Czym grozi jedzenie spleśniałego chleba?

To tylko mała plamka – myślisz, widząc kawałek pleśni na chlebie lub owocu – odkroję ją, a resztę da się zjeść. Stop! Zanim sięgniesz po spleśniałą żywność, sprawdź, czym grozi jej zjedzenie!
Czym grozi jedzenie spleśniałego chleba?

Przypomnij sobie z lekcji biologii, co to jest pleśń. To rodzaj grzyba, który – podobnie jak inni przedstawiciele tego gatunku – posiada bardzo rozbudowaną grzybnię. Przypomina ona mikroskopijne korzenie i przenika w głąb zaatakowanego przez pleśń produktu. Jest niewidoczna gołym okiem, więc może ci się wydawać, że po odkrojeniu skażonej części reszta jest czysta.

Ale to jeszcze nie wszystko! Widoczna część pleśni wytwarza zarodniki, które z łatwością przenoszą się na pobliskie produkty. Tak naprawdę, jeśli odkryjesz na bochenku chleba pleśń, nie wystarczy wyrzucić ten bochenek. Tak naprawdę powinnaś się pozbyć całego pieczywa, które było w tej samej torbie czy naczyniu. Jeśli spleśniało jabłko, wyrzuć je i obejrzyj wszystkie owoce, obok których leżało. Jeśli są nienaruszone, dokładnie je umyj, wysusz i przełóż do innego pojemnika.

Może wydawać ci się to marnotrawstwem, ale jedzenie spleśniałych produktów może grozić nie tylko problemami trawiennymi. Zarodki niektórych pleśni (np. tych występujących na chlebie) wytwarzają mykotoksyny – trujące substancje, które uszkadzają układ nerwowy i mogą wywołać drgawki, a nawet martwicę tkanek. To dość rzadkie przypadki, ale po co ryzykować zdrowie?

A co z pleśniami na serach typu lazur czy camembert? Spokojnie – to tak zwane szlachetne gatunki.

18.07.2019
Moda na grillowanie na świeżym powietrzu nie przemija. Ale coraz częściej słychać opinie, że tak przyrządzone jedzenie nie jest korzystne dla naszego zdrowia. Czy to prawda? O odpowiedzi na najczęściej pojawiające się pytania związane z przyrządzaniem potraw na grillu  poprosiliśmy Kamilę Lipowicz, dietetyka z Kliniki Ajwen.
06.06.2019
Kurkuma już od dłuższego czasu zajmuje wysokie miejsce na liście popularnych superfoods. Równie modne są suplementy z kurkumą. Czy na pewno możesz przyjmować je bez kontroli?
07.05.2019
W środku dnia dopada Cię spadek formy, jesteś zniechęcona, wszystko cię denerwuje, trudno ci się skoncentrować? Zrób sobie przerwę na lunch. Zjedz klasyczną sałatę z warzywami i grillowanym kurczakiem, sałatkę z makaronem lub kaszą, kanapkę z wegańską pastą albo sycącą jarzynową zupę. Od razu poczujesz się lepiej. Moc energii i lepszy humor do wieczora gwarantowane!
09.01.2019
Oleje wyciskane z awokado, włoskich orzechów, czarnej porzeczki, lnianki, pestek dyni czy ostropestu wspomagają serce, usprawniają stawy, wzmacniają wzrok, zapobiegają wrzodom, uszkodzeniom wątroby, a także dbają o skórę, łagodzą objawy kataru siennego, a nawet astmy. Do tego świetnie smakują. A to nie jedyne ich zalety.
27.12.2018
Zatoki są pustymi przestrzeniami w obrębie twarzoczaszki, które połączone są z jamą nosową wąskimi „korytarzami”, przez które przemieszcza się powietrze i śluz. Zatoki, ze względu na swoje położenie, mają nieustanny kontakt z wdychanym powietrzem, co sprzyja przedostawaniu się do nich różnorodnych czynników patogennych, odpowiedzialnych za powstanie stanu zapalnego.
04.09.2018
Lubisz biegać? Dołącz do Rodzinnego Biegu Czas na Wzrok. Twój udział jest ważny – organizatorzy bowiem przekażą domom dziecka w całej Polsce tyle par okularów korekcyjnych, ilu zawodników weźmie udział w biegu głównym. Im więc na mecie będzie nas więcej – tym więcej okularów otrzymają dzieci. Naturalnie o Zdrowiu jest patronem medialnym tej imprezy charytatywnej. […]