Jak przyrządzić karczochy?

Karczochy są bardzo popularne we Włoszech. Można je zjeść w sałatkach, na pizzy, w zupie. Są nie tylko pyszne, ale także bardzo zdrowe. Pojawiają się co prawda także w naszych sklepach, ale zwykle są uznawane za drogie i zbyt ekstrawaganckie. A wszystko dlatego, że niewiele osób właściwie wie jak przyrządzać karczochy i jak je jeść. Oto rady dla wielbicieli karczochów.
Jak przyrządzić karczochy?

Jak znaleźć karczocha idealnego?

Najlepsze są świeże, młode pąki o zbitych, twardych i soczystych liściach, szczelnie okrywających wnętrze warzywa – dno, czyli serce karczocha. Pod wpływem dotyku liście powinny zaskrzypieć, co świadczy o dużej zawartości wody, ich świeżości i kruchości. Im bardziej liście z wierzchu są podsuszone i rozwarte, tym karczoch jest starszy, mniej smaczny i trudniejszy do zjedzenia. Liście nie mogą mieć brązowych przebarwień i suchych końcówek (może to świadczyć o tym, że karczoch został za późno zerwany lub za długo leżał).

Warzywo najlepiej przyrządzić i zjeść bezpośrednio po zakupie. Można je też trzymać w lodówce, nie dłużej niż tydzień. Lepiej go nie myć przed włożeniem do lodówki, bo szybko się zepsuje. Pąki wystarczy zawinąć w papierowy ręcznik, spryskać wodą i położyć na najniższej półce razem z innymi warzywami.

Mięsiste liście mają charakterystyczny cierpko-gorzkawy, lekko orzechowy smak. Doskonale nadają się do gotowania, smażenia, pieczenia i grillowania. Trzeba je jednak wcześniej przygotować. Najpierw odciąć łodygę i przyciąć górną część ostrych liści – do 1/3 wysokości karczocha. W niektórych odmianach liście lekko zawijają się do środka, nie są ostre, nie trzeba więc tego robić.  Warto też oderwać zewnętrzne, najbardziej zdrewniałe liście. Potem przeciąć karczoch na pół i usnąć włoski nad sercem, np. nożem lub łyżeczką. Oczyszczone karczochy włożyć do zimnej wody z sokiem z cytryny, żeby listki nie przebarwiły się na brązowo. Woda powinna przykryć warzywa. Potem przełożyć karczochy do osolonego wrzątku z dodatkiem soku z cytryny. Na jednego karczocha powinien przypadać przynajmniej  litr wody. Gotować aż warzywa staną się miękkie (15-30, nawet 40 minut). Wyjąć, odchylić jeden z liści – powinien się łatwo odgiąć. Ułożyć listkami do dołu, by woda wyciekła. Liście odrywać rękoma i zjadać ich dolne części, np. mocząc w sosie.

Ze względu na dość skomplikowane przygotowanie, bardziej preferowane są gotowe karczochy w zalewie octowej z dodatkiem oliwy. W takiej formie karczochy najczęściej można je spotkać w polskich sklepach.

Karczochy - przepis na pastę i karczochy z grilla.

Przepisy z karczochami

Sałatka z karczochami i fasolą

Składnik dla 2 osób:

  • 150 g marynowanych karczochów
  • 200 g białej fasoli z puszki
  • pół pęczka pietruszki posiekanej
  • sok z połowy cytryny
  • sól do smaku

Przekroić karczochy na pół, przełożyć do miski, dodać fasole i natkę.  Wymieszać sok z cytryny z 2-3 łyżkami zalewy z oliwą. Wymieszać składniki, polać sosem, doprawić solą.

Karczochy z grilla z natką

Składniki dla 2 osób:

  • 2 dojrzałe karczochy
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 6 łyżek oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta soli

W miseczce wymieszać: przeciśnięty przez praskę czosnek  oliwę, sól i bardzo drobno posiekaną natkę pietruszki. Karczochy opłukać, pod bieżącą wodą. Obciąć łodygi. Z papieru do pieczenia wyciąć 2 duże kwadraty (około 30 x 30 cm). Na środku każdego kwadratu ustawić po jednym karczochu. Rozchylić listki i wlać po 3 łyżki przygotowanego wcześniej sosu. Zawinąć każdego karczocha, łącząc rogi kwadratów na górze (można użyć specjalnego zacisku). Rozgrzać ruszt. Na tacce aluminiowej położyć zawinięte karczochy, grillować 15-20 minut. Gotowe warzywo jeść, wyrywając palcami listki i obgryzając ich najjaśniejszą część, a serce łyżeczką.

Więcej o karczochach przeczytasz TUTAJ.

07.08.2019
Bardziej kojarzy się z lekami na wątrobę niż z kuchnią. Tymczasem może być naprawdę smaczną przekąską, a pod względem właściwości prozdrowotnych deklasuje konkurencję –  pomoże podreperować wątrobę, uregulować cukier, a nawet walczy z bakteriami i drożdżami.
13.08.2019
Lekkostrawna i zdrowa. Ale w smaku raczej… nijaka. Nie każdy umie ją przyrządzić tak, by cukiniowa potrawa zachwycała smakiem. Ale tak naprawdę, to nic trudnego – wypróbuj nasze przepisy na dania z cukinii.
06.07.2019
Niezbyt późna, niezbyt obfita, lekka, niskokaloryczna i urozmaicona. Taka powinna być kolacja, która pomoże szybko wpaść w objęcia Orfeusza i sprawią, że rano obudzisz się rześka i wypoczęta.
07.09.2018
Infekcje intymne przydarzają się prawie każdej kobiecie przynajmniej raz w życiu. Jednak niektórym  naprzykrzają się nad wyraz często, podczas gdy innym zdecydowanie rzadziej lub prawie wcale. Od czego to zależy? Sprawdź, jakie są naturalne sposoby na infekcje intymne.
31.01.2018
Śnieg, lód, śliskie buty, zimą bardzo łatwo o upadek na chodniku. Podczas ferii zimowych niewielkie stłuczki na nartach, sankach czy łyżwach to codzienność. Warto więc skompletować zimową apteczkę homeopatyczną i trzymać w niej kilka fiolek z lekami, dzięki którym nadwerężone tkanki szybciej się zagoją.
16.05.2019
Utrapienie działkowiczów, czy cenna dla zdrowia roślina lecznicza? Jedno i drugie, choć z przewagą drugiego!