Po mleko roślinne chętnie sięgają weganie i osoby z nietolerancją laktozy, ale nie tylko. Mleko krowie jest silnym alergenem, zawiera zbyt mało węglowodanów, za dużo białka oraz szkodliwą dla człowieka kazeinę (potrzebną cielętom do wzrostu kopyt i rogów), często powoduje m.in.ospałość. A mleko krowie pasteryzowane, sprzedawane w kartonach jest po prostu produktem wysoko przetworzonym.
Dzisiaj nie ma najmniejszego problemu by znaleźć mleko roślinne nawet w osiedlowym sklepiku. Warto jednak pamiętać, że są to najczęściej produkty z niekorzystnymi dodatkami takimi jak cukier czy stabilizatory i zagęszczacze jak wzbudzający wiele kontrowersji karagenem.
Jeśli chcemy żywić się naturalnymi, wspierającymi zdrowie produktami warto pokusić się o zrobienie mleka roślinnego w domu. Nie potrzebujemy do tego skomplikowanych sprzętów ani szczególnych umiejętności. Zyska na tym także nasza kieszeń.
Mleka roślinne można robić m.in. z migdałów, nerkowców, orzechów laskowych, soi, ryżu, kokosu, jagły, płatków owsianych, konopi i lnu.
Zasadą, którą warto zapamiętać jest namaczanie orzechów i ziaren w filtrowanej wodzie przed przystąpieniem do produkcji mleka. Pozbywamy się w ten sposób inhibitorów enzymów oraz kwasu fitynowego oraz aktywujemy składniki odżywcze i sprawiamy, że łatwiej trawimy orzechy i ziarna.
Wszystkie roślinne mleka wolne są od cholesterolu, zatem polecane są osobom zagrożonym choroba wieńcową. Obniżają ryzyko udaru mózgu czy zawału serca.
Spis treści
MLEKO RYŻOWE
Wspaniale orzeźwia. Mleko ryżowe jest dobrą opcją dla osób z nietolerancjami, uczulonymi np. na orzechy czy soję. Wspomaga ochronę skóry (dzięki m.in. kwasowi para- aminobenzoesowemu), co sprzyja spowolnieniu procesu powstawania zmarszczek. Wzmacnia system odpornościowy. Lepiej trawione niż mleko zawierające laktozę. Mleko roślinne na bazie ryżu jest niskokaloryczne.
Przepis na mleko ryżowe
Składniki:
- 50 g pełnoziarnistego ryżu
- 1,5 litra wody
- 2 łyżki syropu z agawy
- szczypta cynamonu
Jak to zrobić?
Do gotującej się wody wsyp ryż i gotuj, aż ziarna staną się miękkie, ale nie rozgotowane (ok 35-45 min). Gdy ostygnie zmiksuj na gładka konsystencję. Przecedź przez gazę. Dodaj syrop z agawy i cynamon. Przechowuj w lodówce w szklanym pojemniku. Zużyj wciągu 3-4 dni. Jeśli mleko się rozwarstwiło – przed użyciem potrząśnij butelką.
MLEKO MIGDAŁOWE
Mleko roślinne z migdałów jest bardzo uniwersalne, można je pić jako samoistny napój, dodawać do wypieków czy śniadaniowych owsianek. Ma niską kaloryczność i nie zawiera tłuszczów nasyconych. Wspomaga układ nerwowy. Dobrze wpływa na kości (zawiera wapń i fosfor). Jest także źródłem witaminy A. Nie zawiera laktozy.
Przepis na mleko migdałowe
Składniki:
- 150 g namoczonych, odcedzonych migdałów
- 1 litr wody
- 1 łyżeczka syropu z agawy
- kilka kropel
Jak to zrobić?
Zmiksuj migdały z wodą do uzyskania gładkiej konsystencji (min. 2 min). Przecedź przez gazę do miski, wyciskając z pulpy tyle mleka ile się da. Jeśli chcesz dodaj syrop z agawy i wanilię. Solidnie wymieszaj. Przechowuj w lodówce w szklanym pojemniku. Zużyj w ciągu 3-4 dni. Jeśli mleko się rozwarstwiło – przed użyciem potrząśnij butelką. Pozostałą migdałowa pulpę możesz wykorzystać np. do ciasteczek.
MLEKO OWSIANE
Tanie mleko roślinne. Zrobimy je szybciej niż mleka orzechowe, bo namaczanie trwa tutaj tylko 30 minut. Sprzyja poprawie pamięci oraz koncentracji. Wspomaga produkcję czerwonych krwinek i pomaga zapobiegać anemii. Poprawia nastrój, ma właściwości antydepresyjne.
Przepis na mleko owsiane
Składniki:
- 130 g płatków owsianych
- 1 litr wody
- 1 -1,5 łyżki syropu z agawy
Jak to zrobić?
Namocz płatki przez pół godziny, wypłucz i odcedź. Zmiksuj płatki z wodą do uzyskania gładkiej konsystencji. Przecedź przez gazę do miski, wyciskając z pulpy tyle mleka ile się da. Jeśli chcesz dodaj syrop z agawy. Dobrze wymieszaj. Przechowuj w lodówce w szklanym pojemniku. Zużyj wciągu 3-4 dni. Jeśli mleko się rozwarstwiło – przed użyciem potrząśnij butelką.
MLEKO Z NERKOWCÓW
Jedno z najsmaczniejszych mlek. Kremowe i delikatne. Wspomaga system odpornościowy i kości. A także mięśnie i krew. Mleko roślinne z orzechów nerkowca dodaje energii i polepsza samopoczucie. Dobre dla osób z nadwrażliwością pokarmową, lekkostrawne.
Przepis na mleko z orzechów nerkowca
Składniki:
- 120 g nerkowców
- 1 litr wody
- 3 namoczone daktyle
Jak to zrobić?
Zmiksuj nerkowce z wodą i daktylami do uzyskania gładkiej konsystencji. Przecedź przez gazę do miski, wyciskając z pulpy tyle mleka ile się da. Przechowuj w lodówce w szklanym pojemniku. Zużyj wciągu 3-4 dni. Jeśli mleko się rozwarstwiło – przed użyciem potrząśnij butelką.
Eksperymentuj!
Mleka roślinne są wdzięcznym polem do eksperymentów smakowym. Warto szukać własnych ulubionych smaków. Dodawać przyprawy – od wanilii i cynamonu po gałkę muszkatołową czy sól. Zmniejszać lub zwiększać ilość wody w zależności od tego jaka konsystencja nam najbardziej odpowiada. Jeśli zamierzamy często robić mleko w domu być może warto zaopatrzyć się w specjalny, niedrogi woreczek do odciskania pulpy i zrezygnować z gazy.
A dla tych, którzy zamierzają robić je codzienne opcją do rozważenia mogą być urządzenia do produkcji roślinnego mleka. Mleko roślinne jest idealną podstawą pysznych i zdrowych smoothies i owsianek. Ich wartości odżywcze możemy jeszcze podnosić dodając m.in. mak, nasiona konopi, sezam, nasiona chia.
Warto pamiętać, że domowe mleko nie dość, że jest produktem naturalnym i atrakcyjnym cenowo, wspiera też naszą Planetę, gdyż nie ma potrzeby kupowania i wyrzucana jednorazowych kartonów.
Sprawdź też przepis na mleko kokosowe.