Kasza jaglana to prawdziwa bomba składników odżywczych. Przede wszystkim jest niezłym źródłem białka, które buduje i regeneruje tkanki. Poza tym jest bogata w witaminy z grupy B (a dokładnie B6, B3, B2), które mają zbawienny wpływ na nasz metabolizm oraz układ nerwowy. W kaszy jaglanej znajdziemy też sporo minerałów, m.in. żelazo, fosfor, magnez, mangan oraz cynk. Żelazo pomaga transportować tlen we krwi, magnez wspiera układ nerwowy oraz nasze mięśnie, fosfor jest budulcem kości i zębów. Cynk z kolei poprawia odporność organizmu, ale jest też ważny dla prawidłowego funkcjonowania enzymów i procesów metabolicznych. Jeśli przygotujemy krupnik jaglany na prawdziwym, domowym bulionie warzywnym lub mięsnym, będzie on pożywną, pełną składników odżywczych zupą dla całej rodziny.
Spis treści
Czy krupnik z kaszą jaglaną jest lekkostrawny?
Krupnik jaglany wyróżnia się dużą ilością składników odżywczych. – Pamiętajmy, że kasza jaglana jest lekkostrawna, co ułatwia przyswajanie składników odżywczych przez organizm –przypominaEwa Bakota, psychodietetyczka. – Neutralny smak kaszy jaglanej stanowi doskonałą bazę dla różnych dodatków, takich jak warzywa czy świeże zioła, a to pozwala wzbogacić danie o dodatkowe witaminy i przeciwutleniacze. Kasza jaglana zawiera też trochę błonnika, który wpływa na pracę układu trawiennego i utrzymuje prawidłową funkcję jelit.
Kto powinien jeść krupnik z kaszy jaglanej?
Każdy! To pyszna, odżywcza, lekkostrawna zupa. – Jedzenie krupniku z kaszą jaglaną korzystnie wpływa na organizm, ponieważ dostarcza nie tylko energii z węglowodanów, lecz także wartości odżywczych z minerałów i witamin, które znajdują się w kaszy – mówi Ewa Bakota. – Błonnik pomaga utrzymać uczucie sytości, co może wspomagać kontrolę masy ciała i zdrowego odżywiania. Krupnik z kaszy jaglanej będzie też dobrym wyborem dla osób, które nie tolerują glutenu, ponieważ kasza jaglana jest bezglutenowa.
Klasyczny krupnik z kaszy jaglanej – przepis
Poniżej podajemy podstawowy przepis na krupnik z kaszy jaglanej w wersji wegetariańskiej. Mamy jednak dwie dodatkowe „wariacje” tej zupy. Pierwsza z opalaną brukselką, druga z indykiem i białym pieprzem. Smacznego!
Składniki na klasyczny krupnik:
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- pół selera
- kawałek pora (ok. 10 cm)
- 1 cebula
- 3–4 ziemniaki
- 2 łyżki masła i odrobina oliwy
- 3 litry bulionu warzywnego lub wody
- 2 listki laurowe, 2 ziela angielskie
- 3–4 łyżki kaszy jaglanej
- pęczek koperku
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną przepłucz zimną wodą, a następnie przelej wrzątkiem. Na patelni rozpuść masło, dodaj odrobinę oliwy, wrzuć pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodaj kaszę jaglaną, listek laurowy, ziele angielskie i podsmażaj przez kilka minut.
Marchewkę, pietruszkę i selera obierz i zetrzyj na tarce, a następnie wsyp na patelnię, podobnie jak pokrojonego pora (jeśli nie chcesz trzeć warzyw, możesz je pokroić w kostkę, ale wtedy trzeba będzie gotować zupę nieco dłużej, przez co kasza jaglana może się bardziej rozgotować). Podsmażaj wszystko ok. 10–12 minut.
Przełóż całość do garnka, zalej bulionem warzywnym lub wodą i dodaj drobno pokrojone ziemniaki. Gotuj pod przykryciem ok. 1 godzinę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z koperkiem albo natką pietruszki.
Krupnik jaglany z opalaną brukselką
Brukselka idealnie pasuje do zupy jarzynowej, ale również do krupniku. Kilka albo kilkanaście brukselek dobrze umyj, przekrój na pół i dodaj do gotującej się zupy razem z innymi warzywami. Możesz opalić brukselkę nad ogniem, tak jak robisz to z cebulą przed dodaniem jej do rosołu. Wystarczy nabić brukselkę na widelec i potrzymać chwilę nad palnikiem.
Krupnik jaglany z indykiem i białym pieprzem
Zamiast bulionu warzywnego przygotuj bulion mięsny, np. na kurczaku i indyku. Mięso oddziel później od kości, pokrój w paseczki i zostaw w zupie. Zamiast czarnego pieprzu możesz użyć białego. Jest delikatniejszy w smaku, więc można dodać go znacznie więcej, przez co zupa będzie miała właściwości rozgrzewające. Niezły jest też ostry pieprz Aleppo z chili.