Jeszcze kilka lat temu kolczaste krzewy agrestu można było znaleźć niemal w każdym ogrodzie. Rosnące na nich słodko-kwaśne mięsiste owoce z charakterystycznymi włoskami, były częstym gościem na polskich stołach. Dziś nieco zapomniane, a szkoda, bo smaku domowego orzeźwiającego agrestowego kompotu, dżemu, czy galaretki nie da się zastąpić niczym. Zaś świeże kwaskowe owoce to idealne uzupełnienie letniego menu dla każdego – od dzieci po seniorów.
Agrest można suszyć, jeść jak rodzynki, dodawać do muesli, ciast oraz do herbaty (1 łyżeczka na szklankę). Najzdrowsze są oczywiście surowe owoce. Mają sporo wody, niewiele kalorii (garść owoców, czyli ok. 50 g to tylko 23 kcal), odrobinę tłuszczu i białka oraz węglowodany (ok. 9 g w 100 g). Doskonale sprawdzają się jako przekąska dla osób dbających o linię. Prócz tego zawierają całą masę prozdrowotnych składników, które decydują o unikalnych właściwościach agrestu.
Zawadiacka botwinka. Przepisy na lato
Spis treści
Agrest – na co pomaga? Właściwości lecznicze
Agrest na zaparcia
Zjedzenie garści surowych owoców agrestu działa lepiej niż tabletka na problemy trawienne. Mięsiste owoce z drobnymi pestkami zawierają sporo błonnika (3 g w 100 g owoców). usprawniającego trawienie. Błonnik pęcznieje w żołądku, dając uczucie sytości na dłużej. Pobudza także perystaltykę (ruchy jelit), działając rozwalniająco.
Dlatego surowe i suszone jagody agrestu warto jeść pomiędzy posiłkami, przy kłopotach z przewlekłymi zaparciami. Powinny o tym pamiętać zwłaszcza kobiety w ciąży i osoby odchudzające się, często zmagające się z tym problemem.
Morele – dobre na trawienie. Sprawdź przepisy na dania z morelami
Agrest na lepszy apetyt
Kwaskowate jagody jedzone przed posiłkiem to świetna przekąska dla niejadków oraz chorych uskarżających się na brak apetytu, np. cierpiących na niewydolność nerek, czy pacjentów onkologicznych. Agrest wzmaga i poprawia apetyt, co zawdzięcza kwasom owocowym (jabłkowy, cytrynowy, bursztynowy). Ten ostatni ma właściwości przeciwzapalne.
Uwaga! Pacjentom onkologicznym, którzy mają biegunki lepiej nie podawać świeżych owoców, bo nasilają dolegliwości. Lepsze będą owoce gotowane, przetarte przez sito. Gdy biegunki ustąpią, można podać przecier ze świeżych przetartych przez grube sito owoców
Uwaga! Zjadanie twardych surowych owoców nie wszystkim wyjdzie na zdrowie. Dotyczy to zwłaszcza osób na diecie lekkostrawnej cierpiących na choroby wątroby, żołądka lub jelit, a także osób narzekających na bóle brzucha, wzdęcia i gazy. W tym przypadku nadmiar błonnika może nasilać dolegliwości.
Agrest dla sercowców
Owoce agrestu jadane regularnie to doskonały naturalny środek wspomagający serce. Zawarte w nich pektyny utrudniają przyswajanie tłuszczów i cholesterolu z posiłków, pomagając obniżać ich poziom we krwi. Dzięki temu kwaskowe owoce mogą zapobiegać miażdżycy, chorobom serca i układu krążenia. Świeże owoce mają też sporo potasu. Ten zaś pomaga obniżyć ciśnienie tętnicze krwi.
Agrest na detoksie
Dietetycy uważają, że częste jadanie owoców agrestu wspomaga leczenie podagry, reumatyzmu oraz oczyszcza organizm z toksyn. Kwaśne owoce działają moczopędne, pomagają usuwać z organizmu nadmiar wody, zapobiegając obrzękom. Nie bez znaczenia jest fakt, że agrest odkwasza też organizm, a przez to usprawnia jego funkcjonowanie, poprawia odporność i dodaje energii.
Agrest dla nerwusów
Żyjesz w ciągłym napięciu, pośpiechu i stresie? Nie zapominaj o agreście. To bogate źródło witamin z grupy B oraz magnezu, które korzystnie wpływają na układ nerwowy. Poprawiają samopoczucie, pamięć i koncentrację, a także łagodzą objawy stresu.
10 rzeczy, których nie wiecie o porzeczkach
Agrest w kosmetykach DIY
Mięsiste owoce dbają także o kondycję skórę, włosy i paznokci. Zawarte w nich witaminy i składniki mineralne sprawiają, skóra jest gładka i jędrna, rozświetlona. Agrest to także doskonały środek by łagodzić podrażnienia i stany zapalne. Przyspiesza regenerację skóry i pobudza komórki do odnowy.
Wygładzająca i oczyszczająca maseczka na twarz
Rozgnieść lub zmiksować garść umytych owoców. Połączyć z łyżeczką miodu. Papkę nałożyć na skórę (omijając okolice oczu), trzymać ok. 15 minut. Spłukać ciepłą wodą, delikatnie osuszyć skórę miękkim ręcznikiem.
Naturalne kosmetyki DIY do włosów – sprawdź przepisy!
Przepisy na przetwory z agrestu
Jak przerobić agrest? Z agrestu możesz zrobić przepyszne przetwory, takie jak chutney i galaretkę, a także mikstury o leczniczych właściwościach – płukanki na gardło i wywary dobre na trawienie.
Maliny – dlaczego warto je jeść?
Lecznicza płukanka na gardło
Świeżo wyciśnięty sok wymieszać w równych proporcjach z wodą. Stosować do płukania gardła i dziąseł przy owrzodzeniach i stanach zapalnych jamy ustnej. Przynosi ulgę także przy anginie.
Wywar na problemy z trawieniem
Garść umytego agrestu zalać szklanką wrzątku. Gotować 10 min, na małym ogniu. Przecedzić, doprawić odrobiną miodu. Pić po pół szklanki wywaru cztery razy dziennie, przed posiłkiem.
Truskawki – przepisy na lato
Galaretka agrestowa
Składniki:
- 2,5 kilograma niezbyt dojrzałych owoców
- 75 dag cukru
- 6 łyżek sok z czarnej porzeczki
Oczyszczony i umyty agrest włożyć na 2 minuty do wrzątku, by zmiękczyć skórkę, potem na minutę do zimnej wody i osączyć owoce. Zmiażdżyć i przełożyć owoce do rondla, gotować kilka minut na małym ogniu. Przetrzeć przez gęste sito. Do gotowego przecieru wsypać cukier, dodać sok z porzeczki i gotować ok. 15 min. Gorącą galaretkę przelać do wygotowanych lub wyparzonych słoików. Zamknąć na gorąco. Galaretka stężeje po wystygnięciu.
Chutney – pikantny dżem z agrestu
Składniki:
- 1 kg agrestu
- 2,5 szklanki cukru
- pół szklanki octu
- po łyżeczce soli i kminku
- pół łyżeczki imbiru w proszku
- 1-2 ząbki czosnku
- po szczypcie mielonych goździków, cynamonu i pieprzu
Kminek zagotować w 3 łyżeczkach wody i pozostawić pod przykryciem do naciągnięcia. Przebrany i opłukany agrest, zalać odcedzonym naparem i zagotować. Dodać drobno posiekany czosnek, pozostałe przyprawy oraz sól, cukier i ocet. Gotować na wolnym ogniu ok 20 min,, często mieszając. Gorącym dżemem napełnić wyparzone słoiki, zakręcić i postawić do góry dnem. Chutney doskonale pasuje do dań mięsnych, rybnych i drobiu, zwłaszcza do mięs z grilla.
Źródło:
- Teresa Lewkowicz-Mosiej „Apteka w polu i ogrodzie”, Wyd. Prószyński i spółka, 2001