Strona główna ZdrowieZdrowe odżywianieOrzechy Dlaczego warto moczyć orzechy?

Dlaczego warto moczyć orzechy?

autor: Nina Łangowska Data publikacji: Data aktualizacji:
Data publikacji: Data aktualizacji:

Wszyscy wiemy o tym doskonale, że orzechy są zdrowe. Dostarczają bardzo ważnych dla nas nienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnik regulującego pracę jelit, witaminy: głównie E oraz z grupy B, a także składniki mineralne takie jak: fosfor, magnez, żelazo, wapń, potas i cynk. W zależności od gatunku orzechów proporcje cennych składników są różne.  Według zaleceń FDA (Food and Drug Administration) codziennie powinniśmy jeść ok. 42 g orzechów (jedna większa garść) w celu zmniejszenia ryzyka wystąpienia i rozwoju chorób sercowo-naczyniowych.

Strona główna ZdrowieZdrowe odżywianieOrzechy Dlaczego warto moczyć orzechy?

Mogłoby się wydawać, że najzdrowiej jest jeść orzechy świeżo wyjęte z łupiny. Jednak tak do końca nie jest. Niestety spożywając świeże orzechy nie jesteśmy w stanie dobrze wchłonąć minerałów w nich zawartych. Wszystko to przez kwas fitynowy, który naturalnie zawierają. Na szczęście mamy sposób, by skutecznie zmniejszyć jego ilość.  Takim sposobem jest moczenie orzechów w wodzie przez 8-10 godzin. Badania pokazują, że z orzechów niemoczonych wchłaniany ok 40% minerałów z namoczonych prawie 100%, więc różnica jest istotna.

Jakie korzyści płyną z moczenia orzechów?

-przyswajalność minerałów- podczas namaczania orzechów dochodzi do aktywacji fitaz, czyli enzymów hamujących działanie kwasu fitynowego. Enzymy te rozkładają kwas fitynowy zwiększając dostępność fosforu,  żelaza, cynku, wapnia, magnezu i manganu. Najlepszymi warunkami do  moczenie jest temperatura między 45 a 65 ° C oraz wartości pH między 5 a 6. Zatem, aby uzyskać szybszy i lepszy efekt warto trochę zakwasić wodę dodając np. sok z cytryny lub trochę octu jabłkowego.

– mniejsza twardość- namoczone orzechy są bardziej miękkie, co ułatwia spożywanie ich przez dzieci oraz osoby starsze mające problem z uzębieniem

-strawność- orzechy które były moczone są bardziej lekkostrawne, nie obciążają układu pokarmowego, można je dodawać w niewielkiej ilości nawet do w diety w której należy odciążyć pracę wątroby

-smak- są smaczniejsze i mają bardziej delikatniejszy smak

– twardość- moczone orzechy są miększe, łatwiej jest z nich zdjąć skórkę a następnie blendować w przypadku, gdy chcemy dodać je do koktajlu lub zrobić np. masło orzechowe

– wypłukanie z soli- np. pistacji, może wykorzystać je wtedy np. do wypieków

Jak najlepiej moczyć orzechy?

Namaczanie orzechów – najzdrowsza procedura:

– zdejmujemy skorupkę z orzechów

– dokładnie płuczemy w wodzie

– umieszczamy orzechy w misce

– zalewamy orzechy letnią wodą (proporcja 1:2, czyli jeszcze raz tyle wody co orzechów),  możemy dodać trochę soku z cytryny lub octu jabłkowego jeśli chcemy przyśpieszyć reakcję

– zostawiamy orzechy np. na noc

– odsączamy i spożywamy ze smakiem i dla zdrowia

Uwaga: Nie należy przechowywać wcześniej moczonych orzechów ze względu na zwiększone ryzyko rozwoju pleśni. Wodę, która zostałam z moczenia orzechów możemy wykorzystać do podlania kwiatów.

Przeczytaj też, które orzechy są najzdrowsze.

Literatura:

  1. Raj Kishor Gupta, Shivraj Singh Gangoliya, Nand Kumar Singh, „Reduction of phytic acid and enhancement of bioavailable micronutrients in food grains”, 2013
  2. Yara Koréissi-Dembélé, „Dephytinisation with Intrinsic Wheat Phytase and Iron Fortification Significantly Increase Iron Absorption from Fonio (Digitaria exilis) Meals in West African Women”, 2013
  3. Jadwiga Biernat, Maria Drzewicka; „Skład kwasów tłuszczowych orzechów i nasion dostępnych aktualnie w handlu w kontekście prozdrowotnych zaleceń żywieniowych”, 2014
Czy ten artykuł był pomocny?
TakNie

Podobne artykuły