Znamiona kukurydzy – poznaj ich lecznicze właściwości

Niewiele osób wie, że najcenniejszą częścią kukurydzy są jej… wąsy. Tak, kukurydza ma wąsy! I to one właśnie kryją się pod nieco tajemniczą nazwą „znamiona kukurydzy” (łac. Stigma maydis). Są znakomitym źródłem cennych składników wzmacniających i leczniczych. Dowiedz się, jak z nich skorzystać.
Kukurydza - właściwości i zastosowanie znamion kukurydzy.

Czym są znamiona kukurydzy?

Kukurydza kojarzy nam się zazwyczaj z grubymi kolbami apetycznych, złocistożółtych, kanciastych ziarenek o słodkim smaku i lekko mączystej konsystencji. Chętnie sięgamy po nią w kuchni, służy jako podstawa wielu dań, jest znana i stosowana na całym świecie. Ale jej najcenniejszą – pod względem leczniczym – częścią są jej znamiona czyli długie, cienkie „wąsy”. W miesiącach letnich, czyli w okresie kwitnienia kukurydzy, w żeńskich kwiatostanach spomiędzy liści zwisają nitkowate szyjki słupka, zwieńczone owymi znamionami. Do złudzenia przypominają wąsy lub nawet włosy. Zazwyczaj dokładnie je usuwamy  i wyrzucamy, czyszcząc kolbę z liści i resztek wąsów. Tymczasem stanowią one ważny surowiec zielarski, stosowany w tradycyjnym ziołolecznictwie.Tymczasem zawierają one dużą ilość wartościowych flawonoidów, a oprócz tego są źródłem fitosteroli, alkaloidów, saponin, olejków eterycznych, białek, witamin i składników mineralnych.  Nie warto zatem lekceważyć i wyrzucać cennych „wąsów”, ponieważ mogą nam się przydać jako skuteczne remedium na wiele dolegliwości.

Wysuszone znamiona kukurydzy można kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub latem, podczas kwitnienia przygotować sobie ich zapas. W tym celu należy odciąć je od szyjki słupka kukurydzy jeszcze przed zapyleniem i wysuszyć je w zacienionym miejscu. Po wysuszeniu stają się kruche i mają słodki, kukurydziany smak i aromat.

Znamiona kukurydzy w medycynie chińskiej

Według medycyny Dalekiego Wschodu kukurydza należy do przemiany ziemi. Charakteryzuje się zatem smakiem słodkim, który ma za zadanie wspomagać śledzionę, żołądek i, ogólnie, narządy przewodu pokarmowego.

Jeśli chodzi o właściwości termiczne, kukurydza oraz jej znamiona reprezentują grupę neutralną, nie mają zatem wpływu na temperaturę, nie ogrzewają ani nie wychładzają organizmu.

Znamionom kukurydzy przypisuje się tu działanie ściągające oraz oczyszczające z gorącej wilgoci.

Za wytwarzanie patologicznej wilgoci, co prowadzi z czasem do powstania śluzu, odpowiedzialna jest przede wszystkim śledziona. Według tradycyjnej medycyny chińskiej wilgoć i śluz to ważne i powszechnie występujące czynniki prowadzące do wielu zaburzeń. Powstają one głównie na skutek zaburzenia systemu śledziony i żołądka. Niedobór energetyczny w tych narządach jest zawsze pierwotną przyczyną powstania patogennej wilgoci i śluzu.

Terapeuta medycyny chińskiej będzie więc polecał herbatkę ze znamion kukurydzy na wszelkie problemy, u podłoża których leży niedobór qi śledziony lub niedobór yin żołądka. Znajdzie się ona także w diecie osób, które potrzebują ogólnej poprawy i wzmocnienia funkcji układu pokarmowego oraz cierpiących na choroby metaboliczne.

Jednak udział w powstawaniu śluzu mają również płuca i nerki. Płuca współpracują ze śledzioną w procesie dystrybucji i odparowywania płynów, natomiast dobra energia nerek jest istotna dla ogrzewania i wspierania śledziony.

Dlatego nie powinno nas dziwić, że również w zachodnim ziołolecznictwie znamionom kukurydzy przypisuje się wiele zastosowań, związanych z dolegliwościami układu moczowego, oddechowego, pokarmowego i innych.

Zastosowanie znamion kukurydzy w medycynie chińskiej.

Kiedy stosować herbatkę ze znamion kukurydzy?

Dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym, znamiona kukurydzy mogą mieć zastosowanie w licznych przypadłościach, między innymi:

  • Dolegliwości ze strony nerek – wymienić tu można np. stany zapalne dróg moczowych, zapalenie pęcherza moczowego, zapalenie nerek, kolkę nerkową, a także obrzęki spowodowane niewydolnością krążenia i nerek. Polecane są również w przypadku moczenia nocnego u dzieci.

W stanach zapalnych wykazują właściwości moczopędne, przeciwzapalne i rozkurczowe, ułatwiają wydalanie moczu. Łagodzą podrażnienia dróg moczowych i pomagają zwalczyć infekcję.

  • Bóle głowy – znamiona kukurydzy będą szczególnie użyteczne w bólach głowy spowodowanych obecnością śluzu. Śluz spowalnia przepływ qi i blokuje meridiany, powodując zastój energii, co zazwyczaj objawia się u chorego się odczuwaniem bólu. Dlatego specyfik ten polecany jest w przewlekłych bólach głowy, zwłaszcza z towarzyszącym uczuciem drętwienia, otępienia, ospałością i zamgleniem.

Ciekawostka: herbatka ze znamion kukurydzy może przydać się również na tak zwanym „kacu”, gdy po nadużyciu alkoholu dochodzi do powstania śluzu i rozwija się silny ból głowy.

  • Cukrzyca typu 2 – choroba ta jest ściśle związana z zaburzeniami metabolicznymi, a z chińskiego punktu widzenia jej podłożem jest niedobór i zakłócenia funkcji środkowego ogrzewacza, czyli głównie śledziony i żołądka. Stąd znamiona kukurydzy, jako wzmacniające qi środkowego ogrzewacza, będą wspomagały regulację poziomu glikemii u cukrzyków.

Potrafią one bowiem znacząco obniżyć zbyt wysoki poziom cukru we krwi, a także wspomagają produkcję insuliny i osłabiają odporność organizmu na działanie tego hormonu.

Powinny być obecne w diecie każdego diabetyka na co dzień.

  • Nadwaga i otyłość – te zalecenia są podyktowane powyższymi wskazaniami. Nadmierna waga jest bowiem kojarzona także z obecnością śluzu. Znamiona kukurydzy mają tu za zadanie nie tylko wzmocnienie pracy śledziony i żołądka, lecz na utratę zbędnych kilogramów korzystnie wpływa też ich działanie moczopędne i oczyszczające organizm z produktów przemiany materii.

Ponadto herbatka taka zapewnia dłużej utrzymujące się uczucie sytości i – co ważne – zawiera bardzo małą ilość kalorii!

  • Zaburzenia wątroby – tu działanie znamion kukurydzy będzie pośrednio wspomagać detoksykującą funkcję wątroby. Ze względu na sporą zawartość przeciwutleniaczy specyfik ten wykazuje silne działanie przeciwzapalne oraz ułatwiające oczyszczanie organizmu z toksyn i zbędnych produktów przemiany materii.

Pozytywnie wpływa na pracę wątroby, przypisuje się mu również właściwości żółciopędne, żółciotwórcze i poprawiające procesy metaboliczne, w których wątroba bierze udział.

  • Stany zapalne układu oddechowego – herbatka ze znamion kukurydzy ma działanie wykrztuśne, co pozwala skutecznie oczyścić drogi oddechowego z zalegającego tam śluzu w przebiegu np. zapalenia oskrzeli, zapalenia zatok, zapalenia gardła.
  • Bóle stawów, reumatyzm, dna – w leczeniu tych przypadłości wykorzystuje się przeciwzapalne właściwości naparu ze znamion kukurydzy oraz jego właściwości zasadowe, które sprzyjają odkwaszeniu organizmu. Surowiec ten pomaga w walce z bólem, stanem zapalnym, gromadzeniem się wody i obrzękami. Ponadto zwiększa ilość wydalanych wraz z moczem fosforanów, szczawianów i moczanów.
  • Stany napięcia nerwowego i przewlekłego zmęczenia – badania wykazały (1), że znamiona kukurydzy przynoszą ulgę we wszelkich stanach napięcia nerwowego, pomagają rozluźnić napięte mięśnie, zmniejszają uczucie sztywności, a nawet pomagają w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi.

Kukurydza - znamiona kukurydzy - właściwości.

Jak przygotować napar ze znamion kukurydzy?

Przygotowując napar lub odwar z tego surowca, korzystamy z proporcji, gdzie na jedną łyżeczkę znamion kukurydzy przypada mniej więcej 200 ml wody.

Można zalać znamiona gorącą wodą i pozostawić do naciągnięcia przez kilka minut, przecedzić i wypić ciepłe. Herbatkę taką najlepiej pić bez dodatku cukru ani żadnych innych substancji słodzących.

Możemy także zalać znamiona zimną wodą, doprowadzić pod przykryciem do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 3 minuty, po czym odstawić na kilka minut, przecedzić i popijać w ciągu dnia pomiędzy posiłkami.

Do preparatów ze znamion kukurydzy można dodawać także inne zioła, w zależności od tego, na jakim efekcie leczniczym zależy nam najbardziej.

Jeśli np. chcemy wzmocnić działanie moczopędne, polecany jest dodatek ziela nawłoci, skrzypu i rdestu ptasiego. W celu utraty wagi dobrze jest zmieszać znamiona kukurydzy z perzem, natomiast w mieszance oczyszczającej organizm powinien znaleźć się jeszcze krwawnik, macierzanka i serdecznik.

Czy herbatka ze znamion kukurydzy jest bezpieczna?

Trzeba pamiętać, że napar ten nie jest przeznaczony dla kobiet w ciąży oraz karmiących.

Również w przypadku niektórych schorzeń serca i/lub nerek, przy których niewskazane jest nadmierne działanie moczopędne, a także jeśli zażywamy leki na choroby serca i/lub nerek, jej zażywanie powinno być skonsultowane z lekarzem.

Podobnie, jeśli chcemy skorzystać z mieszanek ziołowych przy jakiejkolwiek z wyżej wymienionych dolegliwości, powinniśmy zasięgnąć porady specjalisty medycyny naturalnej lub doświadczonego zielarza.

W pozostałych przypadkach picie herbatki ze znamion kukurydzy jest bezpieczne i zalecane w ilościach nawet do trzech szklanek naparu codziennie. I może nam wyjść tylko na zdrowie.

Sprawdź, na co zwrócić uwagę podczas obierania kukurydzy.

 

Źródło: (1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22890173

07.08.2019
Bardziej kojarzy się z lekami na wątrobę niż z kuchnią. Tymczasem może być naprawdę smaczną przekąską, a pod względem właściwości prozdrowotnych deklasuje konkurencję –  pomoże podreperować wątrobę, uregulować cukier, a nawet walczy z bakteriami i drożdżami.
02.08.2019
Orzeźwiające, soczyste i słodkie. Są nie tylko pyszne, ale mają mnóstwo składników leczniczych. Sprzymierzeńcy super talii, gładkiej opalonej skóry oraz… zdrowych nerek.
08.08.2019
Uwielbiasz bób, ale unikasz go z obawy przed wzdęciami? Na szczęście są sposoby na to, by uniknąć tych przykrych konsekwencji i najeść się bobu do syta.
15.06.2019
Robisz brzuszki, planki (inaczej tzw. deski), ale talia zamiast się zarysowywać, wcale się nie zmienia, a brzuch dalej wystaje? Pytamy eksperta, Huberta Pawlina – trenera personalnego i fizjoterapeutę jak najlepiej ćwiczyć, żeby wyrzeźbić piękne mięśnie brzucha.
26.05.2019
Wszyscy już wiemy, że od stanu naszych jelit, a dokładniej od tego w jakiej kondycji znajdują się bakterie zasiedlające nasz układ pokarmowy, zależy odporność, samopoczucie, a nawet nastrój. Aby je odżywić, jedz prebiotyki. Dowiedz się więc, co warto włączyć do menu, żeby twój mikrobiom był silny i zdrowy.
15.09.2018
Jeśli nie udało ci się zakisić ogórków na zimę (albo wszystkie już zjedliście) możesz teraz zrobić inne – równie wartościowe i pyszne kiszonki. Te tradycyjne: kiszona kapusta, buraki czy jabłka i te bardziej orientalne – kimchi czy kiszone cytryny.