarmowego.

Jeśli chodzi o właściwości termiczne, kukurydza oraz jej znamiona reprezentują grupę neutralną, nie mają zatem wpływu na temperaturę, nie ogrzewają ani nie wychładzają organizmu.

Znamionom kukurydzy przypisuje się tu działanie ściągające oraz oczyszczające z gorącej wilgoci.

Za wytwarzanie patologicznej wilgoci, co prowadzi z czasem do powstania śluzu, odpowiedzialna jest przede wszystkim śledziona. Według tradycyjnej medycyny chińskiej wilgoć i śluz to ważne i powszechnie występujące czynniki prowadzące do wielu zaburzeń. Powstają one głównie na skutek zaburzenia systemu śledziony i żołądka. Niedobór energetyczny w tych narządach jest zawsze pierwotną przyczyną powstania patogennej wilgoci i śluzu.

Terapeuta medycyny chińskiej będzie więc polecał herbatkę ze znamion kukurydzy na wszelkie problemy, u podłoża których leży niedobór qi śledziony lub niedobór yin żołądka. Znajdzie się ona także w diecie osób, które potrzebują ogólnej poprawy i wzmocnienia funkcji układu pokarmowego oraz cierpiących na choroby metaboliczne.

Jednak udział w powstawaniu śluzu mają również płuca i nerki. Płuca współpracują ze śledzioną w procesie dystrybucji i odparowywania płynów, natomiast dobra energia nerek jest istotna dla ogrzewania i wspierania śledziony.

Dlatego nie powinno nas dziwić, że również w zachodnim ziołolecznictwie znamionom kukurydzy przypisuje się wiele zastosowań, związanych z dolegliwościami układu moczowego, oddechowego, pokarmowego i innych.

Zastosowanie znamion kukurydzy w medycynie chińskiej.

Kiedy stosować herbatkę ze znamion kukurydzy?

Dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym, znamiona kukurydzy mogą mieć zastosowanie w licznych przypadłościach, między innymi:

  • Dolegliwości ze strony nerek – wymienić tu można np. stany zapalne dróg moczowych, zapalenie pęcherza moczowego, zapalenie nerek, kolkę nerkową, a także obrzęki spowodowane niewydolnością krążenia i nerek. Polecane są również w przypadku moczenia nocnego u dzieci.

W stanach zapalnych wykazują właściwości moczopędne, przeciwzapalne i rozkurczowe, ułatwiają wydalanie moczu. Łagodzą podrażnienia dróg moczowych i pomagają zwalczyć infekcję.

  • Bóle głowy – znamiona kukurydzy będą szczególnie użyteczne w bólach głowy spowodowanych obecnością śluzu. Śluz spowalnia przepływ qi i blokuje meridiany, powodując zastój energii, co zazwyczaj objawia się u chorego się odczuwaniem bólu. Dlatego specyfik ten polecany jest w przewlekłych bólach głowy, zwłaszcza z towarzyszącym uczuciem drętwienia, otępienia, ospałością i zamgleniem.

Ciekawostka: herbatka ze znamion kukurydzy może przydać się również na tak zwanym „kacu”, gdy po nadużyciu alkoholu dochodzi do powstania śluzu i rozwija się silny ból głowy.

  • Cukrzyca typu 2 – choroba ta jest ściśle związana z zaburzeniami metabolicznymi, a z chińskiego punktu widzenia jej podłożem jest niedobór i zakłócenia funkcji środkowego ogrzewacza, czyli głównie śledziony i żołądka. Stąd znamiona kukurydzy, jako wzmacniające qi środkowego ogrzewacza, będą wspomagały regulację poziomu glikemii u cukrzyków.

Potrafią one bowiem znacząco obniżyć zbyt wysoki poziom cukru we krwi, a także wspomagają produkcję insuliny i osłabiają odporność organizmu na działanie tego hormonu.

Powinny być obecne w diecie każdego diabetyka na co dzień.

  • Nadwaga i otyłość – te zalecenia są podyktowane powyższymi wskazaniami. Nadmierna waga jest bowiem kojarzona także z obecnością śluzu. Znamiona kukurydzy mają tu za zadanie nie tylko wzmocnienie pracy śledziony i żołądka, lecz na utratę zbędnych kilogramów korzystnie wpływa też ich działanie moczopędne i oczyszczające organizm z produktów przemiany materii.

Ponadto herbatka taka zapewnia dłużej utrzymujące się uczucie sytości i – co ważne – zawiera bardzo małą ilość kalorii!

  • Zaburzenia wątroby – tu działanie znamion kukurydzy będzie pośrednio wspomagać detoksykującą funkcję wątroby. Ze względu na sporą zawartość przeciwutleniaczy specyfik ten wykazuje silne działanie przeciwzapalne oraz ułatwiające oczyszczanie organizmu z toksyn i zbędnych produktów przemiany materii.

Pozytywnie wpływa na pracę wątroby, przypisuje się mu również właściwości żółciopędne, żółciotwórcze i poprawiające procesy metaboliczne, w których wątroba bierze udział.

  • Stany zapalne układu oddechowego – herbatka ze znamion kukurydzy ma działanie wykrztuśne, co pozwala skutecznie oczyścić drogi oddechowego z zalegającego tam śluzu w przebiegu np. zapalenia oskrzeli, zapalenia zatok, zapalenia gardła.
  • Bóle stawów, reumatyzm, dna – w leczeniu tych przypadłości wykorzystuje się przeciwzapalne właściwości naparu ze znamion kukurydzy oraz jego właściwości zasadowe, które sprzyjają odkwaszeniu organizmu. Surowiec ten pomaga w walce z bólem, stanem zapalnym, gromadzeniem się wody i obrzękami. Ponadto zwiększa ilość wydalanych wraz z moczem fosforanów, szczawianów i moczanów.
  • Stany napięcia nerwowego i przewlekłego zmęczenia – badania wykazały (1), że znamiona kukurydzy przynoszą ulgę we wszelkich stanach napięcia nerwowego, pomagają rozluźnić napięte mięśnie, zmniejszają uczucie sztywności, a nawet pomagają w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi.

Kukurydza - znamiona kukurydzy - właściwości.

Jak przygotować napar ze znamion kukurydzy?

Przygotowując napar lub odwar z tego surowca, korzystamy z proporcji, gdzie na jedną łyżeczkę znamion kukurydzy przypada mniej więcej 200 ml wody.

Można zalać znamiona gorącą wodą i pozostawić do naciągnięcia przez kilka minut, przecedzić i wypić ciepłe. Herbatkę taką najlepiej pić bez dodatku cukru ani żadnych innych substancji słodzących.

Możemy także zalać znamiona zimną wodą, doprowadzić pod przykryciem do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 3 minuty, po czym odstawić na kilka minut, przecedzić i popijać w ciągu dnia pomiędzy posiłkami.

Do preparatów ze znamion kukurydzy można dodawać także inne zioła, w zależności od tego, na jakim efekcie leczniczym zależy nam najbardziej.

Jeśli np. chcemy wzmocnić działanie moczopędne, polecany jest dodatek ziela nawłoci, skrzypu i rdestu ptasiego. W celu utraty wagi dobrze jest zmieszać znamiona kukurydzy z perzem, natomiast w mieszance oczyszczającej organizm powinien znaleźć się jeszcze krwawnik, macierzanka i serdecznik.

Czy herbatka ze znamion kukurydzy jest bezpieczna?

Trzeba pamiętać, że napar ten nie jest przeznaczony dla kobiet w ciąży oraz karmiących.

Również w przypadku niektórych schorzeń serca i/lub nerek, przy których niewskazane jest nadmierne działanie moczopędne, a także jeśli zażywamy leki na choroby serca i/lub nerek, jej zażywanie powinno być skonsultowane z lekarzem.

Podobnie, jeśli chcemy skorzystać z mieszanek ziołowych przy jakiejkolwiek z wyżej wymienionych dolegliwości, powinniśmy zasięgnąć porady specjalisty medycyny naturalnej lub doświadczonego zielarza.

W pozostałych przypadkach picie herbatki ze znamion kukurydzy jest bezpieczne i zalecane w ilościach nawet do trzech szklanek naparu codziennie. I może nam wyjść tylko na zdrowie.

Sprawdź, na co zwrócić uwagę podczas obierania kukurydzy.

 

Źródło: (1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22890173

11.03.2019
Jagody goji, lub inaczej owoce goji, do niedawna kompletnie u nas nieznane, w ostatnich latach zagościły w sklepach ze zdrową żywnością i w naszych owsiankach. Niektórzy podchodzą do nich nieufnie, inni nie bardzo wiedzą, jak je przygotować, jeszcze kolejni zajadają się nimi codziennie. Warto zatem poznać kilka faktów „z życia goji”.
02.03.2019
Nawet nie wiesz, ile zalet kryją w sobie świeże zioła. Pachnące, zielone i zawsze pod ręką. Bezcenne dla podniebienia i dla zdrowia. Nie dość, że poprawiają smak każdego najprostszego nawet dania i wspomagają trawienie, uspokajają, mogą też zwalczać bakterie, wirusy, a nawet walczyć z nowotworami. Posadź zioła na parapecie, naprawdę warto.
08.02.2019
Zielona natka pietruszki to doskonałe naturalne lekarstwo, które pomaga dbać o mocne kości, skórę, nerki, wspiera w walce z niedokrwistością. Koktajle i pesto z natki warto jeść w okresach osłabienia, bo znakomicie wzmocnią organizm. Poznajcie najzdrowszą zieleninę świata.
01.09.2018
Wady wzroku wśród dzieci zdarzają się coraz częściej. I nic dziwnego. Ludzkie oko nie zostało stworzone, by wciąż patrzeć w ekran smartfona, a które dziecko tego nie robi? Czy to znaczy, że maluchy są skazane na kłopoty ze wzrokiem? Niekoniecznie. Wiele zależy od tego jak czujni są rodzice. Konsultacja: dr Ewa Wojciechowska, okulista.
03.07.2018
Ludzki organizm, jeśli tylko mu w tym za bardzo nie przeszkadzamy, w naturalny sposób dąży do równowagi. Funkcjonuje to także w odniesieniu do temperatury zewnętrznej i czynników klimatycznych, które mają wpływ nie tylko na nasze samopoczucie, ale także na trawienie.
02.03.2018
Włoskie, laskowe, brazylijskie, pistacje… Pyszna i wartościowa przekąska. Twoje serce, mózg, odporność, układ hormonalny, skóra będą w lepszej formie dzięki orzechom. Warto wspomnieć, że działają również jak afrodyzjaki. Konsultacja: dietetyk kliniczny Mateusz Ostręga z poradni Ajwen.