Strona główna Najnowsze artykuły Szakszuka – 4 nietypowe pomysły na ciepłe śniadanie
Szakszuka - przepisy na ciepłe śniadanie. Klasyczna szakszuka z pomidorami na patelni.
Strona główna Najnowsze artykuły Szakszuka – 4 nietypowe pomysły na ciepłe śniadanie

Szakszuka – 4 nietypowe pomysły na ciepłe śniadanie

autor: Agnieszka Żelazko Data publikacji: Data aktualizacji:
Data publikacji: Data aktualizacji:

Nastały jesienne chłody i nasz organizm potrzebuje więcej energii. Latem często zaczynaliśmy dzień od świeżych owoców, sałatek, koktajli i innych lekkich potraw. Jesienią i zimą wolimy bardziej sycące śniadania. Częściej jemy ciepłą jaglankę, owsiankę, naleśniki, pankejki i przeróżne wariacje z jajek. Rozgrzewająco może podziałać na nas szakszuka – pyszne śniadanie z Bliskiego Wschodu. W tradycyjnej wersji jajka są zatopione w pomidorach podawanych na ciepło i doprawionych przeróżnymi orientalnymi przyprawami z kuminem na czele. Warto jednak poszaleć i przygotować kilka nietypowych wersji szakszuki – na przykład z bakłażanem, cukinią, porem, a nawet pulpą dyniową podkręconą chili. Oto 4 nietypowe przepisy na szakszukę.

Słowo szakszuka (w oryginale shak shuka) oznacza „wielki bałagan”. Tradycyjna szakszuka serwowana jest najczęściej w Izraelu, Maroku, Libii, czy Tunezji. Zazwyczaj podawana jest na patelni, z pysznym pieczywem, które można zanurzać w sosie. Zachwyca zapachem przypraw: papryki, kolendry i kuminu.

Bazą tradycyjnej szakszuki są dobrze doprawione pomidory, które smażą się, duszą a czasem wręcz gotują i bulgoczą na patelni. Do takiej pomidorowej lawy, wzbogaconej często cebulą, papryczką chili i innymi dodatkami wrzuca się jajka, które niezbyt dokładnie miesza się z sosem.

Szakszuka – składniki

W oryginalnej wersji podstawą są pomidory i przeróżne przyprawy. Do tradycyjnej szakszuki dodaje się też często czosnek, cebulę, paprykę i ciecierzycę, a całość posypuje się świeżą kolendrą. Szakszuka może jednak mieć mnóstwo wariacji i ogranicza nas jedynie nasza wyobraźnia.

Warto spróbować wersji z boczkiem, szynką lub salami. Można też poszaleć z warzywami. Świetnie smakuje szakszuka z bakłażanem, cukinią, a nawet pulpą dyniową, w której zetną się jajka.

Szakszuka na dwóch patelniach - przepisy Agnieszki Żelazko.

Szakszuka – jak zrobić?

Najprościej i najszybciej jest zrobić szakszukę na patelni. Warto zacząć od podsmażenia czosnku, cebuli, pora lub innych składników. Następnie trzeba wkroić pomidory i zaczekać aż puszczą sok i zmiękną. Przed wbiciem jajek warto doprawić sos wedle uznania i zrobić „dołeczki” na jajka, by mogły zatopić się w sosie.

Pamiętajmy, że większa ilość sosu spowoduje, że jajka będą jakby gotowane, przypominające nieco te w koszulkach. Jeśli wbijemy jajka do mniejszej ilości sosu, będą przypominać bardziej jajko sadzone. Jest to równie pyszna wersja.  

Szakszuka – przepisy

1. Szakszuka z boczkiem, parmezanem i prażonymi pestkami słonecznika

Składniki:

  • Kilka plastrów boczku
  • 2 pomidory
  • 2 jajka
  • ½ cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • Odrobina oliwy
  • 1 łyżka prażonych pestek słonecznika
  • 1 łyżka startego parmezanu
  • Szczypta sproszkowanej papryki (ostrej), sól i pieprz do smaku
Szakszuka z boczkiem, parmezanem i prażonymi pestkami słonecznika - przepis Agnieszki Żelazko.

Fot. Agnieszka Żelazko

Przygotowanie:

Na oliwie podsmaż pokrojoną cebulę, a następnie dodaj boczek. Gdy będzie rumiany wkrój wcześniej obrane pomidory, dodaj sproszkowaną paprykę, sól, pieprz, parmezan. Duś aż pomidory zmiękną i rozpadną się. Zrób dwa dołeczki, wbij jajka, całość posyp pestkami słonecznika. Zmniejsz ogień i duś aż jajka zetną się w pomidorach.

2. Szakszuka z pomidorkami koktajlowymi i porem

Składniki:

  • 1 ząbek czosnku
  • Kawałek pora (ok. 5-6 cm)
  • 2 garści pomidorków koktajlowych
  • Szczypta sproszkowanej papryki (ostrej)
  • Sól, pieprz do smaku
  • 1-2 jajka
  • Odrobina oliwy
Szakszuka z pomidorkami koktajlowymi i porem - przepis

Fot. Agnieszka Żelazko

Przygotowanie:

Na oliwie podsmaż pokrojony czosnek i pora. Wrzuć przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, dodaj sproszkowaną paprykę, sól i pieprz. Gdy pomidorki zmiękną wbij jajko. Górę posyp solą i świeżo mielonym pieprzem. Podawaj szakszukę, gdy jajo się zetnie.

3. Szakszuka z bakłażanem, cukinią i kuminem

Składniki:

  • ½ cebuli
  • ¼ bakłażana
  • ¼ cukinii
  • ½ marchewki
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ czerwonej papryki
  • Garść szpinaku
  • 2 małe pomidory
  • ½ łyżeczki kuminu
  • Szczypta papryki (słodkiej), sól, pieprz
  • 1 łyżka oliwy
  • 1-2 jajka
Szakszuka z bakłażanem, cukinią i kuminem - przepis

Fot. Agnieszka Żelazko

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek podsmaż na oliwie. Pozostałe warzywa pokrój w kosteczkę (z bakłażana usuń gąbczastą część z pestkami). Dodaj warzywa na patelnię, najpierw podsmaż a później podlej odrobiną wody, dodaj kumin, sól, pieprz. Duś aż woda odparuje, a warzywa zmiękną. Dorzuć obrane i pokrojone pomidory oraz szpinak. Raz jeszcze dopraw do smaku, a następnie wbij jajka. Podawaj, gdy jajka się zetną.

4. Dyniowa szakszuka z kuminem, porem i roszponką

Składniki:

  • 1 ząbek czosnku
  • ½ cebuli
  • Kawałek pora (ok. 6 cm)
  • ¼ małej dyni
  • 1-2 jaja
  • ½ łyżeczki kuminu
  • Szczypta sproszkowanej papryki (ostrej)
  • Garść roszponki
  • 1 łyżka pestek słonecznika
  • Sól, pieprz do smaku
  • Odrobina oliwy
Dyniowa szakszuka z kuminem, porem i roszponką - przepis

Fot. Agnieszka Żelazko

Przygotowanie:

Czosnek, cebulę i pora podsmaż na oliwie. Dodaj obraną i pokrojoną w kostkę dynię, dodaj kumin, paprykę, sól i pieprz. Smaż przez chwilę, a następnie podlej trochę wodą i duś aż warzywa zmiękną, a dynia rozpadnie się. Dopraw raz jeszcze do smaku, wbij jajka, posyp roszponką. Podawaj gdy jajka zetną się.

Najnowsze artykuły