Mogłoby się wydawać, że najzdrowiej jest jeść orzechy świeżo wyjęte z łupiny. Jednak tak do końca nie jest. Niestety spożywając świeże orzechy nie jesteśmy w stanie dobrze wchłonąć minerałów w nich zawartych. Wszystko to przez kwas fitynowy, który naturalnie zawierają. Na szczęście mamy sposób, by skutecznie zmniejszyć jego ilość. Takim sposobem jest moczenie orzechów w wodzie przez 8-10 godzin. Badania pokazują, że z orzechów niemoczonych wchłaniany ok 40% minerałów z namoczonych prawie 100%, więc różnica jest istotna.
Jakie korzyści płyną z moczenia orzechów?
-przyswajalność minerałów- podczas namaczania orzechów dochodzi do aktywacji fitaz, czyli enzymów hamujących działanie kwasu fitynowego. Enzymy te rozkładają kwas fitynowy zwiększając dostępność fosforu, żelaza, cynku, wapnia, magnezu i manganu. Najlepszymi warunkami do moczenie jest temperatura między 45 a 65 ° C oraz wartości pH między 5 a 6. Zatem, aby uzyskać szybszy i lepszy efekt warto trochę zakwasić wodę dodając np. sok z cytryny lub trochę octu jabłkowego.
– mniejsza twardość- namoczone orzechy są bardziej miękkie, co ułatwia spożywanie ich przez dzieci oraz osoby starsze mające problem z uzębieniem
-strawność- orzechy które były moczone są bardziej lekkostrawne, nie obciążają układu pokarmowego, można je dodawać w niewielkiej ilości nawet do w diety w której należy odciążyć pracę wątroby
-smak- są smaczniejsze i mają bardziej delikatniejszy smak
– twardość- moczone orzechy są miększe, łatwiej jest z nich zdjąć skórkę a następnie blendować w przypadku, gdy chcemy dodać je do koktajlu lub zrobić np. masło orzechowe
– wypłukanie z soli- np. pistacji, może wykorzystać je wtedy np. do wypieków
Namaczanie orzechów – najzdrowsza procedura:
– zdejmujemy skorupkę z orzechów
– dokładnie płuczemy w wodzie
– umieszczamy orzechy w misce
– zalewamy orzechy letnią wodą (proporcja 1:2, czyli jeszcze raz tyle wody co orzechów), możemy dodać trochę soku z cytryny lub octu jabłkowego jeśli chcemy przyśpieszyć reakcję
– zostawiamy orzechy np. na noc
– odsączamy i spożywamy ze smakiem i dla zdrowia
Uwaga: Nie należy przechowywać wcześniej moczonych orzechów ze względu na zwiększone ryzyko rozwoju pleśni. Wodę, która zostałam z moczenia orzechów możemy wykorzystać do podlania kwiatów.
Przeczytaj też, które orzechy są najzdrowsze.
Literatura:
- Raj Kishor Gupta, Shivraj Singh Gangoliya, Nand Kumar Singh, „Reduction of phytic acid and enhancement of bioavailable micronutrients in food grains”, 2013
- Yara Koréissi-Dembélé, „Dephytinisation with Intrinsic Wheat Phytase and Iron Fortification Significantly Increase Iron Absorption from Fonio (Digitaria exilis) Meals in West African Women”, 2013
- Jadwiga Biernat, Maria Drzewicka; „Skład kwasów tłuszczowych orzechów i nasion dostępnych aktualnie w handlu w kontekście prozdrowotnych zaleceń żywieniowych”, 2014