Strona główna Na talerzu Przepis na domowy izotonik
Przepis na domowy izotonik. Słoik z lemoniadą cytrynową i miętą stoi na ciemnej drewnianej powierzchni, obok leży przekrojona cytryna.
Strona główna Na talerzu Przepis na domowy izotonik

Przepis na domowy izotonik

autor: Dorota Mirska-Królikowska

Domowy izotonik pomoże, gdy organizm jest odwodniony np. podczas biegunki, po intensywnym treningu albo w upalne dni. Dzięki niemu nie tylko znakomicie się nawodnisz, ale również szybko uzupełnisz utracone witaminy i mikroelementy. Domowy napój izotoniczny doda też energii!

Przepis na domowy izotonik z cytryną

Domowy napój izotoniczny przygotujesz w sekundę. Będą ci potrzebne:

  • łyżka miodu – łatwo przyswajalna glukoza
  • sok z połowy cytryny – dawka naturalnej witaminy C
  • płaska łyżeczka soli – najlepiej bogatej w minerały różowej soli himalajskiej lub kamiennej kłodawskiej
  • szklanka wody – najlepsza będzie woda mineralna o wysokiej zawartości magnezu lub przefiltrowana przez filtr wzbogacający wodę w magnez

Wszystkie składniki wymieszaj i popijaj płyn małymi łykami.

Przepis na marchwiankę

Znakomitym domowym napojem izotonicznym jest także marchwianka – koniecznie z marchwi ekologicznej! Marchew jest bogatym źródłem wielu witamin (m.in. C, E, K, B6, kwasu foliowego), minerałów (m.in. wapnia, magnezu, potasu, fosforu, sodu i cynku) oraz działających przeciwzapalnie i przeciwutleniająco karotenoidów, a zwłaszcza cennego beta-karotenu.

Marchwianka uzupełni więc niedobory tych cennych składników, a popijana podczas biegunki będzie miała także działanie detoksykujące i zapierające.

Przeciwutleniacze – czy antyoksydanty przedłużają młodość?

Przepis na marchwiankę i domowy izotonik. Pokrojone kawałki marchewki  leżą w miseczce na drewnianej tacy, obok leży cała marchewka z nacią i szklanka soku marchewkowego.

Jak zrobić domowy napój izotoniczny z marchwi?

2–3 marchewki pokrój na plasterki i gotuj pod przykryciem do miękkości w niewielkiej ilości wody, pod koniec gotowania dodaj pół łyżeczki soli, dzięki temu nie straci cennych właściwości. Po ugotowaniu możesz zjeść zupę w całości albo odcedzić marchewkę i popijać sam płyn.

Detoks – jak usunąć toksyny z organizmu?

Najnowsze artykuły