Nazywana jest też shiso lub perillą. Nie tylko ma oryginalny smak, ale i mnóstwo antyoksydantów, działa też przeciwzapalnie oraz łagodzi objawy alergii. Jej tajniki odkrywa przed wami blogerka Marianna Medyńska (coutellerie.pl) we fragmencie książki „Zioła na talerzu”:
Pachnotkę wypatrzyłam w Japonii i choć od razu mnie zauroczyła, przy każdym kolejnym spotkaniu uczyłam się jej i dowiadywałam się więcej i więcej o jej niepowtarzalnym, wielopoziomowym smaku. Po powrocie do domu boleśnie odczułam deficyt niedostępnego wówczas w Polsce zioła. Aż do dnia, w którym doniczki z pachnotką znienacka pojawiły się w warzywniaku, tuż przy moim domu.
Istnieje kilka rodzajów pachnotki – pochodzą z różnych rejonów wschodniej Azji i cechują się lekko odmiennymi aromatami. Japońskie shiso charakteryzuje zielna i miętowa świeżość, w koreańskiej deulkkae więcej jest pieprznej goryczki, a zielonofioletową tia to z Wietnamu wyróżniają najsilniejsze nuty anyżowe. Mimo tych różnic pachnotki doskonale sprawdzają się stosowane zamiennie – mogą się wzajemnie zastępować i pełnić swoje funkcje w różnych przepisach, bo charakteryzuje je ta sama aromatyczna głębia, przywodząca mi na myśl połączenie mięty, lukrecji i bazylii. Proporcje pomiędzy smakowymi nutami zależą od odmiany, a eksperymentowanie z ich nieszablonowym zastosowaniem może prowadzić wyłącznie do wspaniałych odkryć.
Właściwości lecznicze pachnotki
Pachnotka, nazywana też perillą lub shiso, jest popularna w Azji. Nie tylko pięknie pachnie, lecz także pozytywnie oddziałuje na organizm. Z uwagi na przeciwhistaminowe działanie olejku eterycznego zawartego w tej roślinie jest polecana w szczególności alergikom. Włączenie shiso do diety w okresie pylenia lub kontaktu z innymi alergenami może być bardzo pomocne w łagodzeniu alergii.
Niewątpliwym atutem tej rośliny jest spora zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 i antyoksydantów, które łagodzą stan zapalny w organizmie i przeciwdziałają chorobom cywilizacyjnym. Zarówno kwasy tłuszczowe omega-3, jak i przeciwutleniacze redukują ryzyko powstawania komórek nowotworowych w organizmie. Warto wykorzystać pachnotkę do przygotowania łagodzącego naparu lub lemoniady.
Pachnotkę zbadano też pod kątem niwelowania dolegliwości żołądkowo-jelitowych. W związku z tym, że roślina ta wykazuje działanie rozkurczowe i przeciwzapalne, pokuszono się o sprawdzenie, czy ekstrakt z perilli złagodzi dolegliwości ze strony układu pokarmowego u osób zdrowych. Osoby z grupy, której podawano wyciąg z pachnotki, zdecydowanie mniej skarżyły się na dyskomfort niż z grupy kontrolnej. Być może właśnie dlatego w kuchni azjatyckiej pachnotkę łączy się z sushi i innymi produktami bogatymi w surowe białko.
Przepis na Poke Bowl z pachnotką
Składniki:
- ½ garści kolendry
- 2 łyżki posiekanej pachnotki
- 130 g surowego tuńczyka
- ½ garści ugotowanego bobu
- 1 figa
- garść pokrojonej w paski czerwonej kapusty
- ½ papryki pokrojonej w paski
- ¹⁄³ mango
- ¹⁄³ szklanki ryżu
- 1 łyżka masła orzechowego
- kilka łyżek wody
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy
- sól i pieprz (do smaku)
Jak to zrobić?
Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Aby przygotować sos, w miseczce umieść masło orzechowe, sok z cytryny, musztardę i kilka łyżek wody. Jeśli jest taka potrzeba, dolej więcej wody, aby sos był lejący. Dopraw solą i pieprzem. Tuńczyka posiekaj na tatar i połącz z pachnotką. W misce ułóż warzywa, mango, figę, ryż, posyp kolendrą i polej sosem.
Teksty, zdjęcia oraz przepis pochodzą z książki „Zioła na talerzu”, wyd. Edipresse Książki, 49, 90 zł
————————————————————————————————————————————————————————————
Jeśli brakuje wam pomysłów na to jak wykorzystać świeże zioła w kuchni, chcecie dowiedzieć się, jakie mają właściwości lecznicze i poznać oryginalne przepisy znakomitych polskich szefów kuchni oraz najlepszych blogerów kulinarnych, sięgnijcie po książkę „Zioła na talerzu”.
Autorami książki są: Zofia Cudny, Marta Dymek, Lara Gessler, Tomek Jakubiak, Samar Khanafer, Daria Ładocha, Grzegorz Łapanowski, Marieta Marecka, Marianna Medyńska, Eliza Mórawska-Kmita, Andrzej Polan, Paweł Sacha, Maia Sobczak, Jurek Sobieniak, Tomek Woźniak. Każdy z nich pisze o jednej, szczególnie mu bliskiej roślinie i podaje swoje ulubione przepisy.