Jabłka to bardzo popularne, łatwo dostępne, a do tego niemal wszechstronne owoce. Nadają się na przekąskę, jako dodatek do surówek, do dań wytrawnych, np. pieczonych mięs, ale przede wszystkim są podstawą deserów, takich jak np. racuchy z jabłkami. Wiele z nas pamięta je z babcinej kuchni. Choć to dość kaloryczne danie (średni placuszek o wadze ok. 180 g ma ponad 260 kcal), cieszy się dużą popularnością, bo jest pyszne, stosunkowo tanie i łatwo je przygotować.
Nie wszyscy jednak sięgają po racuchy – ze względów zdrowotnych. Klasyczne racuchy z jabłkami robi się bowiem na mleku, z dodatkiem jajka i na bazie mąki pszennej. Wystarczy jednak nieco zmodyfikować przepis, tak by racuchy z jabłkami mogli bez obaw zjeść także ci, którzy nie tolerują glutenu, laktozy albo nie jedzą produktów zwierzęcych.
Racuchy z jabłkami – sprawdzone przepisy
Klasyczne racuchy z jabłkami naszych babć
Składniki dla 5–6 osób:
- 500 ml mleka
- 350–400 g mąki pszennej
- 50 g świeżych drożdży lub małe opakowanie drożdży suszonych
- 5 kwaśnych jabłek, np. reneta
- 2 jaja
- 3 łyżki cukru
- pół łyżeczki cynamonu
- cukier puder
- olej rzepakowy do smażenia
Mleko podgrzać, dodać pokruszone drożdże, łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Wymieszać dokładnie i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Jabłka umyć, obrać cienko ze skóry, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Starte jabłka wymieszać z cynamonem. Jajka utrzeć z resztą cukru i dodać do rozczynu drożdżowego. Następnie wsypać resztę mąki przesianej przez sito, wymieszać. Do gotowego ciasta dodać jabłka z cynamonem i jeszcze raz delikatnie zamieszać. Porcje ciasta kłaść na rozgrzaną patelnię polaną odrobiną oleju. Smażyć na małym ogniu do zrumienienia z obu stron. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Tradycyjne racuchy z jabłkami na kwaśnym mleku
Składniki dla 5–6 osób:
- 500 ml kwaśnego mleka
- 350–400 g mąki tortowej
- łyżeczka sody lub proszku do pieczenia
- 2 jaja
- 3–4 duże kwaśne jabłka
- 3 łyżki cukru
- olej do smażenia
Jajka wymieszać z kwaśnym mlekiem i cukrem. Dodać przesianą mąkę i miksować, by powstała puszysta masa. Pod koniec dodać proszek do pieczenia lub sodę. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jabłka umyć, obrać cienko ze skóry, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki. Kawałki jabłek wrzucić do ciasta i delikatnie wymieszać. Dużą łyżką nabierać kawałki jabłka wraz z porcją ciasta. Kłaść na rozgrzaną patelnię posmarowaną olejem. Smażyć na małym ogniu z obu stron. Podawać na ciepło.
Bezglutenowe racuchy z jabłkami
Składniki dla 2–4 osób:
- 300 g mąki bezglutenowej (możesz skorzystać z gotowej mieszanki dostępnej w sklepach)
- 250 ml kefiru
- 2–3 jabłka
- 2 łyżki cukru
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- pół łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- cukier puder do dekoracji
- masło klarowane lub olej do smażenia.
Owoce umyć, cienko obrać ze skóry, pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce. W misce połączyć suche składniki: mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukier i cukier waniliowy. Dodać jajka i kefir, miksować na wolnych obrotach, tak by powstało ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Dodać jabłka i wymieszać. Rozgrzać patelnie i wlać 5-6 łyżek oleju. Porcje masy z jabłkami nakładać na rozgrzany olej. Smażyć z każdej strony aż do zrumienienia. Przełożyć na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Posypać cukrem pudrem.
Racuchy z jabłkami bez laktozy
Składniki:
- 400 ml napoju owsianego
- 400 g mąki tortowej
- 40 g świeżych drożdży lub małe opakowanie drożdży suszonych
- 5 kwaśnych jabłek
- 3 łyżki cukru
- pół łyżeczki cynamonu
- olej do smażenia
Napój owsiany podgrzać, dodać pokruszone drożdże i cukier. Mąkę przesiać i dodać do drożdży. Wymieszać dokładnie. Jabłka umyć, obrać cienko ze skóry i zetrzeć na tarce o większych oczkach. Starte jabłka dodać do ciasta i jeszcze raz wymieszać. Placuszki smażyć na patelni na złoty kolor.
Wegańskie racuchy z jabłkami
Składniki dla 2 osób:
- 400 ml napoju roślinnego (np. owsianego, ryżowego lub migdałowego)
- 200 g jabłek (1 duże lub 2 mniejsze)
- 60 g banana (połowa)
- 300 g mąki pszennej
- łyżeczka sody oczyszczonej
- łyżka oleju kokosowego
Jabłko obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plasterki. Mąkę przesiać i połączyć z rozgniecionym bananem, sodą i napojem roślinnym. Wymieszać, tak by powstała jednolita masa. Dodać jabłka. Racuchy smażyć na oleju kokosowym, aż będą zrumienione. Podawać na ciepło lub na zimno z dodatkiem cukru pudru lub konfitury.