Nie ma lepszego sposobu na wzbogacenie menu w prozdrowotne składniki pokarmowe jak codzienne picie świeżo wyciskanych soków warzywach i owocowych. To wielowitaminowe bomby dobre dla każdego od niemowląt po seniorów. Świetnie sprawdzają się o każdej porze roku. Latem orzeźwiają i pomagają nawadniać organizm, a jesienią i zimą pobudzają, rozgrzewają, dodają energii. Można je dowolnie komponować, łącząc warzywa i owoce o różnych smakach. Ale wystarczy dodać do nich zioła i przyprawy, by działały skuteczniej niż cała armia suplementów i dbały o zdrowie niczym leki z apteki.
Spis treści
1. Przeciwutleniająca bomba – na zdrowe oczy
Składniki: pół szklanki jeżyn (mogą być borówki lub jagody), banan, pół szklanki jogurtu naturalnego, 2-3 liście jarmużu (2 garście posiekanych liści). Zmiksować składniki, pod koniec dodać jogurt naturalny. Pić po szklance napoju raz dziennie.
Jarmuż jedno z najbogatszych źródeł luteiny. 2-3 liście jarmużu zawierają tyle luteiny, ile potrzebujemy każdego dnia. Substancja ta ma właściwości przeciwutleniające, może zapobiegać uszkodzeniom komórek siatkówki odpowiedzialnych za widzenie w ciemności. Działa niczym wewnętrzny filtr przeciwsłoneczny, chroniąc oczy przed nadmiarem promieni słonecznych.
2. Pomarańczowy drink – przeciw nowotworom
Składniki: 2 średnie marchewki, brzoskwinia, pomarańcza, łyżeczka oliwy, łyżeczka kurkumy (5 g). Marchewkę obierz, umyj i pokrój. Pomarańczę obrać ze skórki, usunąć pestki, brzoskwinię pokroić. Składniki przepuścić przez sokowirówkę, dodać kurkumę i dokładnie wymieszać. Pic po szklance napoju 1-2 razy dziennie.
Kurkuma ma silne właściwości: przeciwzapalne, przeciwwirusowe, antybakteryjne, antyoksydacyjne i antyseptyczne. Zawarta w niej kurkumina została uznana za silny naturalny środek przeciwnowotworowy m.in. przez największy na świecie Instytut ds. Nowotworów (National Cancer Institute). Soki z dodatkiem kurkumy mogą zapobiegać rozwojowi nowotworów skóry, raka płuca, jamy ustnej, głowy i szyi, przełyku, żołądka, wątroby, trzustki, jelita cienkiego okrężnicy, pęcherza moczowego, prostaty, gruczoły piersiowego, szyjki macicy i chłoniaków. Niektóre badania pokazują, że kurkumina sprawia, że komórki nowotworów jajnika stają się podatniejsze na chemioterapię i radioterapię.
3. Zielony napój długowieczności
Składniki: średnie jabłko, kiwi, średni zielony ogórek, sok z cytryny, 2 gałązki selera naciowego. Jabłko i ogórek umyć, z jabłka usunąć gniazdo nasienne, seler umyć. Zmiksować składniki. Na koniec dodać sok z cytryny. Pić szklankę napoju co drugi dzień.
Seler naciowy – oczyszcza organizm, nawilża skórę, wzmacnia włosy i nadaje aksamitną gładkość cerze. Zawarte w zielonych łodygach witaminy C i E to silne przeciwutleniacze, które chronią przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, opóźniając starzenie się organizmu.
4. Pokrzywowy napój – na obrzęki
Składniki: średnie zielone jabłko, limonka, kiwi, garść młodej pokrzywy. Starannie umyj składniki. Limonkę i pokroić na ćwiartki, podobnie jak jabłko. Wkładać składniki na przemian do wyciskarki. Wypijać po pół szklanki napoju 3-4 razy dziennie.
Pokrzywa przeciwdziała zatrzymywaniu płynów w organizmie, zapobiegając obrzękom. Ma właściwości moczopędne, pomaga usuwać nadmiar wody z ciała. Oczyszcza też organizm z toksyn.
5. Dla sercowców
Składniki: 2-3 pomidory, gałązka selera naciowego, łyżka oliwy lub oleju rzepakowego, garść świeżych listków bazylii. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Seler umyć i pokroić. Zmiksować składniki, na koniec dodać oliwę. Wymieszać.
Bazylia – korzystnie wpływa na pracę serca, obniżając ciśnienie tętnicze. Ma działanie uspokajające, koi nerwy. Wspomaga też układ odpornościowy oraz pracę nerek.
6. Sok z natki – przy anemii
Składniki: litr wody, łyżka miodu, sok z cytryny i pęczek natki. Zmiksować składniki. Pić 3-4 szklanki napoju dziennie.
Natka pietruszki to jedno z najbogatszych źródeł witaminy C (100 g ma aż 177 mg witaminy C) i 5 mg żelaza. Witamina C zawarta w zielonych liściach zwiększa przyswajanie żelaza. Dlatego sok z dodatkiem natki to doskonały naturalny lek na anemię, dobry dla kobiet w ciąży i chorych onkologicznie, zmagających się z niedokrwistością.
7. Kolorowy kwintet – przy PMS
Składniki: pół małego fenkułu, 4 małe marchewki, garść sałaty, rukoli lub roszponki, sok z cytryny i 2,5 cm świeżego korzenia imbiru. Składniki przepuścić przez sokowirówkę. Pod koniec dodać sok z cytryny. Pić po szklance soku raz dziennie.
Imbir sprawia, że sok stymuluje przemianę materii, może łagodzić bóle miesiączkowe, a także migreny, działając niczym ibuprofen. Warto go przygotowywać przy pierwszych objawach napięcia przedmiesiączkowego. Sprawdzi się w czasie ciążowych nudności, przy chorobie lokomocyjnej, morskiej, a nawet przy niestrawności.
8. Dla dbających o linię
Składniki: 2 pomidory, pół dojrzałego awokado, garść posiekanej natki i pół małej papryczki chili lub pół łyżeczki ostrej papryki w proszku. Pomidory dokładnie umyć, sparzyć i usunąć skórkę. Przełożyć do blendera i zmiksować z awokado oraz pietruszką. Na koniec dodać papryczkę chilli i jeszcze raz wymieszać.
Papryczka chilli zawiera kapsaicynę substancję, która działa pobudzająco, przyspiesza metabolizm i spalanie tłuszczu, wspomagając odchudzanie.
Sprawdź też przepisy na koktajle z superfoods!