Spis treści
Pierogi z bryndzą – co to za potrawa?
Polska kuchnia słynie z takich potraw, jak wyśmienite zupy (żurek, rosół, grzybowa), bigos czy pierogi. Te ostatnie występują w tak wielu odmianach, że można śmiało stwierdzić, że doskonale sprawdzą się jako na danie główne (wytrawne, na słono), podwieczorek (na słodko) czy jako dodatek (np. uszka do barszczu). Na południu kraju szczególne miejsce zajmują pierogi z bryndzą. Jest to regionalna odmiana pierogów ruskich, gdzie w farszu, obok cebulki, ziemniaków i przypraw, znajduje się bryndza – tradycyjny góralski ser.
Otrzymuje się go z mleka krowiego, owczego lub mieszaniny obu – zależnie od sezonu. W sezonie zimowym, kiedy brakuje mleka owczego, ser powstaje głównie na bazie mleka krowiego. Od połowy marca aż do jesieni w jego składzie dominuje natomiast mleko owcze. Produkcja sera od wieków bazuje na tradycyjnych metodach. W końcowym etapie powstaje ukiszony, posolony i zmielony twaróg, czyli bryndza.
Jakie składniki są potrzebne do przygotowania pierogów?
Ziemniaki do farszu można ugotować chwilę wcześniej i ostudzić. Dobrym pomysłem jest również użycie ziemniaków pozostałych np. po obiedzie. Nadzienie warto „podkręcić”, dodając mu ostrości – szczypta pieprzu, czosnek niedźwiedzi sprawdzą się idealnie. Gotowe danie najlepiej smakuje ze złocistą cebulką.
Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- szczypta soli (nie więcej niż pół łyżeczki)
- ok. 5 łyżek oleju rzepakowego lub innego dowolnego tłuszczu, np. masła klarowanego
- 150 ml letniej wody
Farsz:
- 250–300 g bryndzy
- 0,5 kg ugotowanych i przestudzonych ziemniaków
- 2 czerwone cebule
- olej rzepakowy
- łyżeczka czarnego pieprzu, garść czosnku niedźwiedziego, sól do smaku
Pierogi z bryndzą – przepis
Choć przygotowanie pierogów nie jest skomplikowane, należy do czasochłonnych. Wyrobienie ciasta, przygotowanie farszu, ulepienie kształtnych pierogów – wszystkie czynności zajmą ok. 90 minut, pod warunkiem że wcześniej przygotujesz ziemniaki.
Ciasto możesz zagnieść na stolnicy lub w robocie kuchennym – wystarczy, że połączysz ze sobą wszystkie składniki i całość będziesz zagniatać tak długo, aż ciasto nabierze miękkości. Następnie zawiń je w folię spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 20–30 minut.
W międzyczasie przeciśnij przez praskę ziemniaki i bryndzę. Przełóż składniki do miski. Cebulę poszatkuj, wrzuć na rozgrzany tłuszcz. Podsmażaj ją do czasu, aż stanie się lekko brązowa. Przestudzoną cebulę dodaj do farszu, wymieszaj, dopraw czosnkiem, solą i pieprzem.
Na stolnicy rozwałkuj ciasto na cienki placek. Wykrój szklanką kółka, na środek każdego nałóż solidną porcję farszu. Uformuj pierogi i gotuj w osolonej wodzie przez ok. 3–4 minuty. Gotowe pierogi z bryndzą i ziemniakami możesz podać z podsmażoną cebulką i kwaśną śmietaną.