Strona główna Zdrowe odżywianie Zupa grzybowa z suszonych grzybów. Jak ją zrobić? Oto przepisy

Zupa grzybowa z suszonych grzybów. Jak ją zrobić? Oto przepisy

autor: Agnieszka Żelazko Data publikacji: Data aktualizacji:
Data publikacji: Data aktualizacji:

Przed świętami rozpoczyna się zagorzała dyskusja, która zupa wigilijna jest lepsza: barszcz czerwony czy zupa grzybowa. Każda z tych potraw ma swoich zwolenników. Niezależnie od tego, czy zamierzasz przygotować zupę grzybową na kolację wigilijną, sylwestrową czy zwykły obiad, mamy dla ciebie kilka inspiracji. Po pierwsze – przepis na pyszną zupę grzybową zaprawioną rozmarynem i szałwią, po drugie – na aromatyczny krem z grzybów suszonych z parmezanem, grzankami albo tradycyjnymi uszkami. Do dzieła!

Strona główna Zdrowe odżywianie Zupa grzybowa z suszonych grzybów. Jak ją zrobić? Oto przepisy
krem grzybowy z rukolą

Mówi się, że zupa grzybowa jest najpopularniejsza na Mazowszu i to właśnie mieszkańcy tego województwa rozpropagowali danie na całą Polskę. Można ją zrobić ze świeżych lub suszonych grzybów. Najlepiej smakują podgrzybki, borowiki, kurki, ale dobre są też zwykłe pieczarki. Ważny jest też esencjonalny bulion: warzywny albo grzybowy.   

Grzyby są skarbnicą składników odżywczych

Warto wspomnieć, że grzyby leśne są skarbnicą przeróżnych składników odżywczych, których nie tracą nawet podczas suszenia. Zawierają dużo białka oraz błonnika, a dodatkowo mają w składzie potas, fosfor, cynk, magnez, a także witaminy: A, B, D, C, K.

Jakie dodatki do zupy grzybowej?

Zupę z suszonych grzybów można przygotować na wiele sposobów. To może być aromatyczny krem ze zmiksowanych warzyw oraz grzybów, podawany z grzankami albo kawałkami focaccii. Świetnie smakuje standardowa grzybowa na bulionie, zagęszczona śmietaną, z zasmażką z mąki i masła albo z parmezanem.

Aby zupa była bardziej pożywna, można dodać do niej makaron, przeróżne kasze (np. pęczak czy jęczmienną) albo tłuczone ziemniaki. Pyszna jest też aromatyczna wersja, z cebulką, czosnkiem i dodatkiem ciemnego piwa, które dolewa się podczas gotowania. Dzięki niemu zupa grzybowa nabiera pięknego koloru, ale też aromatu. Jest nieco wytrawna w smaku, bardzo esencjonalna.

Zanim zaczniesz przygotowania

Pamiętaj, że suszone grzyby trzeba najpierw namoczyć, najlepiej dzień wcześniej. Najpierw warto przepłukać je zimną wodą, by pozbyć się resztek piasku czy suchej ściółki. Suszone grzyby można zalać wodą albo bulionem. Namoczone grzyby zostawiamy na całą noc. Ważne: woda po moczeniu grzybów przyda nam się do gotowania, więc lepiej jej nie wylewać. To właśnie w niej zostaje sporo leśnego zapachu i grzybowego aromatu.

Przepisy na zupę z suszonych grzybów w dwóch odsłonach

zupa grzybowa

  •  Klasyczna zupa grzybowa

Aromatyczna zupa z suszonych grzybów z dodatkiem ziemniaków i marchewki. Możesz ją zabielić śmietaną, możesz dodać też świeże zioła, które świetnie komponują się z grzybami (np. rozmaryn i szałwię), albo pozostać przy wersji klasycznej.  

Składniki:

  • ok. 70-80 g suszonych grzybów (najlepiej podgrzybków)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 duże ziemniaki
  • 2 małe marchewki
  • 2 l bulionu warzywnego
  • 2 łyżki masła i odrobina oliwy
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie: śmietana do zagęszczenia i świeże zioła (np. rozmaryn i szałwia)

Przygotowanie:

Grzyby namocz na noc w wodzie lub bulionie. Na drugi dzień odcedź je, ale nie wylewaj wody. Na patelni rozpuść ok. 2 łyżki masła oraz oliwę. Wkrój czosnek i cebulę. Dodaj świeże zioła: rozmaryn oraz kilka listków szałwii. Podsmażaj, aż wszystko pięknie się zarumieni. Na patelnię dorzuć suszone grzyby i smaż jeszcze przez chwilę. Całość przełóż do garnka, zalej bulionem i wodą po moczeniu grzybów, dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki oraz marchewkę (wcześniej obrane). Gotuj przez około godzinę. Dopraw solą i pieprzem.

  • Krem grzybowy z różnymi dodatkami
krem grzybowy z grzankami

Gęsty krem grzybowy powstaje ze zmiksowanych białych warzyw: ziemniaków, selera, pietruszki i pora. Krem grzybowy możesz posypać drobno siekaną rukolą (świetnie komponuje się smakowo i można jej użyć zamiast natki pietruszki) oraz parmezanem. Możesz podawać go z grzankami, łazankami lub gotowanymi ziemniakami. Świetnie sprawdzi się też tradycyjna wersja z pierogami albo uszkami.

Składniki:

  • ok. 50-60 g suszonych grzybów
  • 3-4 ziemniaki
  • 1 seler
  • 1 por
  • 2 pietruszki
  • 1 łyżka masła
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • sól i pieprz do smaku, ziele angielskie, listki laurowe

Przygotowanie:

Grzyby namocz na noc, a następnie odcedź. Do garnka wlej bulion i wodę po moczeniu, dodaj grzyby suszone. Dodaj masło, ziele angielskie, listki laurowe (ilość wedle uznania) oraz obrane i pokrojone w kawałki warzywa. Gotuj ok. 40-50 minut, aż warzywa zmiękną, a ziemniaki zaczną się rozpadać. Przestudź, a następnie zmiksuj na gładką masę (pamiętaj, by przed zmiksowaniem wyłowić ziele angielskie i listki laurowe!). Dopraw solą i pieprzem.  

Podobne artykuły