Mikroodżywianie – sposób na zdrowe i długie życie

Jesteś ciągle zmęczona, brak ci energii. Albo zaczęły wypadać ci włosy, i nie wiesz czemu. Lub czujesz się OK, ale chcesz mieć pewność, że żadna choroba nie rozwija ci się w środku. Dziś możesz to łatwo sprawdzić, i jeśli trzeba naprawić. Pomoże ci w tym mikroodżywianie. O tej nowej dziedzinie nauki, łączącej elementy dietetyki, medycyny i farmacji, mówi jedna z jej prekursorek w Polsce, Marta Mieloszyk-Pawelec.

– Co to właściwie jest to mikroodżywianie?

– To nauka, która analizuje związki między odżywianiem i zdrowiem pacjenta, pokazując, jaka jest rola mikroskładników w utrzymaniu prawidłowej kondycji komórek. Stosowanie mikroodżywiania usprawnia pracę organizmu poprzez uzupełnienie jego niedoborów komórkowych. Jak już dawno temu mówił zdobywca nagrody Nobla Linus Pauling, każdą chorobę da się sprowadzić do deficytów komórkowych. Mikroodżywianie najpierw je ustala, co tam nam dolega, a potem uzupełnia braki, czyli przywraca organizm do formy. Jeśli niedobory są niewielkie, robi to za pomocą diety – dopasowuje się do pacjenta nie tylko grupy produktów, ale nawet pory ich spożywania. A jeśli w organizmie zaczyna się już rozwijać choroba, to stara się ją zduszać w zarodku, włączając suplementy: witaminy, minerały, nienasycone kwasy tłuszczowe, flawonoidy, aminokwasy, probiotyki i prebiotyki…

– Jak się je dobiera?

– Na podstawie badań. Ale nie zwykłych, a tzw. funkcjonalnych. Zleca je specjalista mikroodżywiania – np. we Francji jest ich bardzo dużo, ale i w Polsce coraz więcej, bo przybywa klinik medycyny przeciwstarzeniowej. Taki specjalista najpierw szacuje, na podstawie objawów, które nasze narządy, tzw. „tereny”, mogą pracować słabiej, i zleca dokładne ich zbadanie.

– Jak wyglądają takie badania? Bardzo się różnią od konwencjonalnych?

– Pobiera się krew, mocz, ślinę albo kał, tak jak w każdym innym laboratorium, bada się jednak inne parametry, sprawdza np. poziom zawartości mikroelementów w błonach komórkowych, czy nie ma stanów zapalnych w danym obszarze…

– Czemu sprawdza się tylko fragmenty ciała, nie można przebadać całego organizmu?

– Można, ale tych testów byłoby bardzo dużo. I byłyby kosztowne – badań funkcjonalnych nie refunduje NFZ.

– Mamy wyniki w ręku, co dalej?

– Dalej prosto. Tam gdzie są niedobory – zaleca się dietę uzupełniającą braki i suplementy. Jeśli badania wykazały stany zapalne – podaje się preparaty, które je gaszą. Wszystkie produkty kupuje się w klinikach mikroodżywiania lub w aptekach. I oczywiście stosuje się specjalnie skomponowaną dietę naturalną – wybrane warzywa, owoce, mięsa, ryby, dopasowane oleje.

– Po jakim czasie widać efekty?

– Zależy. Pamiętam trzynastolatkę, która w dwa lata przytyła 20 kilogramów. Nie, nie, żadne lenistwo przed telewizorem z pudłem lodów, dziewczynka ćwiczyła, zdrowo jadła. Lekarze wykryli u niej kłopoty z tarczycą, do obserwacji. Myśmy dodatkowo zwrócili uwagę na skłonność do aft, nieładny zapach z ust, zaawansowaną próchnicę jamy ustnej. Badania wykazały grzybicę przewodu pokarmowego, a przede wszystkim gigantyczny deficyt jodu. W ramach mikroodżywiania dziewczynce została zalecona skrojona na nią dieta bogata w jod, do tego suplementacja jodu naturalnego, plus probiotyk na grzybicę. Po półtora miesiąca terapii miała mniej o 20 cm w pasie.

– Z jakimi problemami ludzie przychodzą najczęściej?

– Najczęściej? Z przewlekłym zmęczeniem, trudnościami ze schudnięciem. Gdy coś im jest, a nie wiadomo co, bo badania w normie. Czasem chcą sprawdzić, czy nie mają skłonności do jakiejś choroby. Albo chcą być w optymalnej formie, mieć mnóstwo energii. I nie być ciężarem dla bliskich w wieku 70 lat. Sporo osób przychodzi z kłopotami z cerą, z włosami. Niedawno była dziewczyna z łysieniem plackowatym. Już przymierzała się do kupna peruki. Poza utratą włosów czuła się coraz gorzej, bolał ją brzuch, nie wiedziała co się z nią dzieje. Badania wykazały m.in. wielkie niedobry ferrytyny. Sama suplementacja żelaza zatrzymała utratę włosów.

– Można mikroodżywianie łączyć z innymi terapiami?

– Nie musi być jedyną deską ratunku – owszem, może stanowić niezależną metodę terapeutyczną, ale też uzupełnienie terapii farmakologicznej.

– Jak to jest, każdy z nas ma niedobory komórkowe? Połowa z nas?

– Oj, nie ma dokładnych badań. Ale sporo z nas może mieć deficyty.

– Mamy przecież świetny dostęp do żywności…

– … Ale paradoksalnie jesteśmy coraz gorzej odżywieni. Nie brakuje nam makroskładników, takich jak białka czy węglowodany, ale współczesne jedzenie, produkowane przemysłowo, jest coraz uboższe w pierwiastki śladowe, kluczowe dla naszej kondycji.

– Gdyby więc jeść zdrowo, z produktów z własnego ogródka czy sklepów organicznych…

– Niestety to nie wystarczy. Na kłopoty z mikroelementami składa się cały nasz zachodni styl życia: stres, nadużywanie leków przeciwbólowych i antybiotyków, nawet promieniowanie elektromagnetyczne czy gotowanie w zbyt wysokich temperaturach. No i oczywiście spora część z nas je głównie produkty fast, niemal pozbawione składników odżywczych. Albo jeszcze gorzej: pełne cukru, do którego przerobienia organizm musi zużyć swoje zapasy np. witamin z grupy B, magnezu czy chromu – czyli traci ważne mikroelementy. A wystarczy jeśli przez dłuższy czas mamy niedobór jednego składnika, a już pojawiają się zaburzenia. Np. zaczyna brakować selenu, i enzymy zwalczające wolne rodniki nie mają jak prawidłowo działać. Zaczynają słabnąć naturalne mechanizmy obronne: przeciwnowotworowe, przeciwzapalne i antyalergiczne… Włączenie mikroodżywiania pozwala zlikwidować niedobory i przywrócić organizm do formy. Pozwala czuć się, ale też wyglądać… optymalnie.


Marta Mieloszyk-Pawelec mikroodżywianiem zajmuje się od 20 lat. Po studiach farmaceutycznych oraz kosmetologicznych w Polsce ukończyła mikroodżywianie i medycynę stylu życia na prestiżowym Uniwersytecie Bourgogne w Dijon we Francji, kolebce tej dziedziny. Prowadzi w Warszawie klinikę zdrowego starzenia się Lifestylemed.

25.07.2018
W dzisiejszych czasach wszyscy są na diecie. Każdy szuka takiej, która zapewniłaby mu zdrowie, szczupłą sylwetkę i jednocześnie satysfakcję z wyboru ekologicznego stylu życia. Powstało mnóstwo diet, z których większość to nie tylko gotowe posiłki o określonej kaloryczności, ale także przepis na życie, filozofia, sposób myślenia, zasady etyczne. Czy rzeczywiście każda z nich może być […]
14.07.2018
W medycynie chińskiej już od czasów starożytnych jedzenie jest zarówno pożywieniem, jak i lekarstwem. Zdaniem Chińczyków zastosowanie się do odpowiednich wskazówek dietetycznych pomoże wrócić do pełnego zdrowia. A przede wszystkim ma na celu profilaktykę wszelkich chorób, zachowanie do późnych lat życia sprawności fizycznej, umysłowej, nienagannej sylwetki, dobrej kondycji i równowagi organizmu na wszystkich płaszczyznach.
05.10.2018
Czy lepiej wypić szklankę wody przed jedzeniem? Popijać posiłek?  A może jeść na sucho, a pić dopiero po jedzeniu? Wbrew pozorom sprawa wcale nie jest prosta, a zdania nawet wśród dietetyków podzielone. Jak się w tym wszystkim odnaleźć?
16.08.2018
Zna go każdy z nas, ale wielu omija szerokim łukiem bo… nie bardzo wie co z nim zrobić. A szkoda, bo to smaczne i bardzo zdrowe warzywo, a właściwie owoc. Uznany afrodyzjak, lek na serce i skuteczna broń przeciwko nowotworom. Podpowiadamy, jak przyrządzić bakłażana, by był pyszny i najzdrowszy.
30.08.2018
Wszyscy wiedzą, że marchewka leczy biegunki, a buraki dobrze jeść przy zaparciach. Ale czy wiecie, że w marchwi znajdują się lecznicze czynniki bifidus usprawniające pracę układu pokarmowego? A seler to bogate źródło falkarinolu, który został umieszczony przez amerykański National Cancer Institute na liście naturalnych związków o działaniu przeciwnowotworowym?  A to dopiero kilka zalet warzyw korzeniowych!
06.03.2018
Stłuczka na rowerze, lekkie zranienie, otarcie skóry… Z większością drobnych, codziennych urazów poradzisz sobie sama. Sprawdź, jak złagodzić ból po urazie, stłuczeniu, czy skaleczeniu.