Strona główna Zdrowie na talerzu Przepis na chleb z kaszy gryczanej
Strona główna Zdrowie na talerzu Przepis na chleb z kaszy gryczanej

Przepis na chleb z kaszy gryczanej

autor: Anna Augustyn-Protas

Przepis na chleb z kaszy gryczanej jest banalnie prosty, a efekt zachwycający. Tylko 4 składniki i masz zdrowy, wegański, bezglutenowy chleb gryczany na naturalnym zakwasie. I pyszny, co docenią zwłaszcza fani kaszy gryczanej.

Składniki na chleb z kaszy gryczanej

  • pół kilograma kaszy gryczanej niepalonej, białej (najlepiej ekologicznej)
  • 3 łyżki ziaren słonecznika (lub/i siemienia lnianego, czarnuszki, na co masz ochotę)
  • 3 łyżeczki soli
  • woda

I jeszcze coś: czas.

Jak przygotować chleb gryczany?

Kaszę zalewamy wodą, tak by jej poziom przewyższał ziarna o pół centymetra, i zostawiamy na dobę, a nawet dłużej, w ciepłym miejscu. Przez ten czas pod wodą dochodzi do fermentacji i powstaje zakwas (dobroczynny dla naszej flory jelitowej!).

Chleb gryczany - przepis.

Dobę później blendujemy kaszę, dodajemy ziarna i sól. Całość przekładamy do foremki-keksówki i zostawiamy jeszcze na godzinę. Jeśli ciasto nie wyrosło, wkładamy je do zimnego piekarnika i nastawiamy go na 180 stopni C.  Urośnie pod wpływem powoli podnoszącej się temperatury. Pieczemy ok. półtorej godziny, sprawdzając patyczkiem, czy chleb gryczany jest już suchy.

Najpyszniejszy jest ciepły chleb gryczany z chrupiącą skórką.

Dlaczego warto jeść chleb z kaszy gryczanej?

Chleb z kaszy gryczanej ma mnóstwo wartości odżywczych. Kasza gryczana jest niezwykle bogata w witaminy B i E, czy składniki mineralne – ma potas, żelazo, wapń, fosfor, miedź, cynk, a nawet jod i krzemionkę, czyli strażniczkę pięknych włosów i paznokci.

Kasza gryczana jest też źródłem łatwo przyswajalnego białka i aminokwasów, między innymi tryptofanu, który pomaga nam produkować melatoninę, tzw. hormon snu, i serotoninę, nasz hormon szczęścia. Ma też właściwości odkwaszające.

Jak sprawdzić czy żołądek jest odpowiednio zakwaszony?

Kasza gryczana - jak zrobić chleb gryczany?

Która kasza gryczana lepsza – palona czy niepalona?

Do niedawna na naszych stołach królowała kasza gryczana palona, kochana za wyrazisty smak. Zdrowsza dla nas jest jednak w wersji niepalonej, ma więcej substancji odżywczych, np. antyoksydantów czy kwasu foliowego, które giną w procesie prażenia.

Powiązane artykuły