Jak przyrządzić karczochy?

Karczochy są bardzo popularne we Włoszech. Można je zjeść w sałatkach, na pizzy, w zupie. Są nie tylko pyszne, ale także bardzo zdrowe. Pojawiają się co prawda także w naszych sklepach, ale zwykle są uznawane za drogie i zbyt ekstrawaganckie. A wszystko dlatego, że niewiele osób właściwie wie jak przyrządzać karczochy i jak je jeść. Oto rady dla wielbicieli karczochów.
Jak przyrządzić karczochy?

Jak znaleźć karczocha idealnego?

Najlepsze są świeże, młode pąki o zbitych, twardych i soczystych liściach, szczelnie okrywających wnętrze warzywa – dno, czyli serce karczocha. Pod wpływem dotyku liście powinny zaskrzypieć, co świadczy o dużej zawartości wody, ich świeżości i kruchości. Im bardziej liście z wierzchu są podsuszone i rozwarte, tym karczoch jest starszy, mniej smaczny i trudniejszy do zjedzenia. Liście nie mogą mieć brązowych przebarwień i suchych końcówek (może to świadczyć o tym, że karczoch został za późno zerwany lub za długo leżał).

Warzywo najlepiej przyrządzić i zjeść bezpośrednio po zakupie. Można je też trzymać w lodówce, nie dłużej niż tydzień. Lepiej go nie myć przed włożeniem do lodówki, bo szybko się zepsuje. Pąki wystarczy zawinąć w papierowy ręcznik, spryskać wodą i położyć na najniższej półce razem z innymi warzywami.

Mięsiste liście mają charakterystyczny cierpko-gorzkawy, lekko orzechowy smak. Doskonale nadają się do gotowania, smażenia, pieczenia i grillowania. Trzeba je jednak wcześniej przygotować. Najpierw odciąć łodygę i przyciąć górną część ostrych liści – do 1/3 wysokości karczocha. W niektórych odmianach liście lekko zawijają się do środka, nie są ostre, nie trzeba więc tego robić.  Warto też oderwać zewnętrzne, najbardziej zdrewniałe liście. Potem przeciąć karczoch na pół i usnąć włoski nad sercem, np. nożem lub łyżeczką. Oczyszczone karczochy włożyć do zimnej wody z sokiem z cytryny, żeby listki nie przebarwiły się na brązowo. Woda powinna przykryć warzywa. Potem przełożyć karczochy do osolonego wrzątku z dodatkiem soku z cytryny. Na jednego karczocha powinien przypadać przynajmniej  litr wody. Gotować aż warzywa staną się miękkie (15-30, nawet 40 minut). Wyjąć, odchylić jeden z liści – powinien się łatwo odgiąć. Ułożyć listkami do dołu, by woda wyciekła. Liście odrywać rękoma i zjadać ich dolne części, np. mocząc w sosie.

Ze względu na dość skomplikowane przygotowanie, bardziej preferowane są gotowe karczochy w zalewie octowej z dodatkiem oliwy. W takiej formie karczochy najczęściej można je spotkać w polskich sklepach.

Karczochy - przepis na pastę i karczochy z grilla.

Przepisy z karczochami

Sałatka z karczochami i fasolą

Składnik dla 2 osób:

  • 150 g marynowanych karczochów
  • 200 g białej fasoli z puszki
  • pół pęczka pietruszki posiekanej
  • sok z połowy cytryny
  • sól do smaku

Przekroić karczochy na pół, przełożyć do miski, dodać fasole i natkę.  Wymieszać sok z cytryny z 2-3 łyżkami zalewy z oliwą. Wymieszać składniki, polać sosem, doprawić solą.

Karczochy z grilla z natką

Składniki dla 2 osób:

  • 2 dojrzałe karczochy
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 6 łyżek oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta soli

W miseczce wymieszać: przeciśnięty przez praskę czosnek  oliwę, sól i bardzo drobno posiekaną natkę pietruszki. Karczochy opłukać, pod bieżącą wodą. Obciąć łodygi. Z papieru do pieczenia wyciąć 2 duże kwadraty (około 30 x 30 cm). Na środku każdego kwadratu ustawić po jednym karczochu. Rozchylić listki i wlać po 3 łyżki przygotowanego wcześniej sosu. Zawinąć każdego karczocha, łącząc rogi kwadratów na górze (można użyć specjalnego zacisku). Rozgrzać ruszt. Na tacce aluminiowej położyć zawinięte karczochy, grillować 15-20 minut. Gotowe warzywo jeść, wyrywając palcami listki i obgryzając ich najjaśniejszą część, a serce łyżeczką.

Więcej o karczochach przeczytasz TUTAJ.

21.05.2019
Natkę pietruszki warto włączyć do codziennego menu – to prawdziwa bomba witamin, przeciwutleniaczy, a także źródło żelaza.
07.08.2019
Bardziej kojarzy się z lekami na wątrobę niż z kuchnią. Tymczasem może być naprawdę smaczną przekąską, a pod względem właściwości prozdrowotnych deklasuje konkurencję –  pomoże podreperować wątrobę, uregulować cukier, a nawet walczy z bakteriami i drożdżami.
20.05.2019
Gdy w ogrodzie rozgości się wiosna, a na grządkach pojawią się pierwsze wiosenne warzywa, pora na aromatyczne i superzdrowe wiosenne, zielone zupy, pełne witamin i składników mineralnych. Samo zdrowie!
06.03.2018
Napar z herbaty jest napojem idealnym: ma wspaniały smak i aromat, dodaje sił, rozjaśnia umysł i leczy wiele  dolegliwości. Jak zapisano w starożytnej, chińskiej Księdze Ziół – jest lekiem na 72 trucizny.
31.07.2019
Podobno tyle trzeba przejść w ciągu dnia, żeby być sprawnym, szczupłym i zdrowym. Podobno… A jak jest naprawdę? Pytamy Kamila Górę, fizjoterapeutę i trenera z Fizjokliniki Warszawskiego Centrum Rehabilitacji i Osteopatii Medycznej.
04.09.2018
Lubisz biegać? Dołącz do Rodzinnego Biegu Czas na Wzrok. Twój udział jest ważny – organizatorzy bowiem przekażą domom dziecka w całej Polsce tyle par okularów korekcyjnych, ilu zawodników weźmie udział w biegu głównym. Im więc na mecie będzie nas więcej – tym więcej okularów otrzymają dzieci. Naturalnie o Zdrowiu jest patronem medialnym tej imprezy charytatywnej. […]