Strona główna Zdrowe odżywianie Nalewka z imbiru

Nalewka z imbiru

autor: Katarzyna Koper

Kieliszek domowej nalewki imbirowej to idealny sposób, by szybko się rozgrzać po długim spacerze w chłodne dni. Nalewka jest także skutecznym środkiem na przeziębienie. Podpowiadamy, jak ją zrobić.

Na co pomaga nalewka z imbiru?

Prozdrowotnych właściwości korzenia imbiru (Zingiber officinale) nie sposób przecenić. Choć kojarzy się z przeziębieniem, bo rozgrzewa i ma właściwości przeciwzapalne, to oprócz tego ułatwia trawienie, działa przeciwgorączkowo, przeciwwymiotnie, a także obniża stężenie glukozy i cholesterolu we krwi.

Imbir jest także uznanym pogromcą wolnych rodników. Związki organiczne w nim zawarte powodują wzrost stężenia we krwi enzymów antyoksydacyjnych (dysmutazy ponadtlenkowej, peroksydazy glutationowej oraz glutationu), które niszczą nadmiar wolnych rodników w komórkach. Dzięki temu spada ryzyko powstawania mutacji, które mogą być początkiem wielu chorób, w tym choroby nowotworowej.

Jakie prozdrowotne właściwości ma imbir?

Zarówno charakterystyczny smak, jak i właściwości lecznicze imbir zawdzięcza olejkom eterycznym, które stanowią nawet 3,5% jego składu. To przede wszystkim: seskwiterpen zingiberen, gingerol, szogaol i zingeron. W świeżym kłączu imbiru jest ich znacznie więcej niż w wysuszonym i sproszkowanym. Problem w tym, że świeżego imbiru nie da się zjeść zbyt dużo.

Nalewka z imbiru to bardzo dobry sposób, by wydobyć ze świeżego kłącza cenne olejki eteryczne i mieć je pod ręką w chłodne dni, a w szczególności wtedy, gdy dopada nas przeziębienie. Jednak trzeba o tym pomyśleć z co najmniej kilkutygodniowym wyprzedzeniem.

Za przygotowanie nalewki imbirowej najlepiej zabrać się wczesną jesienią. Dlaczego? Po pierwsze, proces produkcji zajmuje co najmniej 6 tygodni. Po drugie, właśnie wtedy w sklepach pojawiają się jędrne i soczyste kłącza imbiru ze zbiorów z danego roku.

Jak przygotować nalewkę imbirową

Potrzebujemy: dużego, wyparzonego słoika (co najmniej 1,5 l), obieraczki do warzyw, tarki z drobnymi oczkami, gazy lub drobnego sitka kuchennego oraz następujących składników:

  • 500 g kłączy świeżego imbiru
  • 1 kg ekologicznych cytryn
  • 500 ml miodu (najlepiej płynnego)
  • 1 l spirytusu
  • opcjonalnie laski wanilii, anyżu, cynamonu, kurkumay

Wykonanie:

  • Imbir myjemy i obieramy. Następnie obieraczką lub ostrym nożem kroimy imbir na cienkie plasterki, a raczej płatki (im cieńsze, tym lepiej). Umieszczamy je w wyparzonym słoju.
  • Cytryny myjemy i parzymy wrzątkiem. Po osuszeniu owoców ścieramy skórkę przy użyciu drobnej tarki. Następnie pozbawiamy miąższ białych błonek, które mają gorzki smak. Pokrojone cytryny wraz ze startą skórką umieszczamy w słoju.
  • Całość zalewamy spirytusem, tak aby wszystkie wykładniki znajdowały się pod jego powierzchnią. Odstawiamy na co najmniej 4 tygodnie (najlepiej na 6 tygodni). Nalewka powinna stać w ciemnym miejscu. Tyle czasu wymaga ekstrakcja, czyli przeniknięcie cennych związków z kłączy imbiru i z cytryny do roztworu.
  • Po 4–6 tygodniach zlewamy ekstrakt, przecedzając go przez gazę lub drobne sitko. Płatki imbiru wraz z resztkami cytryn można dodawać do herbaty (włożyć do słoika i przechowywać w lodówce). Ale uwaga, mają w sobie sporo alkoholu.
  • Do płynnego ekstraktu dodajemy miód i dokładnie mieszamy aż do momentu całkowitego rozpuszczenia.
  • Na tym etapie do nalewki można dodać przyprawy, które wzbogacą jej smak.
  • Całość przelewamy do butelek i korkujemy. Odstawiamy w ciemne miejsce na co najmniej 2 tygodnie, aby alkoholowy ekstrakt połączył się z miodem i ewentualnymi przyprawami. Po tym czasie aromatyczna nalewka powinna być klarowna i mieć piękną herbacianą lub, jak kto woli, złotą barwę.

Nalewka imbirowa – dawkowanie, przeciwwskazania

Uwaga! Nalewka jest mocna, więc należy ją rozsądnie dawkować. Na rozgrzanie organizmu lub jako środek na przeziębienie wystarczy jeden niewielki kieliszek. Picie nalewki imbirowej nie jest zalecane osobom cierpiącym na chorobę wrzodową żołądka, ponieważ nalewka może podrażniać błonę śluzową żołądka oraz sprzyjać krwawieniom.

Ostrożność należy zachować także w przypadku zaburzeń krzepnięcia krwi. Badania, które prowadzono na szczurach, potwierdzają, że ekstrakt z imbiru zmniejsza zdolność płytek krwi do agregacji, czyli zlepiania. Może więc nasilać działanie leków przeciwzakrzepowych i być groźny dla osób z obniżoną krzepliwością krwi. Dlatego w przypadku osób z zaburzeniami krzepnięcia stosowanie i dawkowanie nalewki imbirowej najbezpieczniej jest omówić z lekarzem.

Ze względu na działanie przeciwwymiotne imbir jest polecany kobietom w ciąży. Nalewka z imbiru nie jest jednak dla nich bezpieczna ze względu na dużą zawartość alkoholu, który w czasie ciąży jest zakazany.

Czym wzbogacić smak nalewki imbirowej?

Smak nalewki imbirowej można modyfikować, dodając oprócz cytryn pomarańcze, które także doskonale komponują się z charakterystycznym smakiem imbiru. Dobrym dodatkiem może być także laska wanilii lub cynamonu, anyż i kardamon. Dla amatorów ostrzejszych smaków kuszącą propozycją będzie dodatek kurkumy. Świeżą kurkumę można posiekać tak jak imbir i zalać alkoholem lub na tym samym etapie dodać kurkumę sproszkowaną.

Jeśli ktoś woli trunki o mniejszej zawartości alkoholu, może zamiast spirytusu użyć czystej wódki lub na etapie dodawania miodu rozcieńczyć roztwór przegotowaną i ostudzoną wodą.

Podobne artykuły