Każdy gatunek lawendy nadaje się do spożycia, jednak tutaj należy być ostrożnym. Doniczkowa lawenda często może być poddana pewnym zabiegom chemicznym podtrzymującym jej wygląd. Dlatego lepiej wybierać lawendę ekologiczną.
Zarówno pączek, jak i łodyga oraz liście nadają się do kulinarnego eksperymentowania. Kwiaty i liście lawendy mogą być wykorzystane w kuchni jako świeże i suszone zioło. To ostatnie ma bardzo intensywny zapach i smak, dlatego należy być oszczędnym przy stosowaniu jej w kuchni [1]. Sprawdź też: co można zrobić z lawendy – 6 inspiracji DIY.
Spis treści
Lawenda w kuchni – z czym ją łączyć?
W sezonie najlepiej wykorzystywać żywą lawendę, a w czasie jesienno-zimowym tę suszoną. Dlaczego warto ją spożywać? Właściwości lawendy zapewniają ukojenie i wspomagają układ trawienny, co wydaje się często bardzo potrzebne ludzkiemu organizmowi. Co prawda smak lawendy nie jest zbytnio popularny na polskich stołach, ale może warto byłoby to zmienić?
Z jakimi ziołami połączyć lawendę?
- oregano
- tymianek
- cząber
Do jakich potraw wykorzystać lawendę?
- wypieki
- marynaty (do kaczki, kurczaka lub serów smażonych)
- dodatki do syropów i soków
- dekoracje ciast i ciasteczek
- lody
- herbaty (warto wykonać własną kompozycję ziół wraz z lawendą)
- cukier smakowy
Lawenda w ogrodzie – jak ją uprawiać i pielęgnować?
Przepisy na ciasteczka lawendowe, lody lawendowe, sos do sałatki, latte i muffinki z lawendą
1. Maślane ciasteczka lawendowe (przepis babci Lodzi)
Składniki:
- 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej
- 60–70 gramów zimnego masła
- 1 całe jajko
- 1 żółtko
- 3 łyżki słodzidła, na przykład cukru kokosowego
- szczypta soli
- 1 łyżeczka suszonej lawendy
Sposób przygotowania: do miski wsypujemy wszystkie suche składniki. Następnie wbijamy jedno całe jajko i jedno żółtko. Mocno schłodzone, zimne masło szatkujemy na małe kawałki, całość ciasta zagniatamy. Następnie formujemy podłużny rulon, zawijamy w papier lub ściereczkę i wkładamy na 30 min do zamrażalnika. Następnie kroimy rulon na ciasteczka lawendowe o grubości około 1,5 cm. Ciasteczka z lawendą pieczemy w temperaturze 180 stopni około 12 minut.
2. Lawendowe latte
Składniki:
- 30–40 ml gorącej wody
- 200 ml dowolnego mleka roślinnego (sprawdź: jak wybrać ekologiczne mleko roślinne)
- ⅓ łyżeczki suszonej lawendy
- łyżka syropu z agawy lub miodu
- espresso
Sposób przygotowania: w osobnym naczyniu zalewamy gorącą wodą (około 95 stopni Celsjusza) suszoną lawendę i parzymy ją około 5 minut. Następnie oddzielamy kwiatki od naparu. Mleko podgrzewamy i spieniamy. Do lekko ostudzonego naparu dodajemy łyżkę słodziła, całość dodajemy do mleka. Zaparzoną kawę stopniowo i powoli przelewamy do mleka. Lawendowe latte gotowe!
3. Muffinki z lawendą i malinami
Składniki:
- 2 szklanki mąki orkiszowej
- ¾ szklanki kefiru
- dwa całe jajka
- 6–8 łyżek cukru trzcinowego
- 5 łyżek oleju słonecznikowego
- łyżeczka lawendy
- garść mrożonych malin
- szczypta sody oczyszczonej
Sposób przygotowania: wszystkie składniki poza malinami i suszoną lawendą dokładnie ze sobą mieszamy. Tuż przed końcem dodajemy pozostałe produkty. Do specjalnych muffinkowych foremek (najlepiej tych wielorazowych) wlewamy masę i pieczemy około 30 minut w temperaturze 190 stopni. Ciastka z lawendą a la muffinki podajemy przestudzone.
4. Sałatka z halloumi w sosie lawendowym
Składniki:
- 6 liści sałaty
- garść pomidorków koktajlowych
- mała czerwona cebula
- 2 marchewki
- serek halloumi
- oliwa z oliwek
- 6–8 malin (mogą być mrożone)
- szczypta suszonej lawendy
- łyżka miodu
- 1 łyżeczka oleju
Sposób przygotowania: wszystkie warzywa myjemy i kroimy według uznania. Marchewkę oprószamy solą, pieprzem i podsmażamy na 1 łyżeczce oleju. Lekko podduszamy marchewkę, aż do momentu gdy stanie się al dente (marchewkę można też upiec w marynacie ziołowej ze szczyptą oregano).
Serek halloumi podsmażamy na patelni lub na grillu (bez oleju). Maliny wraz z oliwą, łyżką miodu blendujemy do uzyskania dowolnej konsystencji. Na sam koniec do sosu dodajemy szczyptę lawendy. Warzywa polewamy sosem. Całość może dopełnić smak kaszy bulgur.
5. Lody lawendowe (przepis, który zawsze się udaje)
Składniki:
- 500 ml śmietanki 36%
- 100 ml mleka roślinnego
- 50 gramów cukru kokosowego
- 1 łyżka ekologicznego kakao
- szczypta lawendy
- garść dowolnych orzechów, na przykład pekan
Sposób przygotowania: śmietankę wraz z mlekiem przelewamy do garnuszka, następnie dodajemy cukier i kakao. Całość podgrzewamy do momentu roztopienia się słodzidła. Cały czas mieszamy masę widelcem lub trzepaczką (około 10 minut). Do dobrze roztrzepanej śmietanki dodajemy lawendę i rozdrobnione orzechy. Lody lawendowe mrozimy minimum 5 godzin.
Bibliografia:
- MasterClass (2021). Learn how to cook with lavender, plus 10 recipes that use culinary lavender. Pobrane z https://www.masterclass.com/articles/learn-how-to-cook-with-lavender-plus-10-recipes-that-use-culinary-lavender