Strona główna ZdrowieZdrowe odżywianie Najlepsze przepisy na dania jednogarnkowe

Najlepsze przepisy na dania jednogarnkowe

autor: Agnieszka Żelazko Data publikacji: Data aktualizacji:
Data publikacji: Data aktualizacji:

Mówi się, że dania jednogarnkowe są ciężkie, tłuste, sycące i dlatego najlepiej sprawdzają się jesienią i zimą. Tymczasem to potrawy dobre na każdą okazję, a ich lekkie, kolorowe i pełne warzyw wersje będą idealne także wiosną i latem. Jak zrobić pyszne danie jednogarnkowe? Jakie naczynie wybrać? Kiedy skorzystać z piekarnika, a kiedy przygotować potrawę na gazie? Oto kilka podpowiedzi oraz przepisów – między innymi na potrawkę z kurczakiem, ananasem i porem doprawioną czosnkiem i curry oraz na bakłażana zapiekanego w towarzystwie śliwek i ciemnego piwa.

Strona główna ZdrowieZdrowe odżywianie Najlepsze przepisy na dania jednogarnkowe

Dania jednogarnkowe czy „jednopatelniowe”? Dobre pytanie! Chodzi o proste, szybkie i bezproblemowe przygotowanie posiłku (dla całej rodziny lub większej grupy osób) w jednym naczyniu. Szybkie dania jednogarnkowe charakteryzują się tym, że zazwyczaj wrzucamy składniki do dużego garnka, zalewamy je bulionem lub sosem, a następnie dusimy lub pieczemy do miękkości. Można wykorzystać zwykły garnek, ale też naczynie żeliwne, żaroodporne, patelnię z pokrywką, brytfankę.

Jak zrobić danie jednogarnkowe?

Po pierwsze – trzeba wybrać odpowiednie naczynie: dobrej jakości, z nieprzywierającym dnem i pokrywką. Po drugie – wysmarować je tłuszczem, najlepiej olejem rzepakowym, oliwą lub masłem klarowanym (nie przypala się). Niektóre składniki warto wcześniej podsmażyć, a dopiero później podlać bulionem warzywnym, mięsnym lub rybnym. Bulion można zastąpić sosem – np. pomidorowym, grzybowym czy harissą.

Trzeba pamiętać, by tak dobrać składniki i czas przygotowania, by kasza albo makaron się nie rozpadły. Obiad, w którym składniki, przyprawy i smaki się przenikają, jest nie tylko szybki w przygotowaniu, ale też pyszny, a samo gotowanie nie pochłania naszej uwagi (zwłaszcza gdy nie mamy czasu).

Dania jednogarnkowe na kuchence czy w piekarniku?

Dania jednopatelniowe przygotowujemy na kuchence, a składniki wcześniej podsmażamy. Dopiero po zalaniu ich sosem lub bulionem przykrywamy patelnię i zostawiamy potrawę na małym ogniu.

Dania, które wymagają wyższej temperatury, oraz te, do których wrzucamy wszystkie składniki jednocześnie, zazwyczaj wkładamy do piekarnika. W piecu dobrze robić też potrawy, które powinny mieć chrupiącą skórkę, a więc te, które posypujemy żółtym serem, parmezanem, przykrywamy mozzarellą albo zalewamy beszamelem. Wtedy zdejmujemy pokrywkę pod koniec pieczenia, by górna warstwa się przyrumieniła.

Popularne składniki dań jednogarnkowych

Dania jednogarnkowe z kurczakiem? A może z makaronem lub ziemniakami? Możliwości jest mnóstwo. Bazą są zazwyczaj warzywa, bulion oraz dodatki w postaci kaszy, ryżu, makaronu. Można też dodać kawałek mięsa. Dobrze sprawdza się tu kurczak, który potrzebuje krótkiego czasu przygotowania. Świetna będzie też wieprzowina, pod warunkiem że zamarynujemy ją trochę wcześniej. Ryby też będą się nadawać, o ile ułożymy je na górze i pozwolimy, by zmiękły pod wpływem pary.

Dania jednogarnkowe przepisy

Ziemniaki i kurczak w towarzystwie wędzonej papryki oraz cynamonu

Dania jednogarnkowe z kurczakiem należą do najpopularniejszych. Kurczak szybko nabiera miękkości, a odpowiednio przyrządzony jest soczysty i delikatny. W tym przepisie ziemniaczki z wędzoną papryką i cynamonem idealnie współgrają z domową harissą. Przepis na harissę znajdziesz poniżej, ale jeśli wolisz szybszą wersję, to możesz wykorzystać zwykłą passatę pomidorową.

Składniki główne:

  • 5–6 ziemniaków
  • 1 filet z kurczaka
  • kilka plastrów boczku
  • 2 jajka
  • ½ łyżeczki papryki wędzonej
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz do smaku

Składniki na łagodną domową harissę:

  • 3 słodkie papryki
  • odrobina papryczki chili
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • ½ łyżeczki soli
  • 2–3 łyżki oliwy i ½ szklanki wodyDomową harissę przygotujesz ze słodkiej papryki. Usuń gniazda nasienne z papryk, pokrój w mniejsze kawałki, ułóż w naczyniu żaroodpornym, skrop oliwą i piecz ok. 25 minut w temperaturze 200 stopni. Wyjmij z piekarnika i przykryj folią aluminiową. Po kilkunastu minutach skórka powinna łatwo zejść. Zdejmij ją, przełóż paprykę do blendera i zmiksuj z pozostałymi składnikami.

Przygotowanie:

Podgotowane ziemniaki pokrój w ćwiartki. Z oliwy, papryki i cynamonu przygotuj marynatę, a następnie natrzyj nią dokładnie kartofle. Naczynie żaroodporne lub żeliwne wysmaruj domową harissą, ułóż ziemniaczki. Pierś z kurczaka pokrój w paski, oprósz solą i pieprzem, owiń w boczek, a następnie ułóż na ziemniaczkach (zostaw miejsce na jajka, które trzeba będzie wbić pod koniec pieczenia). Przykryj naczynie i wstaw całość do piekarnika (180 stopni, około 30 minut). Pod koniec pieczenia zdejmij pokrywkę, wbij na górę jajka i wstaw do piekarnika jeszcze na moment, by się ścięły, a ziemniaczki przyrumieniły.

Aromatyczne curry z ananasem, porem i dużą ilością czosnku

Właściwie to danie jednopatelniowe, choć w garze też można je przygotować. Trzeba jednak pamiętać, by wybrać garnek z nieprzywierającym dnem i dusić potrawkę na bardzo małym ogniu. W tym przepisie możesz wykorzystać ryż (najlepiej arborio), kaszę jaglaną lub kaszę jęczmienną. Każda wersja smakuje świetnie.

Składniki:

  • 1 i ½ szklanki kaszy jaglanej
  • 2 nieduże filety z kurczaka
  • 1 por
  • 1 marchewka
  • 3–4 plastry ananasa z puszki
  • 4 ząbki czosnku (lub więcej)
  • 1 łyżeczka curry, sól, pieprz
  • łyżeczka masła i trochę oliwy

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną wypłucz w zimnej wodzie, a później przelej wrzątkiem. W ten sposób pozbędziesz się goryczki. Na patelni rozpuść masło, dodaj odrobinę oliwy. Czosnek przepuść przez praskę i podsmaż. Dodawaj kolejno: pokrojonego pora, marchewkę, kurczaka i ananasa. Danie podlej wodą wymieszaną z sokiem z ananasa (proporcja pół na pół). Dodaj curry, sól i pieprz do smaku. Zaczekaj, aż sos zacznie wrzeć. Wtedy dodaj kaszę jaglaną, przykryj i duś na małym ogniu, aż kasza wchłonie sos i stanie się miękka. Pamiętaj, by co jakiś czas mieszać potrawę.

Kasza jęczmienna z bakłażanem, parmezanem i sosem z ciemnego piwa

Bakłażan i ciemne piwo świetnie współgrają smakowo. Do tego kasza jęczmienna, parmezan i kilka śliwek (mogą być z zawekowanego kompotu, nawet tego ze sklepu).

Składniki:

  • 1 mały bakłażan  
  • 5 śliwek (mogą być z kompotu)
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ czerwonej cebuli
  • 1 szklanka wody
  • ½ szklanki ciemnego piwa
  • ½ szklanki kaszy jęczmiennej (lub więcej)
  • 2 łyżki masła i odrobina oliwy
  • 2–3 łyżki startego parmezanu
  • sól, pieprz, cukier do smaku

Przygotowanie:

Bakłażana przekrój na pół, posól i odstaw na 10 minut. Po tym czasie wypłucz go pod zimną wodą, usuń miękką część ze środka i pokrój razem ze skórką w drobną kostkę. Na patelni (lub w naczyniu żeliwnym) rozpuść trochę masła, dodaj odrobinę oliwy, podsmaż cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, dodaj bakłażana i śliwki. Smaż, aż wszystko zmięknie. Podlej całość 1 szklanką wody oraz piwem. Dodaj kaszę jęczmienną i resztę masła. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Przykryj i duś, aż kasza wchłonie płyn i zmięknie. Na końcu posyp całość startym parmezanem (możesz też dodać zieloną cebulkę). Wymieszaj i dopraw w razie potrzeby.

Wieprzowina z batatami, kuminem i selerem

To danie pachnie kuminem i batatami, które rozpadają się, oblepiając mięso i tworząc gęsty aromatyczny sos. W tym przepisie dużą rolę odgrywa też niepalona kasza gryczana i seler (korzeniowy oraz naciowy). Pamiętaj, by wieprzowinę zamarynować dzień wcześniej – dzięki temu będzie krucha. 

Składniki:

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 1 duży batat
  • ½ szklanki niepalonej kaszy gryczanej
  • ½ selera korzeniowego
  • 2 zielone łodyżki selera naciowego
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2–3 szklanki bulionu
  • 1 płaska łyżeczka kuminu
  • ½ łyżeczki młotkowanej kolendry
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy (lub więcej)
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Polędwiczkę pokrój w kostkę i zamarynuj na noc (marynatę przygotuj z oliwy, kuminu, kolendry, wędzonej papryki, soli i pieprzu). Na oleju podsmaż pokrojone warzywa: czosnek, cebulę, seler korzeniowy i naciowy. Do garnka przełóż warzywa, mięso, obranego i pokrojonego w małą kostkę batata. Zalej wszystko bulionem, dodaj kaszę gryczaną, masło, dokładnie wymieszaj, a następnie przykryj i wstaw do piekarnika na 25–30 min. Danie mieszaj co jakiś czas. Po pół godzinie dopraw do smaku i sprawdź, czy batat się rozpadł, oblepiając sosem pozostałe składniki. Jeżeli nie, włóż garnek do piekarnika jeszcze na chwilę. Możesz podlać potrawę dodatkową porcją bulionu, jeśli jest taka potrzeba.

Czy ten artykuł był pomocny?
TakNie

Podobne artykuły