Spirulina i chlorella podbijają świat. Ale czy faktycznie działają?

Biorąc przykład z superzdrowych Japończyków, coraz chętniej sięgamy po algi. I choć mamy w czym wybierać (w sklepach nie brakuje tego typu produktów), najczęściej wybieramy spirulinę i chlorellę. To nie może być  przypadek!
Spirulina i chlorella - algi superfoods.

Algi to bardzo proste organizmy roślinne zamieszkujące zarówno zbiorniki słodkowodne jak i morskie. Spirulina i chlorella to jedne z rodzajów alg zielonych (są jeszcze algi czerwone i brunatne). Choć z pozoru podobne  – obie zawierają 50-70 proc. białka, 8-9 proc. tłuszczu, 8-23 proc. węglowodanów –  mają nieco inne działanie. Sprawdź, która z nich jest dla ciebie odpowiednia.

Spirulina – cud natury dobry dla każdego

Mleko Matki Ziemi – tak czasem określa się spirulinę. Już samo to określenie wskazuje, że mamy do czynienia z niezwykle bogatą w prozdrowotne właściwości rośliną. W tych zielonych algach znajduje się dosłownie esencja zdrowia. Co się na nią składa? Przede wszystkim duże ilości kwasu gamma-linolenowego (GLA). To bardzo cenny związek, niestety trudno dostępny (znajduje się głównie w kobiecym mleku). Kwas gamma-linolenowy bierze udział w biosyntezie związków, które  m.in. obniżają ciśnienie krwi, zmniejszają ryzyko zakrzepów, działają przeciwzapalnie, wzmagają aktywność układu neurologicznego i immunologicznego, poprawiają wygląd skóry, włosów i paznokci.  Dzięki spirulinie możemy mieć go pod dostatkiem – 10-15 g tej algi zaspokaja dobowe zapotrzebowanie na kwas gamma-linolenowy. To jednak nie wyczerpuje prozdrowotnych właściwości tej algi. Według naukowców spirulina:

Spirulina w proszku.

1. Może zastąpić mięso w diecie i obniżyć poziom cukru we krwi

Zawiera sporo łatwo przyswajalnego żelaza, magnez, potas, witaminy, makro- i mikroelementy. Przede wszystkim jednak obfituje w duże ilości białka. Aminokwasy w niej zawarte są nie tylko budulcem mięśni, ale także  wyrównują poziom cukru we krwi i przyśpieszają rekonwalescencję. Dlatego spirulinę poleca się wegetarianom, diabetykom oraz osobom po operacjach i ciężkich wyczerpujących organizm chorobach.

2. Działa antyrakowo

Istnieją badania, które mówią, że odpowiednio wysoka podaż spiruliny wspomaga leczenie raka wątroby (może zmniejszać liczbę guzów wątroby), a w niektórych przypadkach redukuje ryzyko raka żołądka. Spirulina ma też działanie ogólnie antynowotworowe ze względu na wysoką zawartość przeciwutleniaczy – C-fikocyjaniny, beta karotenu i witaminy E, które neutralizują wolne rodniki.

3. Poprawia ogólną kondycje organizmu

Spirulina wzmacnia działanie układu immunologicznego i trawiennego, korzystnie wpływa na serce, obniża poziom cholesterolu. Dodaje sił witalnych, poprawia kondycję psychofizyczną. To zasługa witalizujących składników (witamin, enzymów), a także tzw. biofotonów, czyli cząsteczek, w których alga zgromadziła energię słoneczną i oddaje ją w organizmie gotową do wykorzystania.

4. Chroni przed szkodliwym działaniem słońca

Barwniki zawarte w spirulinie – fikoerytryn, fikocyjanin i chlorofil – redukują szkodliwe działanie promieniowania UV na skórę i opóźniają procesy starzenia.

Jak stosować spirulinę?

Tabletki ze spiruliną można kupić w aptece lub sklepie zielarskim. Warto także rozważyć stosowanie spiruliny w proszku. Ma ona zielony kolor, a w smaku przypomina szpinak. W takiej formie można dodawać ją do koktajli, sałatek, jogurtów itp.

Spirulina i chlorella w proszku i pastylkach.

Przepisy ze spiruliną

  • Odżywczy napój

Zmiksuj łyżeczkę spiruliny ze szklanką mleka (krowiego lub roślinnego), bananem i gruszką. Wypij w ramach śniadania.

  • Zielona pasta

Pokrój drobno małą cebule, dodaj 2 miękkie awokado, zgnieciony ząbek czosnku, łyżeczkę sproszkowanej spiruliny. Wszystko dokładnie połącz. Dopraw sola i pieprzem. Jedz z pieczywem razowym.

Chlorella – pokarm przyszłości

Alga ta hodowana jest w słodkich wodach, choć naturalnie występuje zarówno w słonych jak i słodkich. Jest tak maleńka, że odkryto ja dopiero w XIX w., po wynalezieniu mikroskopu. Obecnie jest jedną z najpopularniejszych alg. Jej roczna produkcja przekracza 2000 ton. Wyróżnikiem chlorelli jest wysoka zawartość chlorofilu. W tej kwestii żadna roślina nie może się z nią równać. Chlorella ma w składzie również zestaw aminokwasów, cukrów, wapnia, kwasów nukleinowych i witamin (przede wszystkim z grupy B, witaminy A, C oraz kwasu foliowego), cynku. Naukowców badających tę algę szczególnie interesuje jednak tzw. czynnik wzrostu chlorelli (Chlorella Growth Factor – CGF). Jest to zestaw substancji sprzyjających wzrostowi komórek. Dzięki niemu chlorella co 20 godzin mnoży się czterokrotnie. Dzięki niemu i innym składnikom odżywczym chlorella skutecznie:

1. Oczyszcza organizm z toksyn

Dzięki chlorofilowi chlorella ogranicza przenikanie do organizmu pestycydów i azotanów, m.in. z nawożonych warzyw i owoców. Działa detoksykująco – wspomaga pracę wątroby, jest pomocna m.in. w przypadku zatrucia alkoholem (przyspiesza pozbycie się kaca!). Zwiększa wydalanie z organizmu kadmu, rtęci, ołowiu (z kałem i moczem). Stosowana regularnie pomaga pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z ust oraz ostrej woni potu.

2. Zmniejsza ryzyko rozwoju raka

To także dzięki chlorofilowi, a także zawartości innych przeciwutleniaczy. Badania naukowe potwierdzają, że w niektórych przypadkach chlorella może zmniejszać ryzyko raka piersi i jelita grubego.

3. Podnosi odporność

Póki co zostało to potwierdzone badaniami na zwierzętach i laboratoryjnymi (in vivo). Wynika z nich, że chlorella stymuluje produkcję białych komórek krwi (leukocytów), które pełnią ważną funkcję w odpowiedzi immunologicznej organizmu.

4. Poprawia wygląd skóry

To dzięki wspomnianemu czynnikowi wzrostu chlorelli. Przyjmowana doustnie lub stosowana na skórę (jako składnik kremu czy maseczki) pobudza komórki skóry do regeneracji, przyspiesza gojenie się ran i chroni przed starzeniem.

5. Działa korzystnie na trawienie

Przyspiesza tempo rozwoju naszej naturalnej flory bakteryjnej. Neutralizuje gazy jelitowe, uwalnia do zaparć.

6. Jest dobra dla wegetarian – świetnie zastępuje mięso w diecie

Odznacza się wysoką zawartością białka – na 100 g przypada aż 58 g tego składnika odżywczego (wołowina zawiera go ok. 25-30 g białka, a kurczak ok. 24 g). Co więcej, zawarte w niej białko jest doskonałej jakości i bardzo łatwo się przyswaja.

Zielone smoothie z chlorellą i spiruliną.

Jak stosować chlorellę?

Chlorella jest dostępna w formie proszku, tabletek, płynnych wyciągów. Można ją dodawać do sałatek, koktajli, jogurtu, wykorzystać jako składnik pierogów, ciastek, itp. Dzienna dawka to łyżka dziennie.

Przepisy z chlorellą

  • Zielony koktajl

Zmiksuj łyżeczkę chlorelli, kiwi, pół mango, zielony ogórek, pół banana, pół szklanki wody. Możesz go wypić w ramach drugiego śniadania lub podwieczorku.

  • Zielone puree

Wymieszaj łyżkę chlorelli ze szklanką ugotowanych gniecionych ziemniaków, odrobiną masła, soli i pieprzu. Podawaj z pieczoną rybą.

Więcej o superfoods przeczytasz TUTAJ.

 

Źródła:

  1. Czerpak R., Jabłońska-Tyrpuć A., Pietryczuk A. (2009), Znaczenie terapeutyczne, kosmetyczne i dietetyczne niektórych glonów. Postępy Fitoterapii, 3, 168-174
  2. Wolfe D., Superżywność. Jedzenie i medycyna przyszłości, wydawnictwo Vivante
  3. Zdrojewicz Z., Idzior A., Kocjan O., Spirulina i błonnik witalny a leczenie otyłości, „Medycyna Rodzinna” 2015, nr 1
29.08.2019
Hit letniego menu. Zielone, żółte i fioletowe strąki – idealny dodatek do obiadu i świetna superzdrowa przekąska dobra dla dbających o linię, diabetyków, chorych na serce, kobiet w ciąży i w okresie menopauzy oraz osób zagrożonych nowotworami.
06.12.2019
Już samo określenie „stan zapalny” budzi w nas niepokój. Kojarzy się z chorobą i czymś, co może nam zaszkodzić. Dowiedz się, kiedy zapalenie jest naszym sprzymierzeńcem, a kiedy powinniśmy się go obawiać i jakimi metodami najlepiej z nim walczyć.
15.11.2019
Pijemy jej więcej niż Chińczycy. Najczęściej jednak obchodzimy się z nią byle jak i popełniamy mnóstwo błędów przy parzeniu. Ze szkodą nie tylko dla jej smaku, ale też naszego zdrowia. Jak parzyć herbatę, aby wydobyć z niej to, co najlepsze?
05.03.2018
Ból, obrzęk, zaczerwienienie, problem z opróżnianiem piersi, gorączka… Co trzecia mama cierpi na problemy związane z laktacją. Zazwyczaj jest to zastój pokarmu, ale czasami dochodzi do poważniejszego problemu – zapalenia piersi. O tym, jak leczyć to schorzenie, opowiada dr Katarzyna Faruga.
03.12.2019
Marnowanie pożywienia to nie tylko trwonienie pieniędzy, to przede wszystkim ogromne starty zasobów naturalnych. Czy wiesz, że wyrzucając kg ziemniaków, marnujemy 300 litrów wody, wyrzucając kg wołowiny to już nawet 10 tysięcy litrów wody? Nie mówiąc o pracy ludzi, dzięki którym pożywienie do nas dotarło. Jak zapobiec takim stratom? Sprawdź, jak nie marnować jedzenia.
15.11.2018
Pierwszym objawem prezbiopii jest zwykle oddalanie oczu od gazety albo książki – by lepiej widzieć, czasem potrzeba czytania w mocniejszym oświetleniu. O tym – jak sobie radzić ze starzeniem się oczu rozmawiamy z okulistką dr Ewą Wojciechowską. Sprawdź, jak dbać o wzrok po czterdziestce.