Dobre bakterie (probiotyki) będę się namnażać i chronić nasze zdrowe jeśli zapewnimy im odpowiednią pożywkę, czyli stały dostęp do prebiotyków. Znakomitym prebiotykiem jest błonnik zawarty w surowych warzywach, owocach czy produktach zbożowych z pełnego przemiału.
Sprawdź, jakie naturalne prebiotyki i probiotyki będą najlepsze dla twojego mikrobiomu. A oto prawdziwa złota siódemka produktów, które najlepiej dbają o jelita i cały układ trawienny.
Prebiotyki i probiotyki – produkty wzmacniające mikrobiom jelit
- Cykoria: Zawarta w niej inulina sprzyja rozwojowi dobrych bakterii, obniża tez poziom cukru i cholesterolu we krwi. Dodatkowo laktucyna i laktukopiryna przyspieszają wydzielanie żółci w wątrobie.
- Jogurt: Naturalne, niesłodzone mleczne produkty fermentowane (jogurty, kefiry, zsiadłe mleko) dbają o mikrobiom. Wybieraj te, na opakowaniu których podany jest rodzaj, gatunek i szczep bakterii probiotycznych np. Bifidobakterium, lactis, DN-173010.
- Kiszonki: świetne źródło bakterii kwasu mlekowego, błonnika, a także działającej przeciwzapalnie witaminy C. Zawierają także acetyloholinę pomagającą regulować ciśnienie krwi.
- Cebula: jest źródłem fruktooligosacharydów, czyli naturalnych prebiotyków, a także witaminy C oraz substancji o działaniu grzybobójczym.
- Szparagi: podobnie jak cykoria zawierają inulinę a także glutation, który wspomaga pracę wątroby i pomaga oczyścić organizm z toksyn.
- Czosnek: najlepszy naturalny prebiotyk – kiedy jemy czosnek, obniża się pH jelitowe, co zniechęca szkodliwe bakterie do rozmnażania. Natomiast zawarta w nim allicyna niszczy szkodliwe patogeny.
- Kombucha: naturalny sfermentowany napój herbaciany (do sporządzenia którego potrzebna jest herbata, cukier i specjalny „grzybek japoński”) jest źródłem m.in. dobroczynnych kwasów organicznych, drożdży, aminokwasów, witamin, które zasiedlają nasze jelita i pomagają je oczyścić z toksyn.
Zobacz także: Czy jedzenie kiszonek korzystnie wpływa na jelita?