Jak pisze współpracująca z naturalnieozdrowiu.pl ekspertka w dziedzinie ekologii i zdrowej żywności, Małgorzata Bartkiewicz: Na zatrucie syntetycznymi pestycydami narażeni jesteśmy wszyscy, ze względu na powszechne ich użycie oraz kumulowanie się w żywności, glebie, wodzie, powietrzu. Substancje te w naszych organizmach działają rakotwórczo, neurotoksycznie oraz zaburzają gospodarkę hormonalną.
Co roku amerykańska organizacja Environmental Working Group opracowuje tzw. „Parszywą dwunastkę”, 12 warzyw i owoców najbardziej podatnych na skażenie syntetycznymi pestycydami. Lista „brudnych” a także „czystych” produktów czyli tych, które możemy bezpiecznie kupować nawet w supermarketach, powstaje na podstawie danych z testów amerykańskiego departamentu rolnictwa.
Co ciekawe ostatnio do parszywej 12, a właściwie teraz 13 dołączył jarmuż!!! Warzywo, uznane za jedno z najzdrowszych na świecie podczas upraw może być skutecznie zatrute chemią. 🙁 Ale absolutnie nie rezygnujcie ani z jarmużu ani z innych wymienionych na czarnej liście produktów, tylko szukajcie ich na lokalnych targach, od zaprzyjaźnionych rolników, kupujcie te z oznaczeniem eko.