Strona główna Zdrowie na talerzu 5 powodów, dla których warto jeść czekoladę
Strona główna Zdrowie na talerzu 5 powodów, dla których warto jeść czekoladę

5 powodów, dla których warto jeść czekoladę

autor: Barbara Nahorny

Najbardziej szlachetna i najzdrowsza jest czekolada gorzka. Najlepiej, by oprócz kakao – w ilości minimum 60% – znajdowało się w niej tylko masło kakaowe i cukier. 

Czekolada zawiera ponad 600 substancji, które pozytywnie wpływają na zdrowie oraz dostarczają cennych wartości odżywczych. Wśród wielu wartościowych składników znajdują się w niej m.in. magnez, potas, żelazo, fosfor, wapń, miedź i mangan, a także witaminy z grupy A, B, D i E. Jest wiele powodów, dla których warto jeść czekoladę (z umiarem!). Oto niektóre z nich:

  • wprawia w dobry nastrój i pobudza do działania – po jej zjedzeniu, następuje wzrost poziomu serotoniny w mózgu oraz fenyloetyloaminy, która pobudza produkcję endorfin, zwanych hormonami szczęścia.
  • korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy i koncentrację dzięki zawartości magnezu, potasu i żelaza
  • obniża ciśnienie dzięki zawartości w ziarnie kakaowym polifenoli, substancji chemicznych, które zawierają flawanole
  • spowalnia procesy starzenia dzięki dużej zawartości antyoksydantów, podobno większej nawet niż w czerwonym winie
  • zmniejsza ryzyko cukrzycy, ponieważ flawonoidy zawarte w ziarnie kakaowym poprawiają metabolizm glukozy i powodują niewielki wyrzut insuliny

 4 powody, dla których warto jeść gorzką czekoladę.

Powiązane artykuły