Spis treści
Na co zwrócić uwagę przy wyborze granatu?
Nie każdy granat będzie się tak samo dobrze obierał. Dlatego warto sięgać po dojrzałe (ale nie przejrzałe!) owoce. Dojrzały granat rozpoznasz przede wszystkim po ciemnoczerwonej, sprężystej skórce i wyschniętym czubku. Unikaj zbyt twardych (niedojrzałych) i zbyt miękkich (przejrzałych) owoców.
Jak szybko obrać granat?
Nawet wtedy, gdy chcesz obrać owoc jak najszybciej, pamiętaj o odpowiednim przygotowaniu deski, blatu i miski. Weź też ostry nóż, którym będziesz nacinać skórkę. Krojenie granatu trzeba zacząć od odcięcia wypukłej końcówki i postawienia owocu na desce tak, by stał stabilnie. Dzięki temu nie przesunie się w niekontrolowany sposób. Na wszelki wypadek warto zaopatrzyć się w fartuch kuchenny, a z powierzchni blatu usunąć wszystkie przedmioty, które mogłyby się zabrudzić.
Wykonaj płytkie nacięcia w skórce w taki sposób, jakbyś chciała pokroić owoc na połówki lub ćwiartki. Pamiętaj jednak, by nie uszkodzić ziarenek. Nóż prowadź od góry ku dołowi. Chwyć palcami za powstałe nacięcia i pociągnij – trzeba delikatnie rozewrzeć owoc, aby ukazało się cenne, smakowite wnętrze. Rób to powoli i z wyczuciem, aby nie uszkodzić pestek.
Jak obrać granat w wodzie?
Wyłuskanie nasionek z wnętrza owocu w taki sposób, żeby nie zachlapać blatu i odzieży, może sprawić pewne trudności. Jak sprytnie obrać granat, żeby zminimalizować ryzyko zabrudzenia? Przygotuj miskę z wodą. Przekrój owoc na pół i zanurz jedną połówkę w wodzie. Delikatnie wyłuskaj nasionka palcami i pozwól im opaść na dno. Wyciągnij skórkę i przelej wodę przez sitko, które wyłapie cenne nasionka. Powtórz czynność z drugą połówką owocu.
Jak obierać granat przy pomocy drewnianej łyżki?
Możesz też spróbować innej metody. Przygotuj nóż, drewnianą łyżkę i głęboką miskę. Owoc przekrój na pół w poziomie. Chwyć jedną ręką połówkę granatu i skieruj owoc pestkami do dołu, trzymając go nad miską. W drugą rękę weź łyżkę i zacznij mocno ostukiwać skórkę owocu – ziarenka wpadną bezpośrednio do miski. Staraj się nie ściskać owocu, by nie zmiażdżyć nasion, które znajdują się w jego wnętrzu.
Mamy nadzieję, że dzięki naszym wskazówkom uda ci się szybko obrać granat, unikając bałaganu i trudnych do usunięcia plam. Wyłuskane ziarenka będą doskonałym dodatkiem do deserów i sałatek, a także dań mięsnych i rybnych.
Sprawdź nasze przepisy na sałatki z granatem: