Nasiona lnu, czyli siemię lniane oraz wytłaczany z nich na zimno olej lniany to skarbnica wielu cennych dla naszego zdrowia składników odżywczych. Wśród nich znajduje się ok. 40% tłuszczów, wśród których szczególnie cenne dla zdrowia są kwasy omega-3 i omega-6, 30% błonnika pokarmowego, 20% białka, 3-8% minerałów, 3-9% substancji śluzowych. Podpowiadamy, dlaczego warto je włączyć do codziennej diety:
- Kwasy omega-3 i omega-6 – kwasy tłuszczowe nienasycone wspomagają przemianę materii, pracę mózgu, obniżają zły cholesterol
- Minerały i witaminy – m.in. wapń, magnez, żelazo, fosfor, miedź, cynk i selen, a także witaminy A, C, D, E i z grupy B
- Błonnik – reguluje pracę przewodu pokarmowego, perystaltykę jelit, usuwa toksyny z organizmu i zapewnia uczucie sytości
- Śluzy roślinne – składają się z białek i wielocukrów, pod wpływem wody pęcznieją i nawet kilkakrotnie zwiększają swoją objętość zapewniając uczucie sytości
- Białko – jest dobrze przyswajalne, pod względem wartości biologicznej porównywalne z nasionami soi
Przeczytaj też artykuł: Babka płesznik, nasiona chia czy siemię lniane – co wybrać?
Czy ten artykuł był pomocny?
TakNie