Czekolada zawiera ponad 600 substancji, które pozytywnie wpływają na zdrowie oraz dostarczają cennych wartości odżywczych. Wśród wielu wartościowych składników znajdują się w niej m.in. magnez, potas, żelazo, fosfor, wapń, miedź i mangan, a także witaminy z grupy A, B, D i E. Jest wiele powodów, dla których warto jeść czekoladę (z umiarem!). Oto niektóre z nich:
- wprawia w dobry nastrój i pobudza do działania – po jej zjedzeniu, następuje wzrost poziomu serotoniny w mózgu oraz fenyloetyloaminy, która pobudza produkcję endorfin, zwanych hormonami szczęścia.
- korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy i koncentrację dzięki zawartości magnezu, potasu i żelaza
- obniża ciśnienie dzięki zawartości w ziarnie kakaowym polifenoli, substancji chemicznych, które zawierają flawanole
- spowalnia procesy starzenia dzięki dużej zawartości antyoksydantów, podobno większej nawet niż w czerwonym winie
- zmniejsza ryzyko cukrzycy, ponieważ flawonoidy zawarte w ziarnie kakaowym poprawiają metabolizm glukozy i powodują niewielki wyrzut insuliny
Zobacz również: Gorzka czekolada – smakołyk dobry dla zdrowia!
Czy ten artykuł był pomocny?
TakNie