Spis treści
Z czego zrobić lody wegańskie?
Lody wegańskie nie zawierają nabiału krowiego i żadnych składników pochodzenia zwierzęcego. Zazwyczaj ich bazą jest mleko kokosowe, migdałowe lub napój sojowy (przepisy na mleka roślinne).
Wspaniałe lody wegańskie wychodzą również z bananów! Trzeba jednak pamiętać, by mrozić banany średnio dojrzałe. Te zielone i niezbyt dojrzałe lubią zgorzknieć podczas mrożenia. Z kolei te mocno dojrzałe (które idealnie nadają się do ciasta) mają za dużo wody. Najlepiej pokroić banany w plasterki o grubości ok. 1 cm i rozłożyć je płasko w pojemniku. Dopiero wtedy włożyć do zamrażalnika. Dzięki temu nie zbiją się w jedną wielką zamrożoną „kulę” i będą się łatwiej blendować. Przed włożeniem do zamrażalnika dobrze skropić je odrobiną cytryny, żeby nie ciemniały.
Na lato idealne będą lody wegańskie z dodatkiem owoców sezonowych:
- malin
- jeżyn
- porzeczek
- arbuza
- truskawek
Do takich lodów świetnie pasują świeże zioła, które nadają nietypowego aromatu. Z owocowymi lodami wegańskimi dobrze komponuje np. estragon i rozmaryn. Lodowe pucharki warto ozdobić jadalnymi kwiatami. Zanim nałożymy lody można wlać do pucharka odrobinę lekkiego wina lub likieru. Dobrze smakuje też wersja z mrożoną kawą.
6 przepisów na domowe lody naturalne
Lody wegańskie – przepisy nie tylko na letnie upały
1. Wegańskie lody kokosowe z lawendą
Składniki:
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 1 szklanka napoju sojowego
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 1 łyżka miodu (lub więcej)
- lawenda
Przygotowanie:
To jeden z najprostszych przepisów na lody wegańskie. Możesz wykorzystać mleko kokosowe lub migdałowe, choć osobiście wolę to pierwsze. Mleko kokosowe jest bardziej tłuste i gęste, przez co i lody są bardziej „maślane”.
Wszystkie składniki (poza lawendą) zmiksuj w blenderze, a później przelej do foremek. Wstaw do zamrażalnika i zaczekaj aż lody delikatnie się zetną. Dopiero wtedy wsuń do nich drewniane patyczki. Gotowe lody obsyp lawendą. Podawaj z owocami lub saute.
2. Lody wegańskie z owocami leśnymi i estragonem
Składniki:
- 2-3 banany
- Trochę soku z cytryny
- 2 garści dowolnych owoców leśnych
- Gałązka świeżego estragonu
- Opcjonalnie: miód do smaku
Przygotowanie:
Banany obierz, pokrój w plasterki o grubości 1 cm, skrop sokiem z cytryny. Przed włożeniem do zamrażalnika – ułóż je płasko w pojemniku, by nie zbiły się w wielką zamrożoną kulę i łatwiej się miksowały. Zamrożone banany zblenduj ze świeżymi owocami leśnymi i estragonem. Możesz dosłodzić miodem, choć nie zawsze jest to konieczne, bo banany dodają słodkości. Podawaj od razu.
3. Wegańskie lody arbuzowe z jadalnymi kwiatami i likierem
W tym przepisie możesz wykorzystać dowolny likier – ja proponuję kokosowe Malibu. To może być również lekkie słodkie wino, szampan lub lekko gorzkawy Aperol.
Składniki:
- 2-3 banany
- 1/4 arbuza
- Trochę soku z cytryny
- Miód do smaku
- Jadalne kwiaty
- Opcjonalnie: odrobina Malibu lub innego alkoholu
Przygotowanie:
Banany obierz i pokrój w plasterki o grubości ok. 1 cm. Skrop sokiem z cytryny i włóż do zamrażalnika. Z arbuza usuń pestki. Zamrożonego banana zmiksuj ze świeżym arbuzem, dodaj do smaku miód i podawaj od razu. Do niewielkich szklaneczek lub kieliszków nalej najpierw odrobinę Malibu lub innego alkoholu, później nałóż lody, a następnie udekoruj jadalnymi kwiatami. Smacznego!
Jak zrobić sorbet? Przepisy na lody owocowe