Słowo szakszuka (w oryginale shak shuka) oznacza „wielki bałagan”. Tradycyjna szakszuka serwowana jest najczęściej w Izraelu, Maroku, Libii, czy Tunezji. Zazwyczaj podawana jest na patelni, z pysznym pieczywem, które można zanurzać w sosie. Zachwyca zapachem przypraw: papryki, kolendry i kuminu.
Bazą tradycyjnej szakszuki są dobrze doprawione pomidory, które smażą się, duszą a czasem wręcz gotują i bulgoczą na patelni. Do takiej pomidorowej lawy, wzbogaconej często cebulą, papryczką chili i innymi dodatkami wrzuca się jajka, które niezbyt dokładnie miesza się z sosem.
Spis treści
Szakszuka – składniki
W oryginalnej wersji podstawą są pomidory i przeróżne przyprawy. Do tradycyjnej szakszuki dodaje się też często czosnek, cebulę, paprykę i ciecierzycę, a całość posypuje się świeżą kolendrą. Szakszuka może jednak mieć mnóstwo wariacji i ogranicza nas jedynie nasza wyobraźnia.
Warto spróbować wersji z boczkiem, szynką lub salami. Można też poszaleć z warzywami. Świetnie smakuje szakszuka z bakłażanem, cukinią, a nawet pulpą dyniową, w której zetną się jajka.
Szakszuka – jak zrobić?
Najprościej i najszybciej jest zrobić szakszukę na patelni. Warto zacząć od podsmażenia czosnku, cebuli, pora lub innych składników. Następnie trzeba wkroić pomidory i zaczekać aż puszczą sok i zmiękną. Przed wbiciem jajek warto doprawić sos wedle uznania i zrobić „dołeczki” na jajka, by mogły zatopić się w sosie.
Pamiętajmy, że większa ilość sosu spowoduje, że jajka będą jakby gotowane, przypominające nieco te w koszulkach. Jeśli wbijemy jajka do mniejszej ilości sosu, będą przypominać bardziej jajko sadzone. Jest to równie pyszna wersja.
Szakszuka – przepisy
1. Szakszuka z boczkiem, parmezanem i prażonymi pestkami słonecznika
Składniki:
- Kilka plastrów boczku
- 2 pomidory
- 2 jajka
- ½ cebuli
- 1 ząbek czosnku
- Odrobina oliwy
- 1 łyżka prażonych pestek słonecznika
- 1 łyżka startego parmezanu
- Szczypta sproszkowanej papryki (ostrej), sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Na oliwie podsmaż pokrojoną cebulę, a następnie dodaj boczek. Gdy będzie rumiany wkrój wcześniej obrane pomidory, dodaj sproszkowaną paprykę, sól, pieprz, parmezan. Duś aż pomidory zmiękną i rozpadną się. Zrób dwa dołeczki, wbij jajka, całość posyp pestkami słonecznika. Zmniejsz ogień i duś aż jajka zetną się w pomidorach.
2. Szakszuka z pomidorkami koktajlowymi i porem
Składniki:
- 1 ząbek czosnku
- Kawałek pora (ok. 5-6 cm)
- 2 garści pomidorków koktajlowych
- Szczypta sproszkowanej papryki (ostrej)
- Sól, pieprz do smaku
- 1-2 jajka
- Odrobina oliwy
Przygotowanie:
Na oliwie podsmaż pokrojony czosnek i pora. Wrzuć przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, dodaj sproszkowaną paprykę, sól i pieprz. Gdy pomidorki zmiękną wbij jajko. Górę posyp solą i świeżo mielonym pieprzem. Podawaj szakszukę, gdy jajo się zetnie.
3. Szakszuka z bakłażanem, cukinią i kuminem
Składniki:
- ½ cebuli
- ¼ bakłażana
- ¼ cukinii
- ½ marchewki
- 1 ząbek czosnku
- ½ czerwonej papryki
- Garść szpinaku
- 2 małe pomidory
- ½ łyżeczki kuminu
- Szczypta papryki (słodkiej), sól, pieprz
- 1 łyżka oliwy
- 1-2 jajka
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek podsmaż na oliwie. Pozostałe warzywa pokrój w kosteczkę (z bakłażana usuń gąbczastą część z pestkami). Dodaj warzywa na patelnię, najpierw podsmaż a później podlej odrobiną wody, dodaj kumin, sól, pieprz. Duś aż woda odparuje, a warzywa zmiękną. Dorzuć obrane i pokrojone pomidory oraz szpinak. Raz jeszcze dopraw do smaku, a następnie wbij jajka. Podawaj, gdy jajka się zetną.
4. Dyniowa szakszuka z kuminem, porem i roszponką
Składniki:
- 1 ząbek czosnku
- ½ cebuli
- Kawałek pora (ok. 6 cm)
- ¼ małej dyni
- 1-2 jaja
- ½ łyżeczki kuminu
- Szczypta sproszkowanej papryki (ostrej)
- Garść roszponki
- 1 łyżka pestek słonecznika
- Sól, pieprz do smaku
- Odrobina oliwy
Przygotowanie:
Czosnek, cebulę i pora podsmaż na oliwie. Dodaj obraną i pokrojoną w kostkę dynię, dodaj kumin, paprykę, sól i pieprz. Smaż przez chwilę, a następnie podlej trochę wodą i duś aż warzywa zmiękną, a dynia rozpadnie się. Dopraw raz jeszcze do smaku, wbij jajka, posyp roszponką. Podawaj gdy jajka zetną się.