Na naszych oczach zmienia się świat, wracamy do natury. I dobrze, bo w niej jest wszystko, do wyboru, i do koloru. Jeden kurs w głąb spiżarni i mamy organiczne farbki na kraszanki. Ich plusem jest to, że nawet jeśli przedostaną się do jajka, np. przez pękniętą skorupkę, to można je śmiało jeść, nie są szkodliwe tak jak syntetyczne substancje. Ich minus? Na efekt trzeba chwilę poczekać. Ale warto!
Za pomocą naturalnych produktów można uzyskać niemal wszystkie barwy, można się nimi bawić i łączyć, da się też stopniować nasilenie odcieni. Najlepiej użyć jaj białych, na nich kolor widać najlepiej. Sprawdź nasze pomysły na pisanki ekologiczne.
Wegańska Wielkanoc, czyli wegańskie przepisy na święta
Spis treści
Pisanki – jak zrobić naturalne barwniki?
- żółć – gotujemy jajko w wodzie z dodatkiem kurkumy
- zieleń – wkładamy jajo do wywaru z czerwonej kapusty z dodatkiem kurkumy (a czasem wystarczy wziąć ciemne jajko), można też użyć puree z natki pietruszki czy szpinaku
- niebieski – gotujemy czerwoną kapustę
- brąz – używamy łupin cebuli
- róż – jajka zanurzamy w garnku z pokrojonymi czerwonymi burakami lub łupinami czerwonej cebuli
- bordo/fiolet – da nam zagotowany susz hibiskusa.
Malowanie jajek – jak zrobić eko farbki na pisanki wielkanocne?
Schemat przygotowywania farbek na pisanki wielkanocne jest taki sam: każdy składnik umieszczamy w osobnym garnku, wkładamy po kilka surowych jaj i zalewamy niewielką ilością wody z odrobiną łyżeczki octu. Dodajemy łyżeczkę soli, która poza utrwaleniem koloru pomaga w późniejszym obieraniu ugotowanych jaj.
Wody powinno być tyle, żeby całe towarzystwo było zakryte. Gotujemy 10-15 minut, ale jeszcze trzymamy w cieple, tym dłużej, im intensywniejszy odcień chcemy uzyskać – czasem nawet kilka godzin.
Niektóre „farbki” – burak, hibiskus, kapusta – warto pogotować wcześniej, i jajka włożyć w wodę, która już naciągnęła kolorem. Co jakiś czas przyjrzyjmy się skorupkom, jak przebiega proces ich barwienia, pamiętając, że po ostudzeniu pisanki wielkanocne mogą być nieco jaśniejsze.
Wielkanocne desery dla dzieci – sprawdź przepisy!
Co urocze, nieprzewidywalna natura nie da nam jednej odpowiedzi, jaki dokładnie odcień nam wyjdzie i jak długo trzeba gotować i trzymać ciepły wywar. Wszystko zależy od użytych barwników, ale też od jaj. Jedne szybko łapią kolor i lepiej się na nich trzyma, inne są oporne lub dają inny odcień niż spodziewany.
Najprawdopodobniej ma to związek ze składem skorupek, a więc z paszą, jaką karmione były kury, ale też z rodzajem garnków użytych do gotowania, a nawet z wodą, jaką mamy w kranie.
Po skończeniu farbowania jaja wyjmujemy i układamy na ręczniku kuchennym. Czekamy aż wyschną – wycieranie mogłoby zetrzeć kolor. Gdy pisanki wielkanocne wystygną smarujemy je cienką warstwą jadalnego tłuszczu, żeby stały się apetycznie lśniące.
Wielkanoc bez glutenu
Pisanki – pomysły na wzory prosto z natury
Świetnym pomysłem, bardzo na czasie, jest zdobienie pisanki we wzory zaczerpnięte z przyrody. Do tego celu najłatwiej użyć drobnych liści, jakie mamy pod ręką, choćby pietruszki czy koperku lub płatków kwiatów.
Jak zrobić naturalne wzory na pisance wielkanocnej?
Przed ugotowaniem jajek, listki moczymy i przyklejamy do skorupki jajka, po czym zabezpieczamy je okręcając całość cienką pończochą, tak ciasno, aby listek przez cały czas gotowania dobrze przylegał. Tak samo zresztą można zabezpieczać inne elementy, których kształt chcemy utrwalić na jajku. Et voilà! Pisanki ekologiczne gotowe!
Rzeżucha – jak ją posadzić?