Jeśli znudziła ci się już klasyczna wersja z botwinki, przygotowałam dla ciebie różne przepisy na to idealne, lekkie danie. Koniecznie wypróbuj jak smakują!
Spis treści
1. Chłodnik ogórkowo-koperkowy
Składniki:
- 0,5 litra zsiadłego mleka
- 2 świeże ogórki
- 1-2 ząbki czosnku
- pęczek koperku
Jak to zrobić?
Ogórki zetrzyj na drobnej tarce, czosnek i koperek posiekaj. Wymieszaj ze zsiadłym mlekiem i zostaw na przynajmniej godzinę. Dopraw odrobiną soli i pieprzu (ale tuż przed podaniem, ponieważ gdy składniki mieszają się ze sobą, może okazać się, że ich aromat jest wystarczający).
Można podawać z gorącymi ugotowanymi ziemniakami.
2. Chłodnik gruszkowy
Składniki:
- 0,5 litra mleka roślinnego
- 2 gruszki
- 1/2 szklanki wody
- 2 krople olejku waniliowego
- ewentualnie odrobina soku z cytryny
Jak to zrobić?
Gruszki obierz, pokrój i ugotuj w 1/2 szklanki wody, aż się rozpadną. Gdy przestygną, zmiksuj je z mlekiem roślinnym i olejkiem waniliowym. Jeśli zupa będzie za słodka, dopraw ją sokiem z cytryny.
3. Chłodnik wielowarzywny
Składniki:
- 0,5 l kefiru
- pęczek rzodkiewek
- kilka łodyg botwiny (opcjonalnie)
- 1 ogórek
- cebula dymka
- szczypiorek
- 1/2 pęczka natki pietruszki
Jak to zrobić?
Rzodkiewki i ogórka zetrzyj na drobnej tarce lub posiekaj w drobną kostkę. Dymkę, szczypiorek i natkę pietruszki posiekaj, wymieszj z kefirem, dopraw odrobiną soli. Podawaj po minimum 2 godzinach w lodówce.
4. Chłodnik arbuzowo-pomidorowy
Składniki:
- 2 pomidory (sparzone i obrane ze skórki)
- 2 szklanki posiekanego arbuza
- 1 czerwona cebula
- kilka kostek lodu
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 50 g sera feta
Jak to zrobić?
Pomidory, arbuza, cebulę i lód zmiksuj, wymieszaj z octem balsamicznym. Na talerzu posyp pokruszonym serem feta.
5. Chłodnik z ogórków małosolnych
Składniki:
- 1/2 litra maślanki
- 3 ogórki małosolne
- pęczek koperku
- kilka wąsów szczypiorku
- ząbek czosnku
- łyżeczka musztardy bez ziaren gorczycy
- Do posypania odrobina zieleniny i 3 łyżki prażonych pestek słonecznika
Jak to zrobić?
Ogórki zetrzyj na grubej tarce lub pokrój w kostkę. Czosnek, koperek i szczypiorek posiekaj. Wszystkie składniki wymieszaj z maślanką, dopraw musztardą i odstaw na przynajmniej godzinę do lodówki.
Sprawdź też przepisy na letnie koktajle z superfoods od Katarzyny Błażejewskiej-Stuhr.