Jabłko to najpopularniejszy w Polsce owoc – ze względu na dostępność, smak i różnorodność gatunkową. Antonówka, ligol, papierówka, gala, champion, reneta to najczęściej spotykane odmiany. Owoce ten znalazły szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym, jak również w lecznictwie i kosmetyce.
Jabłka można jeść surowe lub po poddaniu ich obróbce, m.in. gotowaniu, pieczeniu czy suszeniu. Owoce te można dodawać do sałatek, deserów, ciasteczek, galaretek, ciast czy potraw mięsnych. Z jabłek produkuje się ocet jabłkowy, napoje (soki, kompoty), a także napoje alkoholowe – cydr i wino jabłkowe.
Spis treści
Z jakich jabłek najlepiej zrobić wino?
W zależności od tego, jaki smak wina chcesz uzyskać, takie wybierz odmiany jabłek. Najlepszymi odmianami do wyrobu wina są renety – szara i złota – oraz antonówka. Na wino jabłkowe należy przeznaczać jabłka jesienne i zimowe, tzw. winne, o delikatnie cierpkim posmaku. Owoce powinny być dobrej jakości, najlepiej ekologiczne, bez oznak gnicia czy pleśni.
Jakie akcesoria są potrzebne do zrobienia wina?
Zanim zabierzesz się do przygotowania wina z owoców, musisz zaopatrzyć się w niezbędne akcesoria. Należą do nich m.in.:
- duża butelka, słój lub gąsior z koszykiem: koszyk pomaga utrzymać naczynie i potrząsać jego zawartością
- korek do balonu z dziurką na rurkę fermentacyjną
- szklana rurka fermentacyjna
- wężyk do obciągu wina z pompką, płytką oporową, zaciskiem i szklaną rurką
- winomierz – miernik stężenia alkoholu w napoju
- butelki na wino – wybór jest duży, najczęściej kupowane są butelki szklane, z ciemnego lub zielonego szkła
- korki naturalne
- korkownica do butelek
- cukromierz
Zgromadziwszy niezbędne akcesoria, możesz zabrać się do przyrządzania wina z jabłek.
Domowe wino z jabłek – przepis
Domowy wyrób wina nie jest skomplikowany. Wystarczy odpowiedni sprzęt i dobry przepis. W Internecie, jak również w różnych książkach kucharskich, znajdziesz dużo przepisów na wino jabłkowe, w tym wino z całych jabłek czy wino z soku jabłkowego. Najłatwiej jednak przyrządzić wino ze świeżo wyciśniętego soku. Możesz kupić dwa rodzaje drożdży, od których zależy sposób produkcji:
- drożdże z pożywką turbo – fermentują w przeciągu 48 godzin, dlatego też nie trzeba przygotowywać wcześniej tzw. matki drożdżowej
- tradycyjne drożdże, tzw. pasywne – jeśli ich używasz, musisz przygotować też matkę drożdżową
Składniki na wino jabłkowe:
- 5 kg jabłek
- 3 l wody
- 1,5 kg cukru
- 5–10 dkg rodzynek (opcjonalnie)
- pożywka dla drożdży
- matka drożdżowa
Sposób wykonania wina z jabłek:
- Przygotowanie matki drożdżowej
Do 1 szklanki soku z jabłek dodaj łyżkę cukru oraz odrobinę pożywki dla drożdży. Wszystkie składniki gotuj przez ok. 15 minut. Po tym czasie sok ostudź, przelej do szklanej buteleczki, dodaj drożdże winne. Naczynie zatkaj korkiem zrobionym z waty i odstaw w ciepłe miejsce na 24 godziny. Następnie przegotuj 2 szklanki soku z jabłek, ostudź, wsyp 4 łyżki cukru, szczyptę pożywki i dodaj do odstawionego wcześniej płynu. Słój czy butelkę z mieszanką odstaw na blat kuchenny. Matka drożdżowa po 4–5 dniach powinna być gotowa.
- Przygotowanie wina z jabłek
Jabłka umyj, wyciśnij z nich sok. Napój wlej do wcześniej wyparzonego gąsiora lub dużej butli czy słoja. Dodaj matkę drożdżową i rodzynki. Cukier rozpuść w przegotowanej wodzie, wymieszaj i wlej do płynu w słoju. Naczynie zatkaj watą owiniętą w gazę lub korkiem z rurką fermentacyjną. W przeciągu kilkunastu godzin wino zacznie pracować, co poznasz po bulgotaniu płynu. Balon odstaw w ciepłe miejsce, żeby wspomóc fermentację. Za pomocą cukromierza określisz poziom BLG (stężenie cukru w płynie). Możesz dosładzać płyn w zależności od tego, jakie wino chcesz uzyskać: wytrawne, półwytrawne czy słodkie. Po 2 miesiącach wino należy przelać do czystych butelek i odstawić w ciemne miejsce na minimum miesiąc.
Smaczne wina domowe możemy wyprodukować również z innych owoców, takich jak: porzeczki, śliwki, maliny, jeżyny, dzika róża. Popularnością cieszą się też wina ziołowe, czyli wermuty.
Wino z mniszka lekarskiego
Jak przechowywać wino z jabłek?
Wino z jabłek należy przechowywać tak samo, jak każde inne wino domowe. Najlepiej umieścić butelki z napojem w chłodnym i zacienionym miejscu (piwnica, spiżarnia). Warto dodać, że wino jabłkowe szybko dojrzewa, ale niestety nie jest odpowiednie do długiego leżakowania. Sekret smacznego trunku tkwi w dodatkach, dzięki którym wino z jabłek nabierze wyrazistego smaku, aromatu i… rozgrzewających właściwości! Dodaj więc wanilię, goździki, kardamon czy cynamon. W takim wydaniu napój będzie smakował zwłaszcza w chłodne jesienne i zimowe wieczory.