Spis treści
1. Sos pomidorowy
Składniki:
- 3 kg dojrzałych dużych i soczystych pomidorów (np. bawole serca lub malinowe)
- 25 dag winogron zielonych
- 2 szklanki octu winnego
- 4-5 ząbków czosnku
- 5-6 goździków
- po pół łyżeczki mielonego pieprzu, curry i startej gałki muszkatołowej
- 3 łyżki cukru
- łyżeczka soli
Jak to zrobić?
Umyte pomidory podzielić na ćwiartki, włożyć do rondla i gotować aż puszcza sok. Z winogron usunąć pestki, przekroić i dodać do pomidorów. Dodać także goździki i drobno posiekany czosnek. Gotować na małym ogniu ok. 30 minut, stale mieszając. Potem przetrzeć na sicie, dodać pozostałe przyprawy: pieprz, sól, curry i gałkę muszkatołową. Wlać ocet, dodać cukier i wciąż mieszając gotować jeszcze 30 minut. Gęsty sos rozlać do wyparzonych słoiczków, zakręcić, pasteryzować ok. 20 minut. Przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu.
2. Domowy keczup
Składniki:
- 1,5-2 kg pomidorów soczystych pomidorów np. bawole serca
- 100 ml octu jabłkowego
- 50 g cukru
- średnia cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- łyżka oleju rzepakowego
- łyżka soli
- pół łyżeczki pieprzu cayenne
- pół łyżeczki cynamonu mielonego
- laska cynamonu
- 8-10 kulek ziela angielskiego
- łyżka goździków
- łyżka nasion kolendry
Jak to zrobić?
Pomidory umyć i pokroić w ćwiartki, usunąć twardą, zieloną część. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę. Do rondelka wlać ocet jabłkowy (100 ml), dodać przyprawy (laskę cynamonu, ziele angielskie, goździki, nasiona kolendry). Postawić na małym ogniu, doprowadzić do wrzenia. Wyłączyć gaz. Pozostawić ocet do wystygnięcia, by się nasycił przyprawami. Przecedzić przez sito. Do dużego garnka wlać olej, dodać posiekany czosnek i cebulę. Dusić pod przykryciem ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając. Do podduszonej cebuli dodać pokrojone pomidory oraz po pół łyżeczki pieprzu cayenne i cynamonu mielonego. Gotować na małym ogniu ok. 20-30 minut ciągle mieszając.
Potem do garnka z pomidorami wlać aromatyzowany ocet. Zamieszać i gotować jeszcze ok 30 minut. Zdjąć garnek z ognia. Przetrzeć pomidory na gęstym sicie. Otrzymany przecier przelać z powrotem do garnka. Doprawić solą i cukrem. Gotować na wolnym ogniu bez przykrycia ok. 45 minut, by odparowała część płynu, a przecier zgęstniał. Gorący keczup wlać do czystych wyparzonych słoików. Pozostawić ok 1 cm między zawartością, a brzegiem słoika. Zakręcić słoiki i pasteryzować ok 20 minut. Keczup można przechowywać nawet kilka miesięcy w spiżarce lub w szafce kuchennej. Po otwarciu słoika w lodówce. Niepasteryzowane słoiki z keczupem można trzymać w lodówce ok. miesiąca
3. Domowy sok pomidorowy
Składniki:
- 3 kg dojrzałych pomidorów
- sól i pieprz do smaku
Jak to zrobić?
Umyte pomidory pokroić na ćwiartki, włożyć do rondla i gotować aż puszczą sok. Przetrzeć przez gęste sito. Doprawić sok do smaku sola i pieprzem. Rozlać do umytych i sparzonych słoików. Zakręcic i pasteryzować ok. 20 min.
4. Suszone pomidory (w słońcu lub w piekarniku)
Składniki:
- pomidory (najlepiej nadają się odmiany mięsiste z niewielką ilością pestek i soku, np. rzymskie śliwkowe)
Jak to zrobić?
Pomidory przekroić na pół, łyżką usunąć pestki z gniazdami nasiennymi. Ułożyć na siatce i pozostawić na słońcu. Będą gotowe w ciągu 2-5 dni. Połówki pomidorów można tez ułożyć na blaszce i wstawić do piekarnika (70-80 stopni z termoobiegiem lub 70 stopni bez termoobiegu). Suszyć ok 10 godzin. Gotowe pomidory powinny być pomarszczone, ale zachowają kolor. Gotowe wysuszone pomidory można przełożyć do pojemnika lub torebki plastikowej i zamrozić.
5. Suszone pomidory w oleju
Składniki:
- pomidory wysuszone na słońcu lub w piekarniku
- litr oleju rzepakowego lub oliwy
- kilka ząbków czosnku
- dowolne suszone zioła (tymianek, oregano, bazylia)
- ocet winny
Jak to zrobić?
Wysuszone pomidory przełożyć do miski, doprawić do smaku solą, przyprawami, skropić octem winnym. Wymieszać. Suszone pomidory z przyprawami umieścić w słoikach, przekładając ząbkami czosnku. Słoiki wypełnić do 3/5 wysokości. Olej podgrzać w rondelku. Następnie ostrożnie i powoli zalewać nim pomidory. Olej nie może być zbyt gorący, bo słoiki mogą pęknąć. Pomidory chłoną olej, dlatego trzeba nalewać najpierw niewielką porcję. Odczekać i w razie potrzeby dopełnić słoik, tak, by pomidory były całkiem przykryte olejem, inaczej mogą spleśnieć. Słoiki zakręcić i odwrócić do góry dnem. Pozostawić do wystygnięcia. Suszone pomidory w oleju są gotowe do jedzenia już pod 2-3 dniach. Zamknięte słoiki najlepiej przechowują się w spiżarce lub szafce kuchennej, otwarte trzeba trzymać w lodówce.
6. Chłodnik z pomidorów
Składniki:
- 4 pomidory malinowe (800 g)
- 2 gruntowe ogórki (300 g), ½ czerwonej papryki (25 g)
- łyżka octu winnego (6 g)
- 4 łyżki oliwy extra virgin (40 g)
- świeżo zmielony pieprz
- 10 liści mięty
- 10 liści bazylii
Jak to zrobić?
Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić w kostkę. Ogórki obrać ze skórki i przekroić na pół. Z papryki usunąć gniazdo nasienne. Cebulę obrać i przekroić na pół. Warzywa zmiksować. Dodać ocet winny i oliwę, doprawić solą i pieprzem. Dodać resztę przypraw oraz listki mięty i bazylii (kilka listków pozostawić do dekoracji). Ponownie zmiksować. Gotowy chłodnik wstawić do lodówki na co najmniej pół godziny. Podawać z grzankami z pełnoziarnistego pieczywa.
7. Dżem z pomidorów
Składniki:
- 4 duże mięsiste pomidory, np. rzymskie
- szklanka cukru
- łyżka soku z cytryny
Jak to zrobić?
Umyć pomidory, sparzyć je wrzątkiem i usunąć skórkę, pokroić pomidory w kostkę. Przełożyć do garnka. Gotować 15 minut bez przykrycia, co jakiś czas mieszając, aż pomidory się rozpadną i część płynu odparuje. Dodać cukier i wymieszać. Rozgotowane pomidory rozetrzeć za pomocą blendera, a następnie gotować na małym ogniu jeszcze 30 minut, mieszając. Pod koniec gotowania dodać sok z cytryny. Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków.
8. Ciasto pomidorowe
Składniki na jedną keksówkę lub kwadratowe naczynie do brownie:
- szklanka pomidorów malinowych sparzonych obranych ze skórki i pokrojonych
- średni banan
- pół szklanki oleju
- pół szklanki cukru
- 2 szklanki mąki
- łyżeczka sody
- pół łyżeczki proszki do pieczenia
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka imbiru
- pół łyżeczki soli
Jak to zrobić?
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Do wysokiego naczynia dodać szklankę pokrojonych pomidorów, dokładnie zmiksować. Dodać banana, olej i cukier i jeszcze chwilę miksować, tak by powstał puszysty gesty krem. Osobno w dużej misce dokładnie wymieszać suche składniki. Wymieszać pomidorowy krem i suche składniki. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto i wsunąć do gorącego piekarnika. Piec przez 40 – 50 minut na złoty kolor. Przestudzić, przed podaniem posypać cukrem pudrem.
O prozdrowotnych właściwościach pomidorów przeczytasz TUTAJ.