Jajo to symbol życia, ale też dla wielu z nas zapowiedź jajecznicy. Każdy z nas potrafi ugotować czy usmażyć jajka, dlatego jaja są chętnie wybierane, gdy chcemy coś szybko przygotować i zdrowo zjeść. Kupując jajka kierujemy się ich wielkością, wybieramy te, których żółtka mają intensywniejszy kolor. A tymczasem kolor żółtek zależy od tego co jadła kura, która je znosiła.
Spis treści
Jakość jajek zależy od tego, co jedzą kury
Jeżeli kura jadła, zboże, zielone rośliny oraz była hodowana na wolnym wybiegu, to będzie znosiła smaczne jaja, bogate w minerały i witaminy, mające twardą skorupkę, lśniące białko i jasno żółty kolor żółtka. Jednak kolor żółty nie jest gwarantem dobrego smaku i zdrowia. W dzisiejszych czasach można go bowiem uzyskać dodając do złej jakości karmy barwniki.
Żółtko wygląda wówczas zdrowo i apetycznie, jednak jajko nie zawiera już tych substancji odżywczych, których się spodziewamy.
Znaczna część jajek sprzedawanych w Polskich sklepach, ma niewiele wspólnego (poza wyglądem) z prawdziwymi jajami, takimi jakie jadały nasze babcie. Do tego życie kur w chowie przemysłowym to prawdziwy koszmar. Kury zamknięte są w ciasnych klatkach, ustawianych piętrowo w wielkich zmechanizowanych halach. Często przez całe swoje życie, mają do dyspozycji przestrzeń wielkości kartki papieru, wzajemnie się taranując, raniąc o siatkę, nigdy nie widząc nieba, słońca czy trawy. Do tego faszerowane są antybiotykami oraz hormonami, po to by zwiększyć wydajność.
Oznaczenia na jajkach
Wróćmy do symboli umieszczanych na jajkach. Według norm unijnych, każde jajko musi być oznakowane, tak aby konsument wiedział skąd ono pochodzi. Oznaczenia informują o wielkości jajek, rodzaju hodowli kur, kraju pochodzenia, producencie. Na jajkach możemy znaleźć kod zawierający te informacje.
Kod ma postać: X-YY-AABBCCDD, gdzie:
X – oznacza sposób w jaki hodowane są kury, i tak:
- Ekologiczny
- Wolny wybieg
- Ściółkowy
- Klatkowy
YY – jest symbolem kraju z którego pochodzi, PL to Polska
AABBCCDD – ta część kodu wskazuje na producenta, gdzie:
AA – kod województwa
BB – kod powiatu
CC – kod zakresu działalności
DD – kod firmy
Wielkość jajek sklasyfikowana jest:
S – jaja małe o wadze poniżej 53 g
M – jaja średnie o wadze 53-63 g
L – jaja duże o wadze 63-73 g
XL – bardzo duże o wadze powyżej 73 g
Jakie jajka kupować?
Najlepiej kupować jajka oznaczone symbolem 0, pochodzące z hodowli ekologicznych, karmionych jedynie naturalnymi produktami. Na opakowaniu takich jajek powinien się również znaleźć symbol Euro Liścia, Zielony prostokąt z liściem utworzonym z białych gwiazdek, na którym w polu widzenia powinien się również znajdować numer jednostki certyfikującej. Aby producent żywności mógł uzyskać status „ekologiczny”, musi spełnić szereg bardzo restrykcyjnych wymagań. Wszystkie produkty, którymi były karmione kury dające jajka ekologiczne, muszą również być ekologiczne.
Kupujmy zatem jajka od lokalnego producenta z Euro Liściem albo, gdy nie mamy takiego w pobliżu, zaopatrzmy się u rolnika, który na pewno hoduje swoje kury na wolnym wybiegu, karmiąc je zbożem i roślinami. Pamiętajmy również że, świeże jajka to takie, które mają nie więcej niż 21 dni, ale oczywiście im świeższe tym lepsze, dlatego jeżeli nie musimy nie róbmy zapasów. Lepiej wybierać mniejsze opakowania, przeznaczone do bezpośredniego spożycia.
Świeże jajko włożone do szklanki z wodą opada na samo dno. Jajka powinniśmy trzymać w temperaturze 8-13 stopni z dala od mięs i ryb, węższym czubkiem do dołu.
W krajach europejskich takich jak Austria, Holandia czy Norwegia w sklepach sieciowych nie można już kupić jaj z chowu klatkowego, W Unii Europejskiej 44,4 % kur hodowanych jest w systemie bezklatkowym, przodują w nim takie kraje jak Luksemburg (100 %) oraz Austria i Niemcy (około 90 %). Polska plasuje się w tym rankingu na czwartym miejscu od końca, gdyż jedynie 12% polskich kur nie jest trzymane w klatkach. Pocieszający jest fakt, iż z roku na rok pojawia się w sprzedaży coraz więcej tych z oznaczeniem 0, trzeba tylko dobrze poszukać.
Wychodząc naprzeciw unijnym trendom oraz zmieniającym się oczekiwaniom klientów, kilkanaście dużych sieci handlowych działających w Polsce między innymi Biedronka, Lidl, Żabka, Carrefour, Tesco ogłosiło, że do roku 2025 pragnie wycofać się ze sprzedaży jajek „trójek”.
Pamiętajmy, popyt zwiększa sprzedaż, dlatego wszystko zależy od świadomego konsumenta. Warto zwrócić uwagę właścicieli sklepów na zapotrzebowanie na zdrowe, ekologiczne jajka.
Szczęśliwe kury to takie, które mogły żyć na wolnym wybiegu, jedząc trawę i zboża, nie były faszerowane antybiotykami, (chyba, że była to sytuacja ratowania życia, lub ulgi w cierpieniu) i nie spożywały paszy z GMO. A szczęśliwe kury to zdrowe smaczne jajka!