Spis treści
Syrop z młodych szyszek sosny – kiedy zbierać?
Zielone szyszki sosny zbieramy w drugiej połowie maja, gdy są jeszcze małe i zielone. Trzeba uważać, aby nie połamać gałęzi drzewa. Szyszki na syrop sosnowy powinny być miękkie, soczyste, lepkie od żywicy, o wyraźnym iglastym aromacie i na tyle miękkie, by łatwo można je pokroić nożem.
Zielone szyszki sosny zbieramy na terenach czystych, z dala od dróg, fabryk i obszarów rolniczych gdzie stosuje się chemiczne opryski. Młode szyszki po zebraniu należy przebrać, odrzucić te uszkodzone lub pogryzione przez zwierzęta, usunąć przylegające zanieczyszczenia. Szyszki najlepiej zbierać w rękawiczkach jednorazowych, aby nie pobrudzić rąk żywicą, którą bardzo trudno zmyć ze skóry.
Syrop z szyszek sosny – właściwości
Syrop z młodych zielonych szyszek sosny:
- doskonale oczyszcza i dezynfekuje drogi oddechowe, jest polecany przy suchym kaszlu, przy astmie, zapaleniu krtani, grypie i przeziębieniu
- dobrze wpływa na układ pokarmowy, wzmacnia organizm, a szczególnie układ odpornościowy
- korzystnie wpływa na stan dziąseł
- może być stosowany przy bólu gardła
- działa przeciwmiażdżycowo
- polecany jest osobom wyczerpanym, cierpiącym z powodu przewlekłego zmęczenia oraz rekonwalescentom
- działa rozkurczowo
Jak zrobić syrop z szyszek sosny – przepis
- Zebrane szyszki należy opłukać pod bieżącą wodą, a następnie osuszyć je na ręczniku papierowym. Można też umyte szyszki moczyć przez godzinę w wodzie, aby zmiękły.
- Następnie ostrym nożem kroimy szyszki na małe kawałki, odrzucając zdrewniałe ogonki.
- Kawałki szyszek wkładamy do słoja i lekko ugniatając, przesypujemy cukrem. Proporcja – 1 kg cukru na 1 kg szyszek. Biały cukier można zastąpić cukrem trzcinowym lub miodem.
- Słój stawiamy na słonecznym parapecie i codziennie nim potrząsamy. Po kilku dniach pojawi się syrop. Gdy sięgnie 2/3 słoja, przecedzamy syrop na durszlaku. Zagotowujemy (gotujemy krótko) i przelewamy do małych słoiczków. Do syropu dla dorosłych można dodać łyżkę spirytusu.
Syrop z szyszek sosny stosowany w nadmiarze może niekorzystnie wpływać na działanie nerek. Dlatego nie należy przekraczać zalecanych dawek.
Syrop z szyszek sosny w ciąży – czy można stosować?
Syrop z sosny to naturalny specyfik, który jest bezpieczny. Dlatego, podobnie jak syrop z pędów sosny, może być stosowany przez kobiety w ciąży. Warto jednak dodać, że nie powinny go stosować osoby uczulone na składniki syropu oraz na zawarte w nim olejki eteryczne.
Jak przechowywać syrop z szyszek sosny?
Syrop z zielonych szyszek sosny przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu, aby nie stracił swoich właściwości leczniczych. W dobrych warunkach syrop z zielonych szyszek sosny można przechowywać przez rok.
Zobacz także: Dlaczego syrop z sosny fermentuje?
Syrop z młodych szyszek – dawkowanie
U osób dorosłych profilaktycznie stosuje się 1 łyżkę stołową na dobę. Leczniczo podaje się 1 łyżkę 3 razy dziennie.
Dzieciom podaje się profilaktycznie 1 łyżeczkę (do herbaty) dziennie, a leczniczo 3 łyżeczki. Syrop można też dodać do herbaty lub wody i podać jako napój.
Syrop z zielonych szyszek sosny – przeciwwskazania
Syropek z szyszek sosny zawiera dużą ilość cukrów prostych (pochodzących głównie z cukru użytego do ich zasypania). Nie jest zatem wskazany dla osób chorujących na cukrzycę, insulinooporność czy zespół metaboliczny.
Ze względu na silne właściwości wykrztuśne eliksir z szyszek sosny może nasilać objawy astmy, krztuśca oraz przewlekłej obturacyjnej choroby płuc. Bez porozumienia z lekarzem nie powinien być zażywany. Z syropu należy zrezygnować bezwzględnie w przypadku alergii na olejek sosnowy (eteryczny) sosny zwyczajnej.
Kiedy podawać syropek z zielonych szyszek sosny?
Olejek sosnowy świetnie działa w nieżycie górnych dróg oddechowych, chrypce, suchym kaszlu. Ułatwia odkrztuszanie, dezynfekuje drogi oddechowe i udrożnia je.
Taki syrop podajemy przy przeziębieniach, grypie, katarze, zapaleniu oskrzeli i gardła. Zawiera dużą ilość witaminy C i soli mineralnych. Stosuje się go również jako preparat wzmacniający i uodparniający cały organizm.
Gęsty syropek charakteryzujący się mocnym aromatem i niezwykłym smakiem powinien znaleźć się nie tylko w domowej apteczce. Może być stosowany jako dodatek smakowy do zimnych napojów.
Substancje lecznicze w zielonych szyszkach sosny
- gorycze – związki chemiczne o gorzkim smaku. Przyjmowane w małych dawkach przed jedzeniem pobudzają apetyt, działają uspokajająco i wzmacniająco. Polecane rekonwalescentom i osobom osłabionym
- kwasy żywiczne – związki chemiczne, które są głównym składnikiem kalafonii. Stosowane są też do wyrobu farb i lakierów oraz jako dodatki do mydeł
- flawonoidy – organiczne związki chemiczne o działaniu przeciwutleniającym, przeciwzapalnym, moczopędnym i rozkurczowym
- węglowodany (cukry) – dodają organizmowi energii
- witamina C – wzmacnia odporność, neutralizuje wolne rodniki
- sole mineralne – regulują gospodarkę wodną organizmu, korzystnie wpływają na kości
Źródła:
- Strzelecka, H., Kowalski, J. (red.) (2000). Encyklopedia zielarstwa i ziołolecznictwa. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN.
- Arnal-Schnebelen, B., Goetz, P., Paris, M. (2005). Lecznicze dary natury: 200 uzdrawiających ziół. Warszawa: Reader’s Digest Przegląd.
- Wenzel, P. (1998). Apteka domowa: jak sobie radzić z pospolitymi dolegliwościami, najprostsze metody leczenia domowym sposobem, stosowanie naturalnych preparatów, pierwsza pomoc w nagłych wypadkach. Warszawa: Wydawnictwo Książkowe Twój Styl.