Cynamon ma mnóstwo właściwości prozdrowotnych. Wspomaga odporność organizmu w okresie infekcji, przyczynia się do dobrego funkcjonowania układu pokarmowego, ponieważ pobudza wydzielanie żółci oraz soków trawiennych. Cynamon wykazuje też właściwości antybakteryjne i antygrzybicze, jest także silnym przeciwutleniaczem, a więc opóźnia procesy starzenia się skóry. Obniża poziom glukozy we krwi, a także wspomaga układ krążenia i serce.
Spis treści
Alergia na cynamon – na czym polega?
Od spożywania tej przyprawy powinny powstrzymać się osoby, które mają skłonności do alergii pokarmowych, gdyż kora drzewa cynamonowego może być ich przyczyną. Dietetyczka kliniczna Roksana Środa tłumaczy: – Cynamon ma liczne prozdrowotne właściwości, jak chociażby działanie antyzapalne, jednak niektóre osoby mogą mieć na niego uczulenie. Mówimy tutaj o około 2–3 proc. populacji uczulonej na przyprawy, wśród których jest właśnie cynamon. Alergia ta ma zwykle charakter kontaktowy – objawy ujawniają się po zjedzeniu, lecz także podczas wdychania czy kontaktu przyprawy ze skórą. Większa część populacji ma nietolerancję histaminy. W sposób pośredni wyklucza ona spożywanie cynamonu, który jest dla nas źródłem histaminy i może nasilać objawy.
Alergia wynika z nieprawidłowej reakcji organizmu na dany składnik, produkt czy czynnik. Jak do niej dochodzi? – W wyniku zjedzenia czy powąchania nietolerowanej przyprawy aktywowane są komórki odpornościowe, jako swoista reakcja obronna organizmu – tłumaczy Roksana Środa. – Pojawia się stan zapalny i objawy typowe dla alergii, takie jak: zaczerwienienie, świąt, opuchlizna czy pieczenie. Co ważne, taka reakcja może być automatyczna (objawy pojawiają się od razu po kontakcie z alergenem) lub opóźniona (objawy pojawiają się zwykle w ciągu kilku godzin po kontakcie z alergenem).
Jakie są objawy uczulenia na cynamon
Objawy alergii na cynamon są dość typowe i zaliczamy do nich:
- swędzenie
- zaczerwienienie
- pieczenie skóry
Może wystąpić także reakcja w postaci obrzęku czy wysypki, przede wszystkim w tym miejscu na skórze, które miało kontakt z alergenem. Przeważnie są to twarz, okolice ust, czasem dłonie.
Jak postępować w przypadku reakcji alergicznej na cynamon? – Zazwyczaj nie jesteśmy w stanie wyleczyć alergii – wyjaśnia Roksana Środa. – Zwłaszcza jeśli jest ona reakcją wrodzoną. Jedyną metodą na pozbycie się objawów jest po prostu wykluczenie na stałe danego składnika z diety. W tym miejscu warto również wspomnieć o tym, że z cynamonu powinny zrezygnować także osoby z alergią na salicylany, ponieważ jest on źródłem tego składnika.
– Inaczej wygląda sprawa w przypadku wtórnej nietolerancji histaminy – dodaje ekspertka. – Jesteśmy w stanie z niej wyjść! Aby tak było, należy usunąć przyczynę nietolerancji, wykluczyć wszystkie jej źródła z diety na kilka miesięcy, a następnie stopniowo wprowadzać je z powrotem do jadłospisu.
Reakcja anafilaktyczna na cynamon – czy może wystąpić?
– Jest najpoważniejszą, zagrażającą życiu reakcją alergiczną na dany składnik pokarmu, w wyniku której może nastąpić wstrząs anafilaktyczny – wyjaśnia Roksana Środa. – W materiałach naukowych nie mamy dowodów na to, że cynamon może być aż tak niebezpieczny. Nawet dla osób, które wykazują silną alergię na ten składnik. Do wstrząsu anafilaktycznego dochodzi najczęściej po spożyciu orzechów, soi czy selera, a zdecydowanie najczęściej pojawia się w wyniku ukąszenia przez owady u osoby z alergią. Cynamon w żadnych źródłach nie widnieje jako czynnik zagrażający, a głównym problemem w jego przypadku są reakcje skórne.
Czym można zastąpić cynamon?
Przyprawy podkręcają smak potraw oraz mają prozdrowotny wpływ na nasz organizm. Gdzie szukać zamienników aromatycznego cynamonu? – Pod względem walorów smakowych świetnie sprawdzi się kardamon – podpowiada dietetyczka. – Jeśli szukamy natomiast przypraw o podobnych właściwościach prozdrowotnych, warto sięgnąć po imbir, kurkumę, oregano, chilli czy pieprz cayenne.
Ekspertka:
Roksana Środa – dietetyczka kliniczna. Stworzyła marki MajDiet i MajAcademy. Specjalizuje się w zaburzeniach przewodu pokarmowego, problemach hormonalnych i trądziku. Swoją wiedzą dzieli się na Instagramie (@roksana_sroda), Facebooku (dietetykroksana) oraz w podcaście „Zdrowa Środa”.