Spis treści
Składniki na chleb z kaszy gryczanej
- pół kilograma kaszy gryczanej niepalonej, białej (najlepiej ekologicznej)
- 3 łyżki ziaren słonecznika (lub/i siemienia lnianego, czarnuszki, na co masz ochotę)
- 3 łyżeczki soli
- woda
I jeszcze coś: czas.
Jak przygotować chleb gryczany?
Kaszę zalewamy wodą, tak by jej poziom przewyższał ziarna o pół centymetra, i zostawiamy na dobę, a nawet dłużej, w ciepłym miejscu. Przez ten czas pod wodą dochodzi do fermentacji i powstaje zakwas (dobroczynny dla naszej flory jelitowej!).
Dobę później blendujemy kaszę, dodajemy ziarna i sól. Całość przekładamy do foremki-keksówki i zostawiamy jeszcze na godzinę. Jeśli ciasto nie wyrosło, wkładamy je do zimnego piekarnika i nastawiamy go na 180 stopni C. Urośnie pod wpływem powoli podnoszącej się temperatury. Pieczemy ok. półtorej godziny, sprawdzając patyczkiem, czy chleb gryczany jest już suchy.
Najpyszniejszy jest ciepły chleb gryczany z chrupiącą skórką.
Dlaczego warto jeść chleb z kaszy gryczanej?
Chleb z kaszy gryczanej ma mnóstwo wartości odżywczych. Kasza gryczana jest niezwykle bogata w witaminy B i E, czy składniki mineralne – ma potas, żelazo, wapń, fosfor, miedź, cynk, a nawet jod i krzemionkę, czyli strażniczkę pięknych włosów i paznokci.
Kasza gryczana jest też źródłem łatwo przyswajalnego białka i aminokwasów, między innymi tryptofanu, który pomaga nam produkować melatoninę, tzw. hormon snu, i serotoninę, nasz hormon szczęścia. Ma też właściwości odkwaszające.
Jak sprawdzić czy żołądek jest odpowiednio zakwaszony?
Która kasza gryczana lepsza – palona czy niepalona?
Do niedawna na naszych stołach królowała kasza gryczana palona, kochana za wyrazisty smak. Zdrowsza dla nas jest jednak w wersji niepalonej, ma więcej substancji odżywczych, np. antyoksydantów czy kwasu foliowego, które giną w procesie prażenia.